Izvor: Nezavisne Novine, 07.Jul.2017, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i Rusija dogovorili prekid vatre na jugoistoku Sirije

DAMASK - SAD i Rusija su postigli dogovor o prekidu vatre na jugoistoku Sirije, javio je AP, pozivajući se na neimenovani američke zvaničnike. Prekid vatre bi trebalo da stupi na snagu 9. jula u podne po lokalnom vremenu u Damasku.

AP ukazuje da se informacija o ovom prekidu vatre pojavila dok je trajao sastanak predsjednika SAD i Rusije Donalda Trampa i Vladimira Putina na marginama samita G20 u Hamburgu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
Jedan od zvaničnika je rekao da su Jordan i Izrael navodno, takođe, dio dogovora.

Dvije zemlje saveznice SAD imaju granicu sa južnim dijelom Sirije i zabrinuti su da se nasilje iz Sirije ne prelije preko granica.

Sporazum je odvojen od takozvanih "zona deeskalacije" koje treba da budu stvorene po sporazumu kojim su posredovali Rusija, Turska i Iran ranije ove godine. SAD nisu dio tog dogovora.

Portparol Stejt departmenta Robert Hamond, koji prisustvuje samitu, odbio je da komentariše ove navode.

On je naveo da je sastanak dvojice lidera trajao više od dva časa.

Mediji su ranije prenijeli da su predsjednici Rusije i SAD na marginama samita G20 u Hamburgu razgovarali o krizi u Siriji i Ukrajini, zajedničkoj borbi protiv terorizma, kao i o drugim bilateralnim pitanjima.

SAD i Rusija podržavaju suprotne strane u sirijskom građanskom ratu - Moskva podržava predsjednika Sirije Bašara Asada, a Vašington pobunjenike koji se bore protiv Asada, dok se i SAD i Rusije bore protiv Islamske države u Siriji.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dogovor SAD i Rusije o prekidu vatre na jugozapadu Sirije!

Izvor: Telegraf.rs, 07.Jul.2017

SAD i Rusija su postigli dogovor o prekidu vatre na jugozapadu Sirije, javio je AP, pozivajući se na neimenovani američke zvaničnike...Kako se navodi, prekid vatre bi trebalo da stupi na snagu 9. jula u podne po lokalnom vremenu u Damasku...AP ukazuje da se informacija o ovom prekidu vatre pojavila...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.