Sirijska vlada predlaže primirje u Alepu

Izvor: Blic, 17.Jan.2014, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska vlada predlaže primirje u Alepu

Sirijska vlada predložila je danas primirje i razmenu zarobljenika s opozicionim snagama u gradu Alepu, gde su borbe među najžešćim za skoro tri godine građanskog rata.

Ovim predlogom predsednik Bašar Al Asad se prikazuje kao odgovoran partner svega nekoliko dana uoči međunarodne mirovne konferencije o sirijskoj krizi, ocenjuje agencija Asošiejted pres.

Opozicija je skeptična prema Asadovom predlogu koji je u Moskvi izneo sirijski ministar spoljnijh >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poslova Valid Al-Mualem. Asadovi protivnici navode da je vlada i ranije obećavala primije da bi kupila vreme.

Član glavne opozicione grupe koja uživa podršku Zapada, odbacio je predlog kao "manevar u poslednjem trenutku" da bi se udovoljilo najvećem savezniku režima u Damasku - Rusiji, dok komandant pobunjenika u Alepu navodi da je takvo primirje skoro nemoguće.

Sastanak u Moskvi Al-Mualema i ruskog minista spoljnih poslova Sergeja Lavrova, deo je poslednjih intezivnih diplomatskih aktivnosti uoči konferencije "Ženeva 2" čiji je početak zakazan za sredu.

Al-Mualem, međutim, nije izneo detalje predloga o primirju koji bi sadržao "mere kojim bi se osigurala bezbednost" u Alepu, najvećem sirijskom gradu.

Sirijski ministar je rekao da je od Lavrova zatražio da obezbedi neophodne aranžmane koji bi jamčili sprovođenje primirja.

Ako bi pokušaj Lavrova bio uspešan, plan za primirje u Alepu bi mogao biti model i za druge delove Sirije, rekao je Al-Mualem.

On je naveo da se vlada u Damasku u načelu saglasila s oslobađanjem zatvorenika iz zatvora, u zamenu za ljude koje su otele naoružane grupe, ali je dodao su potrebni lista za razmenu i mehanizam za njeno sprovođenje.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.