Sirija, počinje džihad

Izvor: SandzakInfo.net, 25.Sep.2012, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija, počinje džihad

Veterani džihada iz Avganistana, Čečenije, Libije i Iraka stigli u Siriju gde se bore protiv režima Bašara el Asada. Nekoliko stotina tih ratnika na liniji fronta u Alepu. Put džihada vodi preko Turske. Glavna baza je Atmeh. Posle deset dana obuke dobijaju prevodioce i kreću na front.
Nekoliko stotina mudžahedina bori se na strani pobunjenika u građanskom ratu u Siriji, piše britanski Gardijan, navodeći da "put džihada" u ovom ratu vodi preko Turske, odakle se borci prebacuju na sirijsku teritoriju i, posle kraće obuke, odlaze u borbu.
 
Borci su u Siriju stigli iz desetak država, pa im je pomoć prevodioca neophodna. Svaka jedinica ima svog prevodioca, a borci na prvoj liniji fronta u Alepu govore čečenski, tadžikistanski, turski, francuski, saudijski dijalekt arapskog. Među njima ima mnogo veterana ratova u Iraku, Avganistanu i Jemenu.
Čečenima je, čak, dozvoljeno, da formiraju svoju jedinicu, a sirijski borci mudžahedine zovu "turska braća".
Mudžahedinima, kako se čini, nedostaje municija, na šta se posebno žale borci iz Libije. Irački veterani su mahom na front došli kako bi izbegli hapšenje u svojoj zemlji.
Došljaci se, takođe, žale na nedostatak iskustva sirijskih boraca. "Da se borimo protiv Amerikanaca, do sada bi svi poginuli", rekao je jedan od njih. "Jasno je da sirijska vojska dobija ovaj rat, ali nemojte to reći Sirijcima, jer bi im to uništilo moral".

Nastavak na SandzakInfo.net...






Povezane vesti

Sramno ćutanje o Bahreinu

Izvor: Politika, 25.Sep.2012

Neobična epizoda zabeležena je na nedavnom samitu nesvrstanih u Teheranu. Kada je egipatski predsednik Muhamed Mursi osudio „opresivni” režim u Siriji, to se baš nije dopalo domaćinima koji podržavaju Bašara el Asada. Lokalni novinari su problem rešili tako što su Sirija sa arapskog na farsi...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SandzakInfo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SandzakInfo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.