Sirijska vojska u ofanzivi na Alep

Izvor: B92, 08.Avg.2012, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska vojska u ofanzivi na Alep

Damask -- Sirijska državna televizija i agencija SANA javljaju da su režimske snage u ofanzivi preuzele kontrolu nad kvartom Salahedin u Alepu. Opozicija demantuje.

Predstavnici opozicione Slobodne sirijske armije demantovali su, međutim, navode da je vojska ušla u taj deo grada.

Ranije danas javljeno je da je sirijska vojska započela kopnenu ofanzivu na Alep i krenula tenkovima i blindiranim vozilima u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deo grada koji je pod kontrolom pobunjenika. "Ofanziva je počela", rekao je agenciji Frans pres izvor blizak bezbednosnim službama u Damasku i dodao da je cilj zauzimanje kvarta Salahedin.

Upitan o toj vojnoj operaciji, isti izvor je rekao da su "vojnici režima prisutni u 15 odsto kvarta".

"Pokušaji napredovanja vojske se nastavljaju, a vojnicima Slobodne sirijske vojske je veoma teško da vode kontraofanzivu", rekao je on.

gde su ubile većinu preostalih pobunjenika.

Kako je prenela agencija Rojters, televizija je javila da su sirijske snage lojalne predsedniku Bašaru al Asadu u Salahedinu ubile više desetina "teorista" u centralnom delu Bab al Haded u blizini nekadašnje tvrdjave i u jugoistočnom delu Bab al Najrab.

Televizija je, takodje, javila da je sirijska vojska ušla i u druge delova grada.

"Naše hrabre oružane snage preuzele su punu kontrolu nad distriktom Salahedin", javila je i sirijska državna novinska agencija SANA, prenela je agencija Frans pres.

Predstavnik Slobodne sirijske armije, pukovnik Abder Džabar al Kaidi demantovao je, medjutim, u izjavi AFP-u putem Skajpa da je sirijska vojska preuzela kontrolu nad Salahedinom.

"Istina je da je tamo u toku varvarski i divljački napad" sirijske vojske, rekao je Al Kaidi.

Sirijski bezbednosni izvor rekao je ranije Frans presu da je napad armije na Salahedin "uistinu počeo".

"Armija napreduje kako bi Salahedin presekla na dva dela. Neće im trebati mnogo (da ga osvoje), čak iako i dalje ima nekih džepova odbrane", rekao je taj izvor AFP-u.

Sirijski pobunjenici su ranije danas rekli reporterima Rojtersa da su se povukli iz kvarta Salahedin, koji je proteklih dana u Alepu bio glavna linija sukoba sa režimskim snagama.

"Mi smo se povukli, bežite odavde", uzvikivao je jedan pobunjenik u pravcu novinara Rojtersa, koji su došli u Salahedin i uvideli da je punkt koji su kontrolisali pobunjenici nestao.

Vojska, koja je prošlog vikenda uputila znatno pojačanje u Alep, gde se od 20. jula vode borbe, spremna je za "odlučujuću" bitku, navodi neimenovani izvor iz bezbednosnih snaga.

U Alepu se, prema vojnim izvorima, nalazi najmanje 20.000 vojnika, dok se procene broja pobunjenika kreću od 6.000 do 8.000.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sirijska vojska krenula tenkovima na Alep

Izvor: Mondo, 08.Avg.2012

Sirijska vojska počela je danas kopnenu ofanzivu na Alep, drugi grad po veličini u zemlji, i krenula tenkovima i blindiranim vozilima u deo grada pod kontrolom pobunjenika..."Ofanziva je počela", rekao je agenciji Frans pres taj izvor i dodao da je cilj zauzimanje kvarta Salahedin...Upitan o toj vojnoj...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.