Sirijski pobunjenici tvrde da su oborili avion i zauzeli aerodrom

Izvor: Blic, 30.Avg.2012, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijski pobunjenici tvrde da su oborili avion i zauzeli aerodrom

Sirijski pobunjenici tvrde da su danas oborili jedan vojni avion na severozapadu zemlje i da brane svoje pložaje u Damasku gde se borbe vode više od mesec dana.

Upravnik vojne bolnice u Damasku je izjavio za AFP da je danas poginulo 47 pripadnika vladinih snaga. Tako je ukupan broj žrtava u njihovim redovima od početka ustanka marta 2011. dostigao 8.000.

Pobunjenici kažu da je za 17 meseci borbi poginulo 6.500 pripadnika vladinih snaga, a ukupno više od 25.000 ljudi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Odmetnuti pukovnik Afif Mahmud Sulejman, šef pobunjeničkih trupa u pokrajini Idleb, na severozapadu Sirije, izjavio je danas da su "stotine pobunjenika" napale aerodrom Abu el-Zuhur, oborile jedan MIG ubrzo posle poletanja i zapalile drugi. Pobunjenici su zaposeli taj aerodrom, istakao je on.

Vojska je potom bombardovala okolinu Abu el-Zuhura, usmrtivši najmanje 20 civila, tvrde pobunjenici. AFP ukazuje da nije moguće proveriti te informacije.

Vojska je danas vodila borbu na istoku i jugu Damaska, tvrde pobunjenici. Borbe se sada vode po rubovima glavnog grada gde su se utaborili pobunjenici.

U Alepu, drugom po veličini gradu Sirije, vojska je danas artiljerijski gađala nekoliko kvartova u kojima su pobunjenici, usmrtivši najmanje četiri civila, tvrde pobunjenici.

London i Pariz šalju pomoć Siriji

Ministri spoljnih poslova Velike Britanije i Francuske, Vilijam Hejg i Loran Fabijis najavili su večeras dalju humanitarnu pomoć od nekoliko miliona dolara stanovništvu Sirije.

Tokom zajedničke konferencije za štampu u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, gde su se sastali pre ministarskog sastanka Saveta bezbednosti UN o humanitarnoj krizi u Siriji, Hejg rekao da će tri miliona funti (4,75 miliona odalara) biti dodata na 27,5 miliona koje je London već odobrio.

Fabijis je najavio "dodatnih pet miliona evra" (6,2 miliona dolara), uz 20 miliona koje je Pariz već najavio.

Povezane vesti: Al Asad: Turska odgovorna za krv prolivenu u Siriji Oland pozvao sirijsku opoziciju da formira prelaznu Vladu Asad: Sirija će pobediti "stranu zaveru" U sukobima širom Sirije poginulo 96 ljudi Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o Siriji

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.