Sirija čula signal iz Rusije

Izvor: Vostok.rs, 07.Feb.2012, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija čula signal iz Rusije

07.02.2012. -

Šefovi ruske diplomatije i Spoljne obaveštajne službe Sergej Lavrov i Mihail Fradkov pregovarali su u utorak u Damasku sa predsednikom Sirije Bašarom Asadom. Njemu je predato pismo predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva. Dopisnik Glasa Rusije Olga Denisova saopštava iz Damaska.

Na aerodromu u Damasku ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova i šefa Spoljne obaveštajne službe Mihaila Fradkova >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << dočekala je ugledna sirijska delegacija. Zatim se pratnja ministra po prilično praznom putu koji su čuvali organi reda, uputila u sirijsku prestonicu. Tamo su rusku delegaciju dočekale mnogobrojne pristalice Bašara Asada sa portretima svog predsednika i zastavama Rusije. Što je ministarska pratnja bila bliže predsedničkom dvorcu, gomila ljudi koji su je dočekivali bila je gušća. Oni su izvikivali: Hvala, Rusijo! U centru grada saobraćaj je bio praktično paralizovan. U izvesnom trenutku jednostavno nije bilo dovoljno čuvara reda da odguraju ljude i ostave povorci bar neki put, i sami ljudi, uzevši se za ruke, pratili su povorku ruskog ministra.

Ruski signal sirijskom rukovodstvu primio je predsednik Bašar Asad, izjavio je ministar inostranih poslova RF Sergej Lavrov posle pregovora u Damasku sa sirijskim rukovodstvom.

Potvrdili smo našu spremnost da doprinesemo skorijem izlasku iz krize na osnovu onih stavova koje sadrži inicijativa Lige arapskih država, istaknutih 2. novembra prošle godine. Između ostalog predsednik Sirije je uverio da je privržen prekidu nasilja, bez obzira na to s koje strane potiče.

Bašar Asad je izjavio da je Sirija zainteresovana za obnovu posmatračke misije Liga arapskih država. Šta više, on je uveren da je neophodno ne samo nastaviti rad posmatača, već misija treba da bude i brojno uvećana. Psomatrači Lige arapskih država treba da prisustvuju u svim kriznim žarištima i da fiksiraju sve prekršaje, bez obzira od koga oni potiču. Još jedna inicijativa Lige arapskih država upućena sirijskom rukovodstvu je da se započne međuetnički dijalog. Lavrov je istakao da je dobijena potvrda da je Asad spreman za takav rad.

Na pregovorima se saznalo da se uskoro Bašar Asad sastaje sa komisijom koja je pripremala nacrt ustava. Projekat je praktično spreman. Posle toga će biti održan referendum o novom osnovnom zakonu Sirije. Zatim će biti održani novi parlamentarni izbori, koje je Asad nazvao višepartijskim bez ikakvih privilegija za vladajuću partiju.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.