SAD: Primirje u Siriji se generalno poštuje

Izvor: Blic, 12.Mar.2016, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Primirje u Siriji se generalno poštuje

SAD saopštile su večeras da se prekid vatre u Siriji generalno poštuje dve nedelje od njegovog stupanja na snagu, ali su osudile sirijsku vojsku za kršenje tog primirja.

Prekid vatre uz posredovanje SAD i Rusije stupio je na snagu 26. februara u ponoć u Siriji, ali se sporazum o primirju ne odnosi na džihadiste iz Islamske države i sirijskog ogranka Al Kaide, Fronta al Nusra.

Portparol Stejt departmenra Džon Kirbi je osudio kršenje prekida vatre i napade >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na civile i sirijske pobunjenike u severnoj provinciji Alep.

- Ponovo pozivamo sve strane na obustavu neprijateljstava - rekao je portparol američke diplomatije.

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila je ranije danas da je najmanje pet civila poginulo i oko deset povređeno u vazdušnim napadima sirijskih vlasti na pobunjeničku četvrt Alepa na severu zemlje.

Prema navodima te organizacije, to je drugi napad sirijske avijacije na to područje na severu Sirije od uvođenja primirja. U sukobima u Siriji koji su počeli pre pet godina, stradalo je 270.000 ljudi, a više miliona je moralo da napusti svoje domove.

Nastavak mirovnih pregovora zaraćenih strana zakazan je 14. za mart u Ženevi.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Stejt department o Siriji: Primirje se uglavnom održava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Mar.2016

Prekid vatre koji je u Siriji stupio na snagu pre dve nedelje se uglavnom održava i došlo je do dramatičnog smanjenja nasilja, saopštile su SAD...Prekid vatre je omogućio da otpočne humanitarno dopremanje pomoći u neka opkoljena područja, rekao je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi, prenosi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.