Izvor: Vostok.rs, 25.Mar.2016, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 24.03.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod


Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





Primirje u Siriji - detaljnije  Klinuti ovde ili na mapu ispod




  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 24.03.



Ruska avijacija likvidirala više od 320 terorista u oblasti Palmire   Ruska avijacija je od 20. do 23. marta izvela 41 let u oblasti Palmire, bombardovala je 146 vojnih objekata terorista i likvidirala više od 320 ekstremista, saopštio je Ruski centar za pomirenje u Siriji.

„Uništeno je 6 upravnih punktova, ubijeno je više od 320 terorista, uništeno je 5 tenkova, 6 artiljerijskih uređaja, 2 skladišta sa municijom i 15 jedinica automobilske tehnike“, navedeno je u biltenu objavljenom na sajtu Ministarstva odbrane Rusije. 

Centar je saopštio da teroristi DAEŠ–a pripremaju ofanzivu na položaje vladine vojske Sirije u provinciji Alep. 

„Prema informacijama koje stižu od žitelja provincije Alep, u naseljenim oblastima Han Hafire, Marana, Šamira, Um Adase i Dejr Ante okupljaju se teroristi DAEŠ–a. Koncentracija tih snaga svedoči o tome da se teroristi pripremaju za novu ofanzivu na položaje vladine armije u toj provinciji“, navedeno je u saopštenju. 

Centar je u protekla 24 sata zabeležio 7 slučajeva narušavanja prekida vatre — 2 u Latakiji i 5 u Alepu. 

Prema podacima Centra za pomirenje, u gradu Alepu sa položaja formacije „Liva sultan Murad“ iz oblasti Ašrafija gađane su pozicije kurdskih odreda samoodbrane u četvrti Šejh Maksud. 

U saopštenju je navedeno da je broj naoružanih formacija koje su saopštile da prihvataju primirje u Siriji nepromenjen — 43. 

„Ukupno je sa 51 starešinom naseljenih mesta u Siriji postignut dogovor o primirju“, navedeno je u biltenu. 

U saopštenju se dodaje da je Ruski centar za pomirenje u Siriji u protekla 24 sata isporučio 6,5 tona humanitarne pomoći u naselja u provincijama Hama i Damask.

Teroristi potisnuti u dubinu Palmire  
 Nakon što su odredi „Sokolova pustinje“ ušli u grad sa strane raskrsnice auto-puta Damask–Palmira-Dejr el Zor, pored hotelskog kompleksa „Semiramis“ vode se žestoke borbe. Za nekoliko sati Sokolovi su uspeli da potisnu teroriste u dubinu Palmire.

Pripadnici odreda ustanika „Sokolovi pustinje“ pod komandom sirijske vojske utvrdili su svoje položaje na teritoriji hotelskog kompleksa Palmire na jugoistoku grada.

Napad na Palmiru je počeo nakon što su se sirijska vojska i snage samoodbrane učvrstile na svim strateškim visoravnima sa tri strane od grada. Odredi „Sokolova pustinje“ ušli su u Palmiru sa strane raskrsnice auto-puta Damask—Palmira—Dejr el Zor.

Žestoke borbe se vode pored hotela „Semiras“. Nekoliko sati pripadnici samoodbrane su uspeli da slome odbranu terorista DAEŠ-a i potisnu militante u dubinu Palmire.

„Levo od Palmire prodiru borci sirijske vojske pukovnika Suhejla. Militanti za sada kontrolišu visoravan, gde se nalazi citadela. Jutros smo počeli napad bez podrške avijacije, jer je bila peščana oluka“, rekao je komandant odreda „Sokolova“ Madžid.

Sirijske snage preuzele su juče kontrolu nad istorijskim delom grada Palmire koji se zove Tadmor, izjavio je brigadni general.

Teroristička organizacija DAEŠ je pre oko godinu dana osvojila grad Palmiru, uništivši i oštetivši brojne drevne spomenike koje je Unesko proglasio svetskim kulturnim nasleđem.

Sirijska vojska ušla u Palmiru  
 Sirijska vojska je ušla na teritoriju istorijsko-arheološkog kompleksa Palmire, saopštila je sirijska televizija.

Pripadnici samoodbrane „Sokolovi pustinje“ i sirijska vojska vode borbe protiv terorističke grupe DAEŠ u istočnom delu grada Palmire.

Glavne snage sirijske vojske i samoodbrane učvrstili su se na svim strateškim  visoravnima oko Palmire. Ofanzivu otežava peščana oluja.

