Sirija se izvinila, Turska nastavila bombardovanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2012, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija se izvinila, Turska nastavila bombardovanje

ALEP -

Sirija je danas priznala odgovornost za jučerašnje granatiranje sa svoga tla u kojem je na teritoriji Turske poginulo petoro civila, i izvinila se zbog toga, saopšteno je danas u Ankari.

Parlament dao zeleno svetlo za vojne operacije u Siriji

Turski parlament odobrio je danas vojne operacije u Siriji, javljaju turske televizije.

Predlog zakona koji odobrava vojne operacije u Siriji, usvojen je sa 320 glasova za i 129 glasova protiv na posebnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sednici parlamenta koja je bila zatvorena za javnost.

Pomoćnik turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana izjavio je jutros da Ankara ne namerava da objavi rat Siriji.

Turski zvaničnik izjavio je da artiljersijke napade Turske na sirijske mete i predloženi zakon o odobravanju vojne akcije treba shvatiti kao "upozorenje Siriji"

"Sirija je priznala šta je uradila i izvinila se", saopštio je novinarima zamenik turskog premijera Bešir Atalaj.

Turska je rano jutros nastavila da bombarduje sirijski distrikt Tel Abjad, 10 kilometara unutar sirijske teritorije, od granice sa Turskom, nakon jučerašnjih obostranih napada, saopštili su danas sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu i turski bezbednosni izvor.

Turska je juče granatirala Siriju, pošto su prethodno tog dana sa sirijske teritorije iz Tel Abjada, pale granate na teritoriju Turske i ubile pet turskih civila, prenela je agencija Rojters.

Velika Britanija osudila je danas sirijske napade na Tursku, u blizini granice, nazvavši ih "tragičnim", prenela je agencija AFP.

"Osuđujem nasilje sirijskog režima koje je dovelo do pogibije nekoliko turskih građana, uključujući majku i njenu decu", naveo je u saopštenju britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg.

Hejg je ukazao da je "ovaj događaj je jasan potsetnik pogoršane situacije u Siriji, opasnosti koja preti širem regionu, i potrebe da se donese hitna rezolucija Saveta bezbednosti UN".

Sirijske granate pogodile su juče turski grad Akčakale, usmrtivši petoro civila, među kojima su majku i troje dece, nakon čega je Turska odmah uzvratila napad.

NATO je održao hitan sastanak na kome je pružio podršku Ankari i upozorio Siriju da poštuje međunarodno pravo.

Turska, nekada jedan od najbližih saveznika Sirije, prekinula je diplomatske odnose kada je režim predsednika Bašara el Asada započeo sa nasilnim suzbijanjem protesta prošle godine.

Tenzije su se dodatno pogoršale između dve zemlje, kada je Sirija oborila turski borbeni avion u junu.

Sirija je saopštila da ispituje poreklo prekogranične vatre i izrazila je svoje saučešće porodicama žrtava i "prijateljima, turskom narodu". Sirijski napad osudili su i SAD i generalni sekretar UN Ban Ki-mun.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.