Izvor: Vostok.rs, 26.Jul.2016, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 25.07.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod


Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





Primirje u Siriji - detaljnije  Klinuti ovde ili na mapu ispod




Situacija na frontu - Kliknuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 25.07.



Stanje na frontu  - .

Borbe u provinciji Hama




 
Pregled političkih i drugih vesti za 25.07.



Čurkin zatražio objašnjenje od Zapada za ubistvo 120 sirijskih civila  - Stalni predstavnik pri UN Vitalij Čurkin zatražio je od zapadnih diplomata objašnjenje za vazdušne udare po sirijskom gradu Manbidži tokom kojih je, prema podacima sirijskih vlasti, poginulo oko 120 ljudi, među kojima i žene i deca. On je zatražio hitnu istragu incidenta na osnovu dostupnih informacija.

Ruski diplomata je naveo da izjave zapadnih kolega o sprovedenoj istrazi bombardovanja Manbidže uz učešće „civilnog društva“ može značiti da se želi sakriti istina.

„To jest, nema američkih dronova, nema američkih specijalaca u Siriji, nema specijalaca američkih saveznika, nema satelitskih obaveštajnih mogućnosti kod Sjedinjenih Država, nema snimaka koje prave svi savremeni bombarderi kada izvode udare. Ne bih želeo da verujem da je toliko žalosno vojno stanje koalicije, na čijem čelu se nalaze SAD. Upravo pozivanje na civilno društvo me tera na mislim da nikad nećemo saznati istinu i da će sve biti gurnuto pod tepih“, rekao je Vitalij Čurkin.

Stalni predstavnik Rusije je negirao optužbe zapadnih medija za nanošenje udara ruske avijacije po civilnom stanovništvu, naglasivši da svako takvo saopštenje treba pažljivo proveriti. Pritom, dostupne informacije ne potvrđuju ove navode.

„Želeli bismo da tako transparentna bude i koalicija“, naglasio je Čurkin.

Asad: Cilj terorista je da uruše državno uređenje  - 
Glavni cilj terorista koji se bore u Siriji jeste da prošire radikalnu ideologiju unutar civilnog društva kako bi urušili državno uređenje, izjavio je predsednik Sirije Bašar el Asad.

On je to rekao u razgovoru sa arhiepiskopom Kirpa Hrizostomosom Drugim.

Hrizostomos je tom prilikom izjavio da Evropa mora da razmotri svoju politiku prema Siriji, kao i da ukine sankcije toj zemlji.

Kiparska delegacija doputovala je u Damask kako bi se srela sa predstavnicima sirijske vlasti, ali i sa duhovnim liderima zemlje.

Lavrov: Osnovu vojne moći terorista čine bivši oficiri predsednika Sadama  - 
Osnovu vojne moći DAEŠ-a čine oficiri bivšeg iračkog predsednika Sadama Huseina koji su ostali bez sredstava za život nakon invazije SAD 2003. godine, izjavio je ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Kako je rekao, srž bojne moći DAEŠ-a su upravo ti oficiri koji jako dobro znaju da ratuju, ali su ostali bez posla i neophodnih sredstava za život nakon dolaska SAD u Irak.

Lavrov je ocenio da DAEŠ namerava da putem terorističkih struktura stvori kalifat od Pakistana do Lisabona.

Ruski političar je, međutim, upozorio da su pozivi za smenu režima, između ostalog i u Siriji, licemerni jer ti ljudi koji pozivaju na tako nešto isključivo žele da kroz državne prevrate realizuju sopstvene interese.

Koren problema vezanog za DAEŠ, kako je rekao, jeste mržnja prema ljudima, odnosno nepriznavanje prava drugima da biraju sopstvene religiozne vrednosti i pokušaj da se religija iskoristi kako bi se probudila mržnja ka onima koji ispovedaju drugu veru.

Damask spreman na pregovore bez preduslova  - 
Sirijsko rukovodstvo saopštilo je da je spremno da pristupi pregovorima bez ikakvih uslova kako bi se što pre pronašlo rešenje za konflikt u zemlji, javljaju lokalni mediji.

Sirija je spremna za dijalog bez ikakvih preliminarnih uslova, s nadom da će taj dijalog doprineti rešavanju situacije u zemlji. Bez mešanja stranih država, ali uz posredovanje Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice“, piše u saopštenju.

Prethodna runda sirijskih pregovora održana je u aprilu u Ženevi.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura, međutim, nije uspeo za to vreme da pokrene direktni dijalog između predstavnika vlasti i sirijske opozicije.

Očekivalo se da će obe strane nastaviti u maju konsultacije, međutim, ni to nije uspelo.

Trenutno ne postoje precizne informacije kada bi pregovori mogli ponovo biti pokrenuti, iako mnogi svetski zvaničnici pozivaju da se ta inicijativa pokrene sa mrtve tačke.

Čavušoglu: Rusija pružila najveću podršku turskoj demokratiji  - Rusija je bila među zemljama koje su pružile najveću podršku turskoj demokratiji tokom pokušaja vojnog prevrata, izjavio je ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu u subotu.

„Mnoge zemlje uputile su poruke podrške demokratiji u Turskoj. Jedna od zemalja koja nam je dala najveću podršku jeste Rusija“, izjavio je Čavušoglu u intervjuu televizijskom kanalu NTV. 

On je naveo da u sistemu bezbednosti Turske postoje nedostaci.

„Čak i da smo imali samo pretpostavke o pokušaju prevrata, predsednik je morao da bude upoznat s tim od samog početka“, rekao je Čavušoglu. 

On je dodao da su poslednji događaji lekcija za rukovodstvo Turske i istakao da će biti preduzete sve neophodne mere da se građani više ne suoče sa sličnim pretnjama. 

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 25.07.

Izvor: Vostok.rs, 26.Jul.2016

  . . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .  . Situacija na frontu za 23.07. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje. . . . Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . .  .   OVDE...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.