Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Avg.2015, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Militanti ID koristili bojni otrov iperit

Sjedinjene Američke Države vjeruju da su militanti "Islamske države" koristili bojni otrov iperit u napadu na kurdske snage u Iraku ranije ove sedmice, piše list "Vol strit džurnal".

"Posjedujemo pouzdane informacije o tome da je gas korišten u tom napadu bio iperit", rekao je jedan visoki američki zvaničnik.

"Islamska država" mogla je da dođe do iperita u Siriji, čije su vlasti priznale 2013. godine da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << posjeduju velike količine ovog agensa. Damask se tada odrekao svog hemijskog arsenala.

List piše da je druga mogućnost ta da su islamisti došli do opasnog gasa u Iraku.

Američki Nacionalni savjet bezbjednosti saopštio je da je upoznat sa ovim izvještajima i da traži dodatne informacije.

Američke obavještajne službe ranije su objavile da vjeruju da je "Islamska država" upotrijebila hlor u napadima u Iraku. Taj agens ne nalazi se na listi zabranjenih hemikalija.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Islamisti koristili i bojni otrov iperit?

Izvor: Mondo, 14.Avg.2015

SAD veruju da su militanti džihadističke organizacije Islamske države koristili bojni otrov iperit u napadu na kurdske snage u Iraku ranije ove sedmice, piše list "Vol strit džurnal"...Foto: screenshot.."Posedujemo pouzdane informacije o tome da je gas korišten u tom napadu bio iperit", rekao je...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.