Izvor: Vostok.rs, 24.Jun.2018, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 22.06.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje


Karta situacije na frontu za 21.06. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 22
.06



Donjeck: Neutralisane vatrene tačke kijevskih snaga kod Mariupolja Narodna vojska Donjecke Narodne Republike je neutralisala vatrene tačke ukrajinskih snaga u pravcu Mariupolja u Donbasu, odakle je mesto Kominternovo na jugu DNR granatirano nekoliko dana, saopštila je Operativna komanda Narodne vojske DNR.

Ranije je predstavnik DNR-a u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju primirja saopštio da su kijevske snage koristile tešku artiljeriju prilikom napada na Kominternovo, a pri čemu su  ranjena dva civila. Prema lokalnim vlastima, kao rezultat granatiranja, dva naselja ostala su bez struje.

"Ukrajinske oružane snage nastavljaju da granatiraju naselja DNR. U poslednjih nekoliko dana napadano je Kominternovo iz svih raspoloživih oružja, uključujući i tešku artiljeriju. Nakon toka snage DNR su neutralisale vatrene tačke kijevskih snagau rejonu Talakovke", rekao je predstavnik komande DNR.

Kominternovo je naselje na jugu DNR-a. Nalazi se na kontakt liniji i redovno je izložemo granatiranju. Pre početka neprijateljstava živelo je oko 800 ljudi. Od 2016. godine, u naselju se nalazi ne više od 200 stanovnika. Naselje se nalazi 25 kilometara od grada Mariupolja koji kontrolišu kijevske snage.

Kijevske snage pet puta napale teritoriju DNR Ukrajinske snage napale su danas selo Kominternovo na jugu DNR. Tom prilikom ranjen je civil 1965. godište.

Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR ukrajinske snage su za protekla 24 sata pet puta napale teritoriju DNR. Pod vatrom ukrajinskih snaga našla su se tri naseljena mesta Republike.



Narodna milicija LNR saopštila je da su ukrajinske snage tokom prethodnog dana jedan put napale pozicije Narodne milicije u području naselja Donjecki.



Kijevske snage pomerile položaje napred u Luganskoj oblasti Pripadnici oružanih snaga Ukrajine pomerili su se dva kilometra unutar Luganske oblasti, navodi se na stranici pres-službe ukrajinske vojske na Fejsbuku.

Pomeranje je objašnjeno jer je Narodna milicija LNR „prišla suviše blizu utvrđenjima ujedinjenih snaga“ pored sela Želoboka, nakon čega je doneta odluka da se ukrajinske snage pomere dva kilometra napred i stvore „liniju bezbednosti“. Kako se navodi, operacija je trajala dve nedelje u tajnosti.

Zamenik šefa Specijalne posmatračke misije OEBS-a Aleksandar Hag izjavio je da je situacija u zoni oružanog konflikta u Donjeckoj i Luganskoj oblasti zaoštrena i da je najnapetija od početka 2018. godine.

„Broj kršenja režima prekida vatre povećan je od sredine maja“, ukazao je Hag.

Pregled napada na LNR



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 22.06.


U Državnoj dumi odgovorili na poziv ukrajinskog generala da se naprave projektili koji mogu doleteti do Moskve Ukrajinski general Igor Romanenko, koji je pozvao na proizvodnju raketa sposobnih da "dođu" do Moskve i Sankt Peterburga, nije uzeo u obzir razvoj sistema raketne odbrane, rekao je deputat Državne dume iz Sevastopolja Dmitrij Belik.

Ranije je bivši zamenik ukrajinskog Generalštaba u intervjuu za "Obzerver" rekao da Kijev treba poboljšati rakete "Harpun" i "Grom 2", tako da bi imale domet od nekoliko hiljada kilometara.

Prema Beliku, stvaranje takvog oružja je verovatno, uz pomoć zapadnih zemalja.

"Niko neće dati zemlji sa nekontrolisanim vojnim grupama, u kojoj su osnovni principi postojanja - nacizam i želja da se bogate na bilo koji način, pristup proizvodnji oružja sposobnim da leti hiljadama kilometara" - rekao je poslanik, dodajući da razvoj takvog oružja zahteva troškove od milijardi dolara i specijaliste za razvoj takvog oružja.

Pored toga, Belik je podsetio ukrajinskog generala o razvoju ruskih sistema raketne odbrane.

"Možda je general Romanenko, kada je studirao na Vojnoj akademiji, propustio časove na kojima se učilo o sistemima protivraketne odbrane i protivvazdušnoj odbrani, kao i činjenicu da Moskva, kao i svi veliki gradovi, imaju trostruki prsten odbrane", rekao je Belik.

