Sergej Lavrov: Svi problemi sada se mogu rešavati samo putem kompromisa

Izvor: Vostok.rs, 11.Feb.2014, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sergej Lavrov: Svi problemi sada se mogu rešavati samo putem kompromisa

11.02.2014. -

Koja svojstva treba da poseduje pravi diplomata? Koje spoljnopolitičke sfere sada su najaktualnije i na koji način treba rešavati diplomatska neslaganja? Rođendan ruske diplomatije dobar je povod da se odgovori na ova pitanja.

10. februara, ruska diplomatija obeležava profesionalni praznik – Dan diplomatskih radnika. 2013. godina bila je trijumfalna na tom poprištu: sprečavanje vojne intervencije Zapada u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Siriji, potpisivanje sporazuma sa Iranom, Carinski savez. Čestitajući kolegama, ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov je istakao da je takav uspeh rezultat pravilno odabranog kursa, slobodnog od agresije i pritiska:

- Danas se svi problemi u bilo kojoj sferi mogu rešavati samo putem dostizanja kompromisa, zasnovanih na balansu. I to je princip naše spoljne politike, njega nisu još uvek svi prihvatili, ali mi ga uporno popularišemo, i on ima sve više pristalica.

Sergej Lavrov je takođe podsetio da se interesi spoljne politike ne ograničavaju isključivo pitanjima međunarodnih odnosa i uključuju sve probleme socijalno-ekonomskog i humanitarnog razvoja.

- To je i promena klime, u celini problem životne sredine, to je i razvoj savremenih informacionih tehnologija koje direktno utiču na akcije država u popularizaciji svojih interesa na međunarodnoj sceni. Problem Arktika, problem kosmosa, sve to nisu samo teme međunarodnih diskusija, već i važne sfere gde države ispoljavaju svoje interese, bore se jedna protiv druge za uticaj.

Ministar spoljnih poslova Rusije nije zaobišao ni pitanje ličnih svojstava potrebnih za uspeh u diplomatskoj službi. On nije nabrajao sve, ali posebno je izdvojio profesionalizam, erudiciju i upoznatost ne samo sa situacijom na međunarodnoj sceni, već i unutar države.

- Sve više je traženo duboko poznavanje onih zadataka koji se rešavaju unutar zemlje. Dobro je poznata fraza: spoljna politika zavisi u svojim uspesima pre svega od uspeha unutrašnjeg razvoja. I danas nema ni jedne sfere čovekove delatnosti koja ne bi bila predmet međunarodne diskusije, ovaj zadatak stiče poseban smisao.

Dan diplomatskih radnika u Rusiji je zakonom utvrđen 2002. godine, u godini 200-godišnjice ruskog MSP. Datum 10. februar nije odabran slučajno: upravo desetog februara 1549. godine datiran je prvi pomen o „Posoljskom prikazu“ koji je formirao Ivan Grozni – novom državnom organu koji je koordinirao spoljne veze zemlje i odnose sa drugim državama. Ove godine praznik se obeležava 12. put.

Marija Merkulova,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.