Sirija: Nakon sporazuma - relativno primirje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2017, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirija: Nakon sporazuma - relativno primirje

Širom ratom razorene Sirije danas je, uprkos sporadičnim sukobima, nastupilo relativno primirje, u skladu sa sporazumom o uspostavljanju "zona deeskalacije" u oblastima uglavnom pod kontrolom opozicije, navode mediji sirijske vlade i opozicioni aktivisti.

Konačne mape tih zona biće utvrđene 4. juna, prenose agencije.

Sporazum, koji su sastavili Rusija, Turska i Iran, stupio na snagu u ponoć i od tada nije bilo izveštaja o novim žrtvama, prenosi AP. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Sporazum o uspostavljanju sigurnih zona, kako se navodi, predstavlja najnoviji međunarodni pokušaj da se uspostavi primirje u državi u kojoj već šest godina vlada građanski rat u kom je do sada pognulo 400.000 ljudi.

SAD nisu uključenje u sporazum, Sirija ga nije potpisala, a snage sirijske opozicije izrazile su oštru kritiku ovog sporazuma navodeći da nije potpuno legitiman.

Detalji plana tek bi trebalo da budu ustanovljeni u narednih nekoliko nedelja, a 4. juna biće konačno uspostavljene mape zona de-eskalacije, navode se detalji teksta koji je objavilo rusko ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Najveće zone biće provincija Idlib, zatim granični region Hama, Alepo i provincija Latakija, ostale tri zone biće u severnoj provinciji Homs, istočnom regionu Guta istočno od Damaska i duž granice sa Jordanom na severu Sirije.

Ukoliko se sve tri države učesnice sporazuma slože oko konačnih mapa "zona de-eskalacije", sporazum može odmah sa bude proširen.

Sporazum podrazumeva ukidanje neprijateljstva između snaga vlada Sirije i oružanih opozicionih grupa u tim zonama i omogućavanje uslova za pristup humanitarne, medicinske pomoći i povratak raseljenih civila u svoje domove kao i obnovu uništene infrastrukture.

Na pregovorima u četvrtak u Kazahstanu je ustanovljeno da bi mnogo toga u okviru ostvarenja ovog plana moglo da pođe po zlu.

Međutim aktivisti opozicije u južnoj centralnoj i severnoj Siriji saopštili su za agenciju da je situacija mnogo bolja nego prethodnih dana, a da vazdušnih napada nije bilo.

"Uprkos određenoj količini nasilja, situacija je mnogo mirnija nego ranije", rekao je opozicioni aktivista Mohamed al Homsi.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu saopštila je da su vladini jurišni helihopteri ispustili tri bombe na područje Latamaneh koje je pod kontrolom pobunjenika gde su prijavljeni sukobi i dodala da su snage vlade izvršile artiljerijske napade na oblasti u Damasku koje su pod kontrolom pobunjenika.

Državni mediji izvestili su da je do "relativnog primirja" došlo jutros u "zonama de-eskalacije", devet sati nakon što je sporazum stupio na snagu.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.