„Teroristi su se povukli u unutrašnjost grada, sa visoravni pratimo njihovo kretanje. U gradu vode ofanzivu nekoliko odreda. Tokom noći je nekoliko vozila sa militantima pobeglo prema Raki“, rekao je stari komandir odreda ustanika Madžid.

Sirijske snage preuzele su juče kontrolu nad istorijskim delom grada Palmire koji se zove Tadmor, izjavio je brigadni general.

Teroristička organizacija DAEŠ je pre oko godinu dana osvojila grad Palmiru, uništivši i oštetivši brojne drevne spomenike koje je Unesko proglasio svetskim kulturnim nasleđem.

Sirijska vojska uz pomoć Rusije oslobodila 400 naseljenih mesta  
 Sirijska vojska je za vreme ruske vojne operacije oslobodila 400 naseljenih mesta u Siriji, a ukupna teritorija koju je okupirala teroristička organizacija DAEŠ smanjena je za 10.000 kvadratnih kilometara, izjavio je glavni komandant ruske vojske u Siriji Aleksandar Dvornikov.

Pored toga, rekao je on, vojna moć DAEŠ-a smanjena je tokom ruske vojne operacije u Siriji skoro duplo.

Rusija: U Siriji ostaju snage koje su neophodne za kontrolu primirja  
 Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ko će sve ostati u Siriji nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio povlačenje većeg dela ruskog vojnog kontingenta iz te zemlje.

Prema rečima glavnog komandanta ruske vojske u Siriji Aleksandra Dvornikova, reč je o snagama koje su neophodne kako bi kontrolisale sprovođenje primirja u zemlji, ali i osigurale bezbednost i funkcionisanje avio-baze Hmejmim i luke Tartus.

On je takođe rekao da u Siriji deluju i odredi ruskih snaga za specijalne operacije, koji su ključnu ulogu odradili prilikom istraživanja lokacija tokom trajanja ruske vojne operacije.

Pored toga, u Siriji će ostati i razni vojni savetnici koji će nastaviti da pružaju pomoć sirijskim oficirima u planiranju akcija u borbi protiv terorista.

„Ti oficiri pružaju pomoć sirijskim kolegama kako bi što bolje planirali borbu protiv terorista, i obučavaju ih da koriste moderno rusko naoružanje“, dodao je Dvornikov.

Dvornikov je precizirao da se pored ruskih specijalnih snaga u Siriji nalaze i specijalne jedinice zapadnih zemalja, uključujući SAD, koje izvršavaju specijalne zadatke.

``Slobodna sirijska armija`` granatirala sirijsku vojsku  
 "Slobodna sirijska armija" gađala je granatama pozicije sirijske armije, saopštio je ruski Centar za primirje u Siriji.

Kako se navodi, gađane su vojne pozicije u blizini mesta Rojsit Rišo u provinciji Latakija.

Pored toga, primirje u Siriji narušeno je pet puta u provincijma Latakija i Homs.

Centar takođe navodi da avijacije Rusije i Sirije nisu bombardovale pozicije sirijske opozicije, kao i onih oružanih grupa koje su prihvatile sporazum o primirju.

Istovremeno, broj oružanihi grupa sa kojima je postignut sporazum o prekidu vatre povećan je sa 47 na 51, a četiri nove grupe sa kojima je zaključen dogovor o primirju deluju u provinciji Hama.


Pregled političkih i drugih vesti za 24.03.



Keri o sastanku sa Lavrovom: Produktivan dijalog sa važnim partnerom  Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da su razgovori sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom bili produktivni.

„Imao sam duge pregovore sa ministrom inostranih poslova Lavrovom o Siriji i Ukrajini. Produktivan dijalog sa važnim partnerom“, napisao je Keri na svom tviter nalogu.

​Sastanak Kerija i Lavrova trajao je gotovo četiri sata, na njemu su razmatrana kako pitanja bilateralnih odnosa, tako i aktuelne međunarodne teme, saopštila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova. 

Lavrov i Keri treba da izlože predsedniku Rusije Vladimiru Putinu svoje mišljenje o tome kako vide dalju saradnju Rusije i SAD. 

Keri 23. i 24. marta boravi u Moskvi. To je treća njegova poseta Rusiji u poslednjih godinu dana.

Počeli razgovori Lavrova i Kerija u Moskvi 
 Sastanak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i državnog sekretara SAD Džona Kerija počeo je u Moskvi.

Sergej Lavrov je izjavio da će na sastanku sa svojim američkim kolegom razgovarati o proširenju saradnje Rusije i SAD u međunarodnoj areni. Na kraju sastanka šefovi spoljnopolitičkih resora nameravaju da izlože predsedniku Rusije svoje gledište ove saradnje. Lavrov je izrazio nadu da će pregovori biti korisni.

