Obama: U utorak se obraćam naciji

Izvor: B92, 06.Sep.2013, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: U utorak se obraćam naciji

Sankt Peterburg -- Obama najavio da će se u utorak obratiti naciji u vezi sa Sirijom i da očekuje odobrenje Kongresa i javnosti za pokretanje vojne operacije protiv Asada.

Obama je najavio svoje obraćanje na konferenciji za novinare na završetku samita G20 u Sankt Peterburgu, na kojem je kriza u Siriji bila glavna tema.

Američki predsednik namerava da napadne sirijski režim, kao odgovor na navodni napad na civile hemijskim oružjem, u Damasku 21. avgusta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Administracija u Vašingtonu tvrdi da je taj napad izvršio Asadov režim i da je u njemu poginulo na stotine ljudi, podsetio je AP.

Zbog relativno mlake podrške vazdušnim napadima na Siriju, američki zakonodavci zatražili su od Obame da osigura podršku javnosti jednim ovakvim obraćanjem, navodi AP.

Na Samitu G20 u Sankt Peterburgu vođe najmoćnijih zemalja sveta su ostali podeljeni povodom napada na Siriju, javlja BBC. Većina je uz Putina, a uz SAD je samo Francuska.

Obamin savetnik: Nema intervencije bez podrške Kongresa

Američki predsednik Barak Obama neće narediti napad na Siriju ako Kongres ne bude podržao tu akciju, izjavio je danas njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Toni Blinken.

"Predsednik ima mogućnost da deluje, ali niti je njegova želja, niti namera da iskoristi svoja prava bez Kongresa koji ga podržava", kazao je Blinken za američki Nacionalni javni radio.

Obamin savetnik je dodao da Ujedinjene nacije nisu uspele da sprovedu bilo kakve korake u Siriji i da pored oštrih sankcija, koje su uvedene protiv režima Bašara al Asada, za sada nema rezultata.

"U ovom trenutku smo iskoristili sve što je bilo moguće", rekao je Blinken odgovarajući na zahteve nekih kongresmena da još nisu upotrebljena sva diplomatska sredstva za rešenje krize.

Američki Kongres bi početkom naredne nedelje trebalo da se izjasni o Obaminom zahtevu da dobije odobrenje za vazdušne udare na Siriju.

Poslednja analize govore da je situacija neizvesna, pošto postoji podela među kongresmenima obe partije povodom toga da li SAD treba da uđu u sirijski konflikt.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Obama bez odgovora - šta ako izostane podrška Kongresa

Izvor: Blic, 06.Sep.2013

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama najavio je danas da će se u utorak obratiti naciji u vezi sa Sirijom, očekujući odobrenje Kongresa i javnosti za pokretanje vojne operacije protiv režima predsednika te zemlje Bašara al Asada. ..Obama je najavio svoje obraćanje na konferenciji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.