Sirija prihvata, Amerika neće dugo čekati

Izvor: RTS, 10.Sep.2013, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija prihvata, Amerika neće dugo čekati

Bašar el Asad prihvatio da stavi hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu. Vešt diplomatski manevar Moskve. Kerijev gaf zaustavio bombardovanje. Kongres pred odlukom.

16.26 - Ukoliko ne reagujemo, zemljama poput Irana poslaćemo poruku da smo slabi, rekao je Džon Keri pred komitetom za oružane snage. Sačekaćemo poteze Sirije, ali nećemo čekati dugo, rekao je Keri.

Američki napad na Siriju definitivno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << više nije pitanje trenutka, pošto je Damask pristao da hemijsko naoružanje kontroliše međunarodna zajednica. Ruska diplomatska ofanziva u najmanju ruku odložila je početak bombardovanja.

Odluku sirijske vlade da prihvati predlog Rusije obznanio je ministar spoljnih poslova te zemlje Valid Mualem.

"Imali smo juče veoma plodonosnu rundu razgovora sa ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom, koji je predložio inicijativu u vezi sa hemijskim oružjem. Uveče smo prihvatili rusku inicijativu", prenela je agencija Interfaks.

Mualem je ocenio da je Sirija prihvatila predlog jer će se time "otkloniti osnove za američku agresiju".

Odluka Damaska doneta je u pravi čas za administraciju Baraka Obame, koji je bombardovanje Sirije najavio uprkos snažnom protivljenju javnosti. Prema poslednjim anketama, čak 75 odsto protivi se intervenciji, dok svega 14 odsto podržava takvu akciju.

Kerijev gaf zaustavio bombardovanje

Suštinski, najnoviji razvoj situacije u Siriji predstavlja ozbiljnu diplomatsku pobedu Rusije, koja je snažno prigrlila "retoričku" vežbu američkog državnog sekretara Džona Kerija da je "napad moguće sprečiti ukoliko Adad hemisjko naoružanje stavi pod međunarodnu kontrolu".

Dok su Bela kuća i Stejt department proveli dan objašnjavajući da je Keri odgovarao na hipotetičko pitanje. ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ubedio je vlasti u Damasku da prihvate tu "nepostojeću ponudu".

Čini se da je i Obaminoj administraciji laknulo kada je Asad pristao na ruski predlog, jer se valjalo suočiti sa krajnje neprijateljski raspoloženim Kongresom, pa je serija od šest intervjua, kojima je Obama želeo da preokrene javno mnenje u korist vojne intervencije, krenula sasvim drugim tokom.

Obama je, najavama da je bombardovanje sada moguće izbeći, ostavio Kerija na cedilu, mada je američki državni sekretar u najvećoj meri sam kriv za položaj u kojem se našao, jer je proteklih sedmica upoređivao Asada sa Hitlerom, što se pokazalo prilično kontraproduktivnim.

Podrška Kine i Irana, Pariz i London uzdržani 

Britanski premijer Dejvid Kameron smatra da bi Rusija i Sirija trebalo da pokažu da je predlog Moskve da Sirija stavi svoje hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu - iskren.

"Teret je sada poprilično na ruskoj vladi i režimu (sirijskog predsednika Bašara el) Asada da se to i ispuni tako da se pokaže da je ponuda ozbiljna i iskrena", rekao je Kameronov portparol.

Kako je dodao, još ima ozbiljnih pitanja na koja treba odgovoriti.

Predsednik SAD Barak Obama pozdravio je ranije rusku inicijativu i rekao da bi to moglo da odagna američku pretnju vojnom intervencijom protiv Sirije.

Američki predsednik dao je intervjue za šest vodećih američkih TV stanica, u kojima je prvi put pomenuo da je o toj inicijatvi već rezgovarao sa rukim predsednikom Vladimirom Putinom.

Senat je odložio glasanje o rezoluciji američkog predsednika kojom bi bili odobreni vazdušni udari na Siriju, dok se Obama ne obrati kako bi izvestio javnost o Asadovom režimu.

Kina i Iran podržale su predlog Rusije da Sirija preda hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu i da ono zatim bude uništeno.

Francuski ministar spoljnjih poslova Loran Fabijus rekao je da je Francuska "zainteresovana" za predlog Moskve, ali je, istovremeno, izrazio "oprez".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sirijska kriza se vraća na Ist River

Izvor: RTS, 10.Sep.2013

Savet bezbednosti još jednom pokušava da zauzda građanski rat u Siriji. Rusija i Zapad, opet, u raskoraku oko načina delovanja. Asad prihvatio da stavi hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu. Vešt diplomatski manevar Moskve. Kerijev gaf zaustavio bombardovanje. Kongres pred odlukom...17.20 -...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.