Izvor: Vostok.rs, 27.Jun.2017, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 26.06.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 26.06.


Stanje na frontu - 


Pregled političkih i drugih vesti za 26.06.



Lavrov: Zapadne zemlje svrgavanjem nepoželjnih režima dovele do širenja terorizma Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Etiopije Vorknehom Gebejehuom rekao je da su projekti zapadnih zemalja za svrgavanje nepoželjnih režima u Africi doveli do širenja terorizma.

„Potvrđujemo svoju solidarnost sa afričkim zemljama koje se suprotstavljaju pretnji terorizma. Pretnja se pojavila nakon što su zemlje van regiona, zapadne zemlje, ostvarile niz projekata za zbacivanje nepoželjnih režima, što je očito kršenje međunarodnog prava, a ovi projekti pokrenuli su talas terorizma“, istakao je Lavrov.



Ministar je rekao da su nakon zbacivanja režima Muamera Gadafija u Libiji 2011. godine „potekle nelegalne isporuke oružja, prebacivanje terorista iz Libije dublje u afrički kontinent.“

Lavrov je dodao da teroristička grupa DAEŠ stiče nove saveznike u Nigeriji, u islamskom Magrebu i Somaliji.

„Jedini izlaz je formiranje istinski međunarodnog protivterorističkog fronta. Formiranje takvog fronta zaustavilo bi i one koji hoću da pecaju u mutnom i špekulišu o eliminaciji terorističke pretnje kao glavnog prioriteta svetske zajednice“, dodao je Lavrov.

„Opšti utisak na osnovu iskustva u borbi protiv terorizma u Siriji je da takozvani Nusra front, ili kako god da se sada naziva, svaki put pošteđuju koalicione snage na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim njihovim partnerima“, istakao je Lavrov.

On je dodao da Rusija to smatra opasnom igrom koja mora da se zaustavi.

„I uopšte, bilo kakvi dvostruki standardi, prikriveni motivi i skrivene namere moraju da se izdvoje zarad beskompromisne borbe protiv terorizma“, nagalasio je Lavrov.

Lavrov je na pitanje novinara RT odgovorio da će runda međusirijskih pregovora 4. i 5. jula u Astani biti posvećena stvaranju zona deeskalacije u Siriji.

„Runda koja će se održati početkom jula u glavnom gradu Kazahstana biće zaista posvećena, kako su se dogovorile zemlje-garanti, konkretizaciji koncepta koji je usvojen na prethodnoj rundi pregovora 4. maja u Astani — konceptu stvaranja zona deeskalacije na teritoriji Sirije uz podršku vlade Sirije i uz učešće oružane opozicije koja je uključena u Astanski proces", rekao je Lavrov.

Ministar je istakao da ovaj koncept zahteva konkretizivanje. Prema njegovim rečima, u ovom trenutku radi se na nivou tehničkih eksperata za razvoj detalja koncepta.

Ruski ministar je naglasio da se u zonama deeskalacije već primećuje značajno smanjenje vojnih aktivnosti i značajno smanjenje nasilja.

Tramp ignorisao izveštaje prema kojima nije bilo dokaza da je Sirija koristila sarin Američki predsednik Donald Tramp ignorisao je izveštaje američkih obaveštajaca prema kojima nije bilo nikakvih dokaza da je Sirija koristila sarin u napadu na pobunjenički grad, kaže dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš.

Herš je u nekoliko navrata već razotkrivao slučajeve koji su zanimali svetsku javnost, među kojima su masakr u Mi Laju u Vijetnamu, kao i zlostavljanje zatvorenika u američkom zatvoru u Abu Graibu. U izveštaju koji je objavio nedeljnik „Velt“, on otkriva kako je Tramp napravio niz grešaka tokom medijske histerije oko napada u odmetničkom uporištu Kan Šeihun u Siriji.

Tramp je tako potpuno ignorisao izveštaje obaveštajnih službi SAD koji se nisu poklapali s izveštajima zapadnih medija, u kojima je kao glavni krivac napada proglašen zvanični Damask. 

Napad raketama „Tomahavk“ na sirijsku bazu Šajrat pričinio je manju štetu nego što je Bela kuća tvrdila i nego što su planirali vojni stratezi Pentagona, navodi Herš.

Vodeći mediji u SAD nisu dovodili u pitanje Trampovu odluku, već su je proglasili vrhuncem njegove administracije u sadašnjem toku. 

„Ništa od ovoga nema nikakvog smisla“, rekao je jedan oficir vojske SAD nakon što je čuo za odluku Bele kuće da bombarduje Siriju.

„Mi znamo da nije bilo nikakvog hemijskog napada… Rusi su pobesneli. A tvrdimo da imamo prave obaveštajne podatke i da znamo istinu… Izgleda da nije bilo važno da li smo izabrali Klintonovu ili Trampa”, rekao je ovaj oficir na kog se Herš poziva.

Heršov izveštaj je zasnovan na razgovorima sa nekoliko savetnika američke vojske, a među dokazima su i transkripti komunikacije koja je obavljana neposredno nakon sirijskog napada 4. aprila.

Prema rečima ovih savetnika, napad sirijskog vazduhoplovstva ciljao je sastanak nekoliko visokih lidera džihadističkih grupa, među kojima su Ahrar el Šam i Nusra front.

SAD je o celoj operaciji unapred obaveštena do detalja, što je bilo dogovoreno s Rusima. Razmena informacija dogovorena je da bi se izbegli incidenti u vazdušnom prostoru.

