Izvor: Vostok.rs, 24.Jun.2018, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 23.03.

  


Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 22.06.



Koalcija SAD bombardovala pozicije sirijskih snaga Koalicija SAD bombardovala je pozicije sirijske vojske na istoku provincije Homs, gde je poginuo jedan vojnik, kao i selo u provinciji Dejr el Zor u kojem je nastradalo osam osoba.

„Avioni koalicije sa SAD na čelu izveli su napad na pozicije vojske u Džabal Gurabu, 150 kilometara istočno od Palmire, u blizini granice sa Irakom“, saopštio je izvor u sirijskoj vojskci za RIA Novosti.

Po njegovim rečima, jedan sirijski vojnik je poginuo, dok ih je nekoliko ranjeno.    

Avioni su bombardovali i selo Šafa u provinciji Dejr el Zor, kada je poginulo osam osoba, javila je agencija SANA.   


Bombardovanje je usledilo nakon što su Sirijci otvorili vatru na tri američka vozila koja su se kretala u pravcu Halba.

Ovo su prvi sukobi sirijskih snaga i američke vojske ove vrste, saopštio je izvor. Vozila su se kretala iz područja Tanf, gde se nalazi američka baza.

Ove sedmice sirijski mediji već su pisali o napadima koalicije SAD.

U ponedeljak je agencija SANA saopštila o napadu na vojsku u naselju Al-Hari. Pentagon je odbacio ove navode. 


Pregled političkih i drugih vesti za 22.06.
 


Visokotehnološka oprema za hemijsko oružje pronađena kod militanata poreklom iz EU I SAD Hemijsko oružje u Siriji pravili su militanti, a opremu koja je bila neophodna za izradu tog naoružanja proizvedena je u zemljama zapadne Evrope, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, prenose RIA Novosti.
Kako je rekla, ta oprema za proizvodnju hemijskog oružja pronađena je u Dumi – reč je o profesionalnoj opremi kojom su militanti proizvodili visokotehnološke eksplozivne naprave pomoću hemijskih supstanci poput hlora i iperita.


„Postoje dokazi koji zaslužuju da danas o tome govorimo, ali i da ih pokažemo. Ovo što vidite je oprema koju su militanti i teroristi koristili. Pronađeno je u gradu Dumi“, rekla je ona.


Načelnik ruskih oružanih snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu Igor Kirilov precizirao da je reč o visokotehnološkoj eksplozivnoj napravi.


Prema njegovim rečima, određene komponente za tu napravu, pre svega kada je reč o iperitu, proizvedene su u Evropskoj Uniji i u Severnoj Americi.


Pored toga, istakao je Kirilov, na teritoriji Sirije koja je oslobođena od terorista pronađeno je i oko 40 tona otrovnih supstanci koje su se nalazile u hemijskim laboratorijama i skladištima.


„Vlasti Sirije su u više navrata tražile od Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja da pošalje stručnjake na mesta gde su pronađene ove supstance, ali niko se nikada nije pojavio uz obrazloženje da situacija nije dovoljno bezbedna“, istakao je on.

Ministarstvo odbrane Rusije optužilo je „bele šlemove“ da su 4. aprila prošle godine u Han Šejhunu u Siriji izveli provokaciju sa navodnom upotrebom hemijskog oružja, ali tom prilikom iskorišćena je slabija bomba, ukazao je Kirilov.


Kako je rekao, provokatori su namerno ubacili supstancu sarin u uzorke koji su poslati istražnoj komisiji kako bi se potom optužile sirijske vlasti.


„Krater koji je nastao usled eksplozije je dokaz da se bomba nalazila na zemlji i da nije bačena iz vazduha. Moram da skrenem pažnju i da je do kraja istrage taj karter zacementiran“, ukazao je Kirilov i ocenio da su svi video-snimci, na kojima se vide ljudi u blizini kratera bez zaštite disajnih organa, govore o tome da sarin nije korišćen, jer u suprotnom oni ne bi preživeli.

Vodolacki: Predstavnici SAD treba da objasne svoje prisustvo u Siriji pre nego što počnu da optužuju sirijske snage Predstavnici SAD treba da objasne svoje prisustvo u Siriji pre nego što počnu da optužuju sirijske snage, smatra zamenik predsednika Komiteta Državne dume za poslove ZND Viktor Vodolacki.

„Od toga treba početi. Oni se tamo nalaze nezakonito. Niko ih nije zvao. Nemaju tamo šta da traže“, rekao je Vodolacki Sputnjiku, komentarišući nedavne reči zvaničnog predstavnika Stejt departmenta Heder Navert.


Poslanik smatra da predstavnici SAD liče na okupatore i kriju bande terorista po svojim bazama u Siriji.


Ranije je portparol američkog Stejt departmenta Heder Nojert saopštila da su SAD i dalje „veoma zabrinute“ zbog navoda o povećanju operacija sirijskog režima u zonama deeskalacije na jugozapadu zemlje. Ona je saopštila da SAD imaju podatke da su sirijske vladine snage i snage samoodbrane prekršile primirje vazdušnim, raketnim i artiljerijskim napadima.



SAD zabrinute jer sirijske snage čiste sirijsku teritoriju od militanata SAD su zabrinute saopštenjima o akcijama sirijskih snaga u zoni deeskalacije na jugozapadu Sirije, gde sirijske snage navodno koriste avijaciju i artiljeriju, saopštila je novinarima zvanična predstavnica Stejt departmenta Heder Navert.


„SAD kao i pre su duboko zabrinute saopštenjima o povećanju aktivnosti akcija sirijskog režima na jugozapadu Sirije u granicama zona deeskalacije koje su napravile SAD, Jordan, Rusija prošle godine. Prema našim informacijama, vojska i odredi samoodbrane sirijskog režima narušili su zonu deeskalacije na jugozapadu i počeli da izvode vazdušne, artiljerijske i raketne udare“, rekla je Nojertova.


Ona je saopštila da SAD zahtevaju od Rusije da „obuzdaju“ Asadove snage od daljih napada na području zone deeskalacija, navodeći da je američki državni sekretar Majk Pompeo preneo tu poruku ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu u telefonskom razgovoru.

 Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 


Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 22.06.

Izvor: Vostok.rs, 24.Jun.2018

  . . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .  . Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje. . . Karta situacije na frontu za 21.06. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje. . . . Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.