• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko kontroliše kvartove u Alepu?

Sirijska vojska preuzela je kontrolu nad pobunjeničkim delom grada Alepa u koji je jutros ušla tenkovima i oklopnim vozilima, javlja državna agencija Sana, ali tu informaciju demantuju pobunjenici.

"Naše oružane snage uspostavile su potpunu kontrolu nad Salahedinom, nanele teške gubitke terorističkim grupama među kojima je veliki broj mrtvih i ranjenih", javlja Sana.

Ta agencija dodaje da je "na desetine terorista uhapšeno, dok su ostali položili oružje".

"Zaplenjen je veliki broj komada oružja koje su teroristi koristili za zastrašivanje stanovnika i ubijanje naših snaga reda", javlja dalje Sana.

Pukovnik koji se pridružio pobunjeničkoj vojsci, Abdel Džabar Okeidi potvrdio je agenciji Frans pres "varvarske i divljačke napade u kvartu", ali dodaje i da je "laž reći da je režimska vojska preuzela kontrolu nad kvartom".

"Ima borbi u više delova Alepa, ali se one koncentrišu posebno na Salahedin jer on ima veliku simboličnu vrednost za nas i za režimsku vojsku", kazao je šef Vojnog saveta za region Alepa.

Sirijska državna televizija javlja da je vojska nanela "žestoke udarce terorističkim plaćenicima u kvartu Salahedin" i da "među uhapšenim teroristima ima i stranaca".


Sirijska vojska počela je danas kopnenu ofanzivu na Alep, drugi grad po veličini u zemlji, i krenula
tenkovima i blindiranim vozilima u deo grada pod kontrolom pobunjenika..

"Ofanziva je počela", rekao je agenciji Frans pres taj izvor i dodao da je cilj zauzimanje kvarta Salahedin.

Upitan o toj vojnoj operaciji, isti izvor je rekao da su "vojnici režima prisutni u 15 odsto kvarta".

"Pokušaji napredovanja vojske se nastavljaju, a vojnicima Slobodne sirijske vojske je veoma teško da vode kontraofanzivu", rekao je on.

Vojska, koja je prošlog vikenda uputila znatno pojačanje u Alep, gde se od 20. jula vode borbe, spremna je za "odlučujuću" bitku, navodi neimenovani izvor iz bezbednosnih snaga.

U Alepu se, prema vojnim izvorima, nalazi najmanje 20.000 vojnika, dok se procene broja pobunjenika kreću od 6.000 do 8.000.
Rusko ministarstvo odbrane odbacilo je danas kao "flagrantnu laž" navode nekoliko stranih medija, koji su, pozivajući se na reči pobunjenika u Siriji, objavili da je jedan ruski general ubijen u okolini Damaska.

"Cilj širenja takvih neistina nije da se stvori senzacija, već očigledno predstavlja provokaciju uperenu protiv ruskih vojnika. Ovo nije prva godina da je takva novinarska patka, čiji su autori isti, izmišljena i proširena na identičan način, a zemlja porekla je jedina stvar koja je promenjena", navodi se u saopštenju u koje je uvid imala ruska agencija Itar-tas.

Rusko ministarstvo je navelo da se general Vladimir Petrovič Kužejev, koji je prema rečima pobunjenika u Siriji navodno ubijen u okolini Damaska, povukao iz vojske, da je "trenutno u Moskvi", kao i da je "dobrog zdravlja".

Pobunjenička grupa koja sebe naziva "Bataljonom sokolova za specijalne operacije" i "divizijom Vojne komande grada i oblasti Damask" navela je u video izjavi u koju je agencija Rojters imala uvid da je ubila generala Vladimira Petroviča Kužjeva.

Grupa je na snimku pokazala identifikacioni dokument sirijske armije sa imenom ruskog generala.


Ista grupa je prošlog meseca preuzela odgovornost za ubistvo u Damasku četiri oficira sirijske armije, koji su bili ključni saradnici predsednika Bašara al Asada.

Rojters nije mogao da dobije potvrdu ruskih vlasti o smrti generala Kočjeva.

Ukoliko se ispostavi da je to tačno to neće biti jedina inostrana vojna "žrtva", jer je Teheran saopštio da su sirijski pobunjenici zarobili i neke bivše pripadnika iranske Revolucionarne garde, javio je Bi-Bi-Si.

Šef iranske diplomatije Ali Akbar Salehi je potvrdio da se u grupi Iranaca koje su zarobili sirijski pobunjenici nalaze bivši gardisti i nekadašnji vojnici.

Salehi je izjavio da je grupa Iranaca bila na hodočašću kada su ih pobunjenici tokom vikenda zarobili.

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava (iz Londona) saopštila je da je 12 osoba poginulo u Alepu u napadu sirijske vojske na više četvrti tog grada, dok je još jedan civil poginuo u provinciji.

Agencija Frans pres je prenela da je ta NVO saopštila da su među poginulima u Alepu jedna majka i njeno dvoje dece, koji su nastradali kada je raketa pogodila njihovu kuću u kvartu Al Mašatija.

Sirijski pobunjenici su u međuvremenu rekli reporterima Rojtersa da su se povukli iz kvarta Salahedin, koji je proteklih dana u Alepu bio glavna linija sukoba sa režimskim snagama.

"Mi smo se povukli, bežite odavde", uzvikivao je jedan pobunjenik u pravcu novinara Rojtersa, koji su došli u Salahedin i uvideli da je punkt koji su kontrolisali pobunjenici nestao.

Organizacija "Amnesti internešenel" izrazila je danas zabrinutost zbog situacije u kojoj se nalaze civili u Alepu, navodeći da satelitski snimci pokazuju sve učestaliju upotrebu teškog naoružanja u blizini naseljenih delova tog grada.

Predstavnik te organizacije Kristof Koeti rekao je da "Amnesti internešenel šalje jasnu poruku obema stranama u borbama", da će "svaki napad na civile biti jasno dokumentovan".

(MONDO/agencije, foto: Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image