„Oni su igrali po svim pravilima“, rekao je visoki savetnik američke vojske. 

„Rusi su Sirijcima za tu operaciju dali vođenu bombu, što je retkost, a Sirijci su na zadatak poslali svog najboljeg pilota“, stoji u izveštaju.

Specijalno oružje koje je korišćeno u napadu spominje se u sirijskoj komunikaciji presretnutoj neposredno pred američki napad. Ovo presretanje je korišćeno u brojnim izveštajima medija sa Zapada kao indikacija da je Damask upotrebio hemijsko oružje.

„Ako ste već odlučili da je u pitanju napad gasom, onda ćete svakako priču o specijalnom oružju protumačiti kao sarinsku bombu“, rekao je savetnik Heršu. 

„Da li su Sirijci planirali napad na Kan Šeihun? Apsolutno. Da li imamo presretnutu komunikaciju da to dokažemo? Apsolutno. Da li su planirali da koriste sarin? Ne. Ali predsednik nije rekao: 'Imamo problem, hajde da pogledamo ovo bolje'. Hteo je da rasturi Siriju bombama“, navodi ovaj izvor. 

Meta sirijskog napada bila je dvospratnica na čijem gornjem spratu je, prema ruskim podacima, bio smešten komandni centar džihadista. Na prvom spratu bila je bakalnica, a  podrumu skladište oružja, municije i materija baziranih na hloru.

„Pobunjenici narod kontrolišu preko distribucije dobara koja su potrebna ljudima da bi preživeli — vodu, hranu, ulje, gas, đubriva… Tu su i insekticidi koji se koriste za zaštitu useva“, Heršu je rekao savetnik američkih obaveštajaca.

Prema ovim navodima, ruska bomba je pokrenula sekundarnu eksploziju koja je dovela do oslobađanja hemijskih proizvoda iz podruma, što je izazvalo otrovni oblak koji se raširio nad gradom.

Ovaj scenario se poklapa sa svedočenjima pacijenata koji su u razgovorima sa Lekarima bez granica prijavili miris hlora. To bi moglo da objasni i simptome trovanja nervnim agensom koje se obično pripisuje sarinu, ali ga je možda izazvao organofosfat koji se koristi u đubrivu.

SAD: Rusija u stanju da ratuje sa minimalnim gubicima i ekonomskim troškovima Rusija je u stanju da ratuje sa minimalnim gubicima i ekonomskim troškovima, navodi se u izveštaju direktora Nacionalne obaveštajne zajednice SAD od 11. maja koji je objavljen na zvaničnom sajtu agencije.

„Moskva je pokazala da može da održava zanemarljive snage na visokom tempu operacija u slobodnom, ekspedicijskom formatu, koji minimiziraju ruske gubitke i ekonomske troškove. Moskva najverovatnije koristi svoju intervenciju u Siriji zajedno sa pokušajima da profitira od straha od jačanja DAEŠ-a i pretnji ekstremizma za jačanje svoje uloge na Bliskom istoku“, navodi se u izveštaju.

Američka obaveštajna zajednica takođe smatra da će Moskva modernizaciju odbrambene industrije zemlje nastaviti da smatra svojim prioritetom.

„Kremlj će, očigledno, nastaviti da smatra modernizaciju odbrane glavnim nacionalnim prioritetom, bez obzira na kumulativni efekat niske cene nafte, sankcija i sistemskih problema za privredu. Moskva istražuje široki spektar nuklearnog i asimetričnog potencijala za postizanje kvalitetnog pariteta sa SAD. To će Moskvi dati više opcija za suprotstavljanje američkim snagama“, ističe se u izveštaju.

Taj godišnji izveštaj pod nazivom „Procena globalnih pretnji“ objavljen je 11. maja i pročitan je pred Kongresom SAD.

Nacionalna obaveštajna zajednica SAD objedinjuje u sebi celokupnu američku obaveštajnu zajednicu, a njen direktor je savetnik predsednika, koji rukovodi izvršenjem Programa obaveštajne zajednice. Ta organizacija osnovana je 2002. godine kao jedna od mera za povećanja bezbednosti SAD od terorističkih pretnji. Kao razlog za reorganizaciju obaveštajne zajednice Amerike poslužio je teroristički napad 11. septembra 2001. godine.

Erdogan: SAD ne vide nikakve prepreke za saradnju sa terorističkim organizacijama Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je Vašington napravio grešku svojom namerom da sirijskim Kurdima isporuči naoružanje za borbu protiv terorista DAEŠ-a.
„Nažalost, države koje smo mi nazvale saveznicima i prijateljima ne vide nikakve prepreke za saradnju sa terorističkim organizacijama. One planiraju da tim organizacijama isporuče oružje i time naprave budalu od Turske, ali će time samo napraviti ozbiljnu grešku“, izjavio je Erdogan.

U četvrtak je objavljeno da je šef Pentagona Džejms Matis predao Turskoj informacije o pripremi isporuka naoružanja formacijama sirijskih Kurda.

Ankara sirijske kurdske odrede smatra delom Radničke partije Kurdistana, koja je u Turskoj proglašena za terorističku organizaciju. Turske vlasti su upozorile da je odluka Vašingtona o pružanju pomoći sirijskim Kurdima nedopustiva i da može imati negativne posledice po same SAD.
 Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 26.06.

Izvor: Vostok.rs, 27.Jun.2017

  . . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .  . Karta situacije na frontu za 25.06. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje. . . . Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . .  .   OVDE...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.