SAD: Aktivnosti oko sirijskih skladišta hemijskog oružja

Izvor: Blic, 04.Dec.2012, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Aktivnosti oko sirijskih skladišta hemijskog oružja

Američke i njima savezničke obaveštajne službe primetile su poslednjih dana premeštanje komponenti sirijskog hemijskog oružja, rekao je danas jedan neimenovani viši zvaničnik Sekratarijata odbrane Sjedinjenih Američkih Država, dodajući da su obaveštajci to primetili prošle nedelje.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton koja je u poseti Pragu, ponovila je izjavu predsednika SAD Baraka Obame da je sirijska aktivnost koja se tiče hemijskog naoružanja "crvena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << linija" za Sjedinjene Države, koja će ih podstaći na akciju.

- Vrlo jasno smo izrazili svoj stav: Ovo je crvena linija za SAD. Neću izneti nikakve detalje o tome šta ćemo učiniti u slučaju verodostojnog dokaza da je režim (sirijskog predsednika Bašara al) Asada pribegao korišćenju hemijskog oružja protiv vlastitog naroda. Dovoljno je da kažem da svakako planiramo akcije ukoliko do toga evenutalno dođe - rekla je Klintonova.

Sirija je danas saopštila da neće koristiti hemijsko oružje protiv vlastitog naroda. Ministarstvo spoljnih poslova je navelo "da neće koristiti hemijsko oružje, ako ikakvog ima, protiv vlastitog naroda ni pod kojim okolnostima".

Agencija AP navodi da je "Sirija bila oprezna da nikada ne potvrdi da poseduje ikakvo hemijsko oružje".

Mada je Sirija jedna od samo sedam zemalja koje nisu potpisale Sporazum o hemijskom naoružanju, ona je pristupila Ženevskom protokolu iz 1925. koji zabranjuje korišćenje hemijskog oružja u ratu. Taj sporazum je potpisan posle Prvog svetskog rata kada su masovno korišćeni iperit i drugi gasovi što je izazvalo teške posledice.

Veruje se da Sirija ima nekoliko stotina balističkih raketa zemlja-zemlja, sposobnih da nose hemijske bojeve glave.

Od početka ustanka u Siriji protiv Asadovog režima, marta prošle godine, poginulo je više od 41.000 ljudi, kaže sirijska Opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu.

Povezane vesti: Demonstracije u Siriji uprkos sukobima Irak pregledao prvi iranski avion za Siriju zbog oružja "Antivor": SAD obučavaju sirijske pobunjenike Francuska i Velika Britanija za oštrije mere protiv Asada Sirijski predsednik objavio nove zakone protiv terorizma?
Pogledaj vesti o: Hilari Klinton

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Obama Asadu: Samo vas gledamo

Izvor: B92, 04.Dec.2012

Vašington -- Lider SAD Barak Obama upozorio je sirijskog predsednika Bašara al-Asada da i ne pomišlja na upotrebu hemijskog oružja da bi sačuvao vlast..."Danas želim da veoma jasno kažem Asadu i njemu potčinjenima da ih ceo svet posmatra. Upotreba hemijskog oružja jeste i biće potpuno neprihvatljiva",...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.