SAD: Prekid vatre u Sirji se generalno poštuje

Izvor: B92, 12.Mar.2016, 00:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Prekid vatre u Sirji se generalno poštuje

SAD su saopštile da se prekid vatre u Siriji generalno poštuje dve nedelje od njegovog stupanja na snagu, ali su osudile sirijsku vojsku za kršenje primirja.

"Prekid vatre se generalno poštuje dve nedelje od njegovog stupanja na snagu", izjavio je portparol Stejt departmenra Džon Kirbi.Prekid vatre uz posredovanje SAD i Rusije stupio je na snagu 26. februara u ponoć u Siriji, ali se sporazum o primirju ne odnosi na džihadiste iz Islamske države i sirijskog ogranka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Al Kaide, Fronta al Nusra.

Kirbi je osudio kršenje prekida vatre i napade na civile i sirijske pobunjenike u severnoj provinciji Alep.

"Ponovo pozivamo sve strane na obustavu neprijateljstava", rekao je portparol američke diplomatije.

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila je ranije danas da je najmanje pet civila poginulo i oko deset povredjeno u vazdušnim napadima sirijskih vlasti na pobunjeničku četvrt Alepa na severu zemlje.

Prema navodima te organizacije, to je drugi napad sirijske avijacije na to područje na severu Sirije od uvodjenja primirja.

U sukobima u Siriji koji su počeli pre pet godina, stradalo je 270.000 ljudi, a više miliona je moralo da napusti svoje domove.

Nastavak mirovnih pregovora zaraćenih strana zakazan je 14. za mart u Ženevi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SAD: Primirje u Siriji se generalno poštuje

Izvor: Blic, 12.Mar.2016

SAD saopštile su večeras da se prekid vatre u Siriji generalno poštuje dve nedelje od njegovog stupanja na snagu, ali su osudile sirijsku vojsku za kršenje tog primirja...Prekid vatre uz posredovanje SAD i Rusije stupio je na snagu 26. februara u ponoć u Siriji, ali se sporazum o primirju ne odnosi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.