Sirijske izbeglice iščekuju pomoć Crvenog krsta

Izvor: Vesti-online.com, 04.Mar.2012, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijske izbeglice iščekuju pomoć Crvenog krsta

Crveni krst i Crveni polumesec počeli su distribuciju pomoći u selima nedaleko od sirijskog grada Homsa i planiraju da pređu u područja u koja su se sklonile izbeglice iz okruga Baba Amr, saopštio je Međunarodni komitet Crvenog krsta.

Portparol MKCK Hišam Hasan rekao je Rojtersu da je pomoć isporučena u selu Abel, oko tri kilometra od Homsa.

"Planiramo da uđemo u okruge Al Inšahat i Al Tavzi u Homsu, kako bismo pomogli porodicama koje su izbegle iz Baba Amra. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << To je pozitivan korak, ali mi želimo da uđemo u Baba Amr", rekao je Hasan.

On je dodao da humanitarna pomoć sadrži hranu, ćebad i higijenske pakete. MKCK je saopštio da će nastaviti razgovore sa sirijskim zvaničnicima, koji juče nisu dozvolili prolazak humanitarnog konvoja u Baba Amr.

Sirijske vlasti tvrde da je u toku čišćenje terena od podmetnutih bombi. Konvoj Crvenog krsta od sedam kamiona proveo je drugu noć u Homsu, iako je prvobitno dobio zeleno svetlo od sirijskih vlasti.

Zvaničici ove organizacije kažu da ne raspolažu podacima o tačnom broju stanovnika koji se još nalaze u Baba Amru, te da su razočarani zbog toga što konvoj već dva dana ne može da uđe u ovaj deo Homsa.

Iz tog područja stigli su nepotvrđeni izveštaji o osvetničkim i nasumičnim ubistvima koja sprovode sirijske snage, a opozicioni aktivisti tvrde da je konvoj blokiran zbog prikrivanja tragova tih događaja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Crveni krst ušao u Homs

Izvor: B92, 05.Mar.2012, 16:50

Ženeva -- Timovi Crvenog krsta i sirijskog ogranka Crvenog polumeseca su ušli u dva kvarta grada Homs u Siriji, gde su podelili hranu i ćebad civilima...Među ugroženima su i porodice koje su pobegle iz najugroženije četvrti Baba Amr, saopštio je Crveni krst..."Ušli smo u kvartove Al Inšat i...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.