SAD šalju trupe da zaštite naftna polja, Rusija ih optužuje za razbojništvo

Izvor: RTS, 26.Okt.2019, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD šalju trupe da zaštite naftna polja, Rusija ih optužuje za razbojništvo

Šef Pentagona Mark Esper saopštio je da će SAD u istočnu Siriju poslati oklopna vozila i borbene trupe, kako bi sprečile da naftna polja u tom području padnu u ruke Islamske države. Moskva taj potez komentariše kao međunarodno državno razbojništvo.
Iako je Donald Tramp najavio povlačenje američkih vojnika iz Sirije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na terenu su stvari drugačije.

Američki ministar odbrane Mark Esper objašnjava da će dodatne trupe biti "mehanizovane", koristiće oklopni pešadijski nosač "bredli", tenkove i druga vozila.
Ne sme se dozvoliti da teroristi ponovo priđu naftnim poljima, ističe Esper.
"Ako bi teroristička Islamska država imala pristup naftnim resursima, sredstvima za nabavku oružja i plaćanje boraca ili bilo čega drugog – to bi otežalo njen poraz. To bi teroristima omogućilo da napadnu Evropu ili Ameriku", upozorio je Esper.
Međutim, u Ministarstvu odbrane Rusije tvrde da ni po međunarodnom pravu niti u američkom zakonodavstvu ne postoji legitimni zadatak američke vojske da čuva i brani energetska nalazišta Sirije od same Sirije.
Zauzimanje naftnih platformi i njihova kontrola pod punom ratnom opremom ima drugi cilj – da se, pod zaštitom američkih vojnika, nastavi dugogodišnja praksa krijumčarenja sirijske nafte cisternama izvan Sirije, ocenjuje rusko ministarstvo.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Moskva,   Donald Tramp

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rusija kritikuje američku odluku o zaštiti sirijskih naftnih polja kao razbojništvo

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Okt.2019

Rusija je danas oštro kritikovala odluku SAD da pošalju oklopna vozila i borbene trupe na istok Sirije kako bi štitili naftna polja, ocenivši da je reč o međunarodnom razbojništvu...Portparol ruskog ministarstva Igor Konašenkov rekao je da je "ono što Vašington sada radi - zauzimanje i kontrola...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.