Sirijska opozicija poziva Moskvu i Vašington da nađu saglasnost o rešavanju sirijskog problema

Izvor: Vostok.rs, 28.Avg.2016, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijska opozicija poziva Moskvu i Vašington da nađu saglasnost o rešavanju sirijskog problema

Liberalni sirijski opozicioni blok „Sutrašnjica Sirije“ poziva Moskvu i Vašington da ubrzaju postizanje realne saglasnosti o rešavanju sirijskog problema i smatra da će dogovor Rusije i SAD omogućiti da se prekine nasilje i da se obnove međusirijski pregovori u Ženevi, rekao je zvanični predstavnik tog bloka Monzer Akbik.

U petak su u Ženevi o sirijskom pitanju razgovarali šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri. Na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon 12-časovnog sastanka, dvojica diplomata su izjavila da je postignut napredak, ali da treba razmotriti još niz tehničkih pitanja. „Pokret ’Sutrašnjica Sirije‘ poziva obe strane da požure u postizanju saglasnosti jer je ona veoma potrebna da bi agresija bila zaista prekinuta i da bi se obnovili razgovori o političkom prelaznom periodu među sirijskim stranama u Ženevi“, rekao je Akbik.  Prema njegovim rečima, neusaglašenost stavova Moskve i Vašingtona vodi ka rastu broja civilnih žrtava u Siriji.

„Potpuno je očigledno da Moskva i Vašington nemaju nikakav sporazum o rešavanju krize u Siriji, kao ni o prekidu vatre i početku prelaznog političkog procesa. A to, nažalost, znači nove žrtve i nova stradanja“, naglasio je on.  Blok umerene liberalne sirijske opozicije „Sutrašnjica Sirije“ formiran je radi ujedinjavanja umerenih opozicionih demokratskih snaga u toj zemlji. Njega čine poznati sirijski opozicionari, a na njegovom čelu je bivši šef Nacionalne koalicije Sirije NKROS Ahmed Džarba.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.