Saradnja Rusije i SAD omogućila je da se postigne progres u Siriji, iako je primirje prilično osetljivo, dobro je makar to što je smanjen nivo nasilja, rekao je Keri. Lavrov je naveo da je ključ uspeha u Siriji to što su Rusija i SAD uspele da naprave ravnotežu interesa ne samo između Moskve i Vašingtona, već interesa svih strana, kako unutar Sirije, tako i izvan nje.

Sastanku prisustvuje i pomoćnica državnog sekretara SAD za poslove Evrope i Evroazije Viktorija Nuland. 

Poseta državnog sekretara SAD Džona Kerija Moskvi trajaće dva dana. Očekuje se da će glavne teme razgovora sa Sergejom Lavrovom i Vladimirom Putinom biti kriza u Siriji, situacija u Ukrajini i na Bliskom istoku, kao i problemi međunarodne bezbednosti u celini.

General Aleksandar Dvornikov otkriva detalje operacije u Sirije  
 Samo uzak krug ljudi je znao da je general-pukovnik Aleksandar Dvornikov skoro pola godine komandovao ruskim snagama u Siriji. Zvanično, on se u to vreme nalazio u Jekaterinburgu na čelu štaba Centralnog vojnog okruga. O nekim detaljima svoje sirijske kampanje ispričao je u intervjuu za list „Rosijskaja gazeta“. Pročitajte intervju

Objavljeni dokumenti o trgovini naftom između Turske i DAEŠ–a  
 Televizija Raša tudej objavila je dokumenta terorističke organizacije DAEŠ i svedočanstva zarobljenih militanata o naftnom biznisu, odnosno o tome kako islamisti švercuju „crno zlato“ u susednu Tursku.

Do tih dokumenata, tokom borbi za grad Šadadi na severu Sirije, došli su pripadnici kurdskih Odreda narodne samoodbrane, a potom ih predali novinarima RT koji su posetili taj region. Istom prilikom kurdski borci su zarobili i militante iz Turske, Saudijske Arabije i drugih država, koji su govorili novinarima o vezama DAEŠ–a i Turske. Čitajte više

SAD nisu želele da prokomentarišu da li žele da se Palmira oslobodi  
 Predstavnici Stejt departmenta nisu želeli da prokomentarišu da li SAD uopšte žele da sirijska vojska oslobodi Palmiru od boraca terorističke organizacije DAEŠ.

„Videli smo saopštenje da se vode žestoke borbe oko Palmire. Ništa novo ne mogu da vam kažem sem da primećujemo da vojska sirijskog režima krši sporazum o prekidu vatre“, rekao je portparol Stejt departmenta Mark Toner.

Međutim, novinar koji je zatražio od Tonera da prokomentariše situaciju oko Palmire postavio je dodatno pitanje da li vlasti SAD uopšte žele da vladine snage oslobode taj grad.

„Politički proces u Siriji se nastavlja. Iz tog razloga je državni sekretar SAD Džon Keri otputovao u Moskvu. Mi želimo da primirje u potpunosti bude implementirano“, ponovio je Toner.

On je dodao da je svestan da ne odgovara na postavljeno pitanje rekavši: „Znam, odgovaram u širem smislu.“

Lavrov: Smanjeno krijumčarenje nafte preko sirijsko-turske granice  
 Krijumčarenje nafte preko sirijsko-turske granice je znatno proređeno nakon operacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, ali i dalje postoji, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je krijumčarenje nafte i naftnih derivata iz Sirije na teritoriju Turske ozbiljno smanjeno.

„Vidimo da se nastavlja krijumčarenje preko nje (granice) u oba smera, iako se, nakon što su naše Vazdušno-kosmičke snage inicirale operaciju za prekid nezakonitog šverca, između ostalog, nafte i naftnih derivata iz Sirije sa teritorije koju kontroliše DAEŠ u Tursku, ovaj protok ozbiljno smanjio“, rekao je Lavrov.

„Nakon što su naše Vazdušno-kosmičke snage uspele da posvete, tako da kažem, posebnu pažnju ovom problemu, na njega su reagovali i učesnici koalicije koju predvode SAD. Ovaj tok u potpunosti nije presečen, ali je mnogo manji“, dodao je on.

„On ipak ostaje i aktivno ga koriste u blizini granice između dve kurdske enklave na severu Sirije. Upravo zato, kada Kurdi pokušavaju da povrate teritoriju od DAEŠ-a, sa turske strane se vodi artiljerijsko granatiranje pozicija Kurda, čime se sprečava njihova borba protiv ove terorističke organizacije“, konstatovao je šef ruskog spoljnopolitičkkog resora. 
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.