Šefovi diplomatija o mogućem napadu na Siriju

Izvor: Blic, 08.Sep.2013, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šefovi diplomatija o mogućem napadu na Siriju

Eventualni američki vojni udari na Siriju su prema Povelji UN nezakoniti, rekao je danas šef iranske diplomatije Mohamed Džavad Zarif u Bagdadu.

-Civilizovane zemlje su u povelji UN pre 65 godina odbacile primenu sile kao nezakonitu praksu - rekao je Zarif na zajedničkoj konferenciji za novinare sa iračkim kolegom Hošijarom Zebarijem.

On je postavio pitanje zašto zemlje koje podržavaju vojne udare sebe nazivaju civilizovanim i nastavljaju da insistiraju da su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i dalje sve opcije na stolu.

- Sve opcije su odavno uklonjene sa stola - rekao je Zarif tokom jednodnevne posete Iraku, prve od kada je postavljen na mjesto ministra spoljnih poslova.

On se danas ranije sastao sa iračkim premijerom Nurijem al Malikijem.

Fabijus: Nije potrebno vojno angažovanje EU

- Parizu i Vašingtonu za intervenciju u Siriji nije potrebno vojno angažovanje svih evropskih zemalja koje su to podržale - izjavio je danas francuski ministar inostranih poslova Loran Fabijus.

On je istovremeno pohvalio i pozdravio "političku podršku" koje su intervenciji u Siriji dali predstavnici EU 28. avgusta u Viljnusu.

- Nije nam u vojnom smislu potrebno angažovanje ovih zemalja. Najveći broj njih nemaju sredstva za tako nešto. Reč je o njihovoj političkoj podršci - rekao je Fabijus.

Venizelos: Grčka za strategiju EU

Potpredsednik vlade i ministar inostranih poslova Grčke Evangelos Venizelos izjavio je da njegova zemlja ima jasan stav o Siriji, nedvosmisleno osuđuje upotrebu hemijskog oružja kao gnusan zločin, i smatra da sva rešenja u vezi stim treba da se kreću u okviru međunarodnog prava.

- Imamo jasan cilj - zaštiti politički proces, ali imamo i dva velika problema - napomenuo je Venizelos.

Prvi problem je, naveo je, nemogućnost Saveta bezbednosti da donosi odluke, a drugi, značajniji, je složena i kontradiktorna situacija u Siriji nakon upotrebe hemijskog oružja.

- Nije lako u tim uslovima oblikovati sveobuhvatnu strategiju međunarodne zajednice za održivo političko rešenje u Siriji. Ali, to je ono što moramo da uradimo, ako želimo da zaštimo evroatlantsko partnerstvo i postojanje Evropske unije kao političkog subjekta - istakao je Venizelos.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.