Šefovi MSP velike osmorice razmotrili pitanja bezbednosti

Izvor: Vostok.rs, 15.Apr.2013, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šefovi MSP velike osmorice razmotrili pitanja bezbednosti

15.04.2013. -

Zaoštravanje situacije na Korejskom poluostrvu, nuklearni program Irana i trajni konflikt u Siriji postali su osnovne teme susreta šefova MSP zemalja Velike osmorice u Londonu.

Pogledi Rusije i SAD na niz međunarodnih problema se poklapaju. To je izjavio Sergej Lavrov posle susreta sa svojim američkim kolegom Džonom Kerijem, održanom u kuloarima susreta ministara inostranih poslova Velike osmorice. Naprimer, oni jednako misle o zaoštravanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << situacije oko raketnog programa Severne Koreje. Prema rečima Sergeja Lavrova, i Moskva, i Vašington istupaju za mirovno rešenje krize na Korejskom poluostrvu.

- Naš zajednički zadatak je denuklearizacija Korejskog poluostrva, nedopuštanje koraka, koji bi mogli da spreče rešenje tog zadatka. Dok postoji šansa na obnavljanje šestostranih pregovora, treba tražiti da bi se to desilo. U svakom slučaju i Rusija, i SAD istupaju za političko-diplomatsko regulisanje situacije.

Rusija dosledno istupa za to da bi se svi akutni svetski problemi rešavali na osnovi međunarodnih sporazuma. U slučaju Severne Koreje je to odluka UN, u slučaju drugog žarišta – Sirije – osnova mora da bude Ženevski kominike. Ispunjavanje uslova, fiksiranih u tom dokumentu, insistiraju ruski diplomati, garancija je obustave sirijske krize.

Prema rečima Sergeja Lavrova, Džon Keri je obećao da će doprineti tome da strane u konfliktu, najzad, počnu pregovore.

- Državni sekretar je uverio da će tražiti u kontaktiranju s opozicijom isto, što i mi uporno razvijamo u kontaktiranju s opozicionerima, naime: formiranje delegacije za pregovore s delegacijom vlade. Imamo zajedničko ubeđenje da produbljivanje situacije, kada strane ratuju sve do pobede, neprihvatljivo je.

Iranski nuklearni program, izazovno vladanje Severne Koreje i građanski rat u Siriji postali su osnovne teme i prilikom pregovora ministara inostranih poslova osmorice, koji su usledeli posle susreta Lavrova i Kerija. Međutim, tamo nije uspelo uzajamno razumevanje o sirijskom problemu. Kako je saopštio prilikom konferencije za štampu prema rezultatima susreta ministar inostranih poslova Velike Britanije Viljem Hejg, debati su bili ozbiljni, ali bez prodora. Inače, prema njegovim rečima, ništa strašno nije, jer je susret šefova MIP – samo usklađivanje stavova prema osnovnim pitanjima. Osnovne odluke će biti usvojene na samitu lidera osmorice, koji će biti održan u junu. Doduše, izaziva sumnju da će šefovi osmorice uspeti više nego ministri, - smatra potpredsednik Centra strateških komunikacija Dmitrij Abzalov.

- Strane su definasale svoje stavove još pre 6 meseci. Suština se sastoji u tome, što svi istupaju za obustavu krvoprolića, ali vide različite osnove za njegovu obustavu. Moskva insistira pre svega na obustavi vatre i pregovorima, dok predstavnici Turske, EU insistiraju na izuzimanju Asada iz pregovora. U tome je osnovna razlika u stavovima.

Očigledan uspeh ministarskog susreta u Londonu je usvajanje deklaracije o suprotstavljanju seksualnom nasilju u zonama oružanih konflikata. Autor tog nacrta je Forin ofis. Moskva, kako je istakao Sergej Lavrov, podržala je tu inicijativu, te će insistirati da bi svi problemi, koji su posledice konflikata, ostali u centru pažnje osmorice i međunarodne zajednice. Glavna, dodao je šef ruskog MIP, nije borba protiv posledica konflikata, već likvidacija samih konflikata.

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.