SAD: Vreme za razgovor prošlo - Rusija: Želite da vratite Siriju u kameno doba?

Izvor: Radio 021, 14.Apr.2018, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Vreme za razgovor prošlo - Rusija: Želite da vratite Siriju u kameno doba?

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli rekla je u Savetu bezbednosti da je "vreme za razgovor sinoć završeno" i zahvalila se Velikoj Britaniji i Francuskoj na učešću u udaru na "sirijska hemijska postrojenja".

"Ovde smo jer su tri članice Saveta bezbednosti delovale, ne kao čin odmazde, ne kao simbolično pokazivanje sile, delovali smo kako bismo odvratili režim od korišćenja hemijskog oružja i zločina protiv čovečnosti", rekla je Hejli.

Prema njenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << rečima, odabrane su mete "u srcu hemijskog programa režima" i sve je urađeno da se minimiziraju ljudske žrtve.

Hejli je rekla da su SAD i njihovi saveznici diplomatijom pokušali da dovedu do eliminacije sirijskog hemijskog oružja, ali da u tome nisu uspeli zbog ruskog veta. "Dok je Rusija štitila (sirijskog predsednika Bašara) Asadov režim, režim je znao da može proći nekažnjeno. Ne možemo gledati kako Rusija krši međunarodne standarde", navela je Hejli.

Ona je izjavila da je predsednik SAD Donald Tramp rekao da će SAD ponovo delovati, ako u Siriji opet bude upotrebljeno hemijsko oružje.

Ruski ambasador: Huliganizam u međunarodnim odnosima

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da SAD vazdušnim napadima u Siriji dodatno pogoršavaju humanitarnu situaciju u toj zemlji i pomažu teroriste. Nebenzja je rekao na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN, koji je sazvan na zahtev Moskve, da SAD nosi veliku odgovornost za ratove u Jugoslaviji, Libiji i drugim zemljama.

Ruski ambasador optužio je SAD da podrivaju autoritet Saveta bezbednosti UN, navodeći da se radi o politici neokolonijalizna i optužio je Vašington da krši međunarodno pravo.

"To je huliganizam u međunarodnim odnosima", ocenio je ruski diplomata i dodao da su "maske još jednom pale". On je naveo da SAD, Velika Britanija i Francuska nisu sačekale rezultate istrage međunarodnih stručnjaka o navodnom hemijskom napadu u sirijskom gradu Dumi, već da su sami odlučili ko je kriv.

Prema njegovim rečima, Vašington, London i Pariz mogli bi da zaustave sukob u Siriji za 24 sata.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.