Ukrajinski narodni tribunal u Lugansku proglasio Porošenka krivim za ratne zločine te ga osudio na doživotnu robiju 
Ukrajinski narodni tribunal je na zasedanju u Lugansku proglasio predsednika Ukrajine Petra Porošenka krivim za ratne zločine u Donbasu i osudio ga na doživotnu robiju, prenose RIA Novosti.
Pored Porošenka, za ratne zločine osuđeni su i šef Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov, sekretar Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine Aleksandar Turčinov, predsednik Vrhovne rade Andrej Parubij, šef Ministarstva odbrane Stepan Poltorak i načelnik Generalštaba Ukrajine Viktor Muženko.

Pored toga, osuđeni su i bivši premijer Arsenij Jacenjuk, kao i aktuelni predsednik Vlade Vladimir Grojsman.


Svi su oni, kako se precizira, u odsustvu osuđeni na doživotnu robiju.


Naime, inicijativu za formiranje „Ukrajinskog narodnog tribunala“ pokrenuli su advokati iz Donbasa, a prvo zasedanje održano je u Donjecku krajem marta.


Iako ukrajinsko zakonodavstvo ne priznaje instituciju „narodnog tribunala“, advokati iz tog udruženja građana su predali sve materijale Vrhovnom sudu Ukrajine kako bi se preduzeli koraci za izvršenje ove presude i na vlast došli ljudi koji bi, kako navode, realizovali Minski sporazum.

Ukrajinski general pozvao na proizvodnju raketa koje mogu doleteti do Moskve Kijev treba da proizvodi rakete, čiji domet će omogućiti da se dobaci do Moskve i Sankt Peterburga, rekao je ukrajinski general-potpukovnik Igor Romanjenko u intervjuu „Obozrevatelj“.
General je naglasio da Ukrajina treba da radi na usavršavanju raketa „Harpun“ i „Grom 2“. Po njegovim rečima, rakete treba da imaju domet od nekoliko hiljada kilometara kako bi dosegle „evropski deo“ Rusije.


„Do Moskve, do Sankt Peterburga. Bez šale. To je vrlo važno“, rekao je Romanjenko.


Pritom, general je priznao da će Kijev imati probleme sa realizacijom ovakvih programa zbog međunarodnih ograničenja. Između ostalog, maksimalni domet raketa klasa „zemlja-zemlja“ iznosi trista kilometara.


Ipak, po mišljenju Romanjenka, Kijev bi uspeo da zaobiđe ograničenja uz pomoć raketa vazdušnog baziranja, ako bi takve postojale. Međutim, prema proračunima generala, za industrijsku proizvodnju takvog oružja trebaće mnogo vremena.


Romanjenko je poznat po svojim skandaloznim izjavama o Rusiji. U decembru je general izjavio da je Krimski most ranjiv za avijaciju i rakete kopnenog i morskog baziranja. Ovakve izjave su na poluostrvu nazvali apsurdnim i neprijateljskim.

Ukrajinska rada usvojila zakon koji predviđa ulazak zemlje u NATO Ukrajinska Vrhovna rada usvojila je zakon o nacionalnoj bezbednosti koji predviđa, između ostalog, članstvo Ukrajine u NATO-u.

Kako se navodi, zakon je podržalo 248 poslanika, iako je za usvajanje bilo potrebno 226.

Kako bi zakon stupio na snagu, neophodno je i da ga potpiše ukrajinski predsednik Petro Porošenko, iako, kako se ocenjuje, to neće predstavljati prepreku.


Ukrajina je još decembra 2014. godine odlučila da napusti princip vojne neutralnosti, a pola godine kasnije usvojene su adekvatne izmene koje toj zemlji omogućavaju ulazak u Severnoatlantsku alijansu.


Pored toga, Ukrajina bi trebalo da do 2020. godine obezbedi potpunu kompatibilnost svog naoružanja sa naoružanjem zemalja-članica Alijanse.


Prema istraživanjima, navode mediji, ulazak Ukrajine u NATO podržavaju stanovnici zapadnih i centralnih regiona Ukrajine, dok je istočni deo zemlje uglavnom protiv.

Austrija će tokom predsedavanja EU raditi na razvoju odnosa sa Rusijom Austrija će tokom predsedavanja Evropskom unijom raditi na razvoju odnosa sa Ruskom Federacijom, kao sa jednim od ključnih igrača u sferi bezbednosti i stabilnosti u Evropi, navodi se u programu austrijske Vlade.
Kako se ističe, tokom mandata će Austrija organizovati čitav niz susreta ministara spoljnih poslova država „Istočnog partnerstva“.


Glavna pažnja ovih susreta biće posvećena Ukrajini, odnosno rešavanju krize u Donbasu, stoji u programu koji je predstavio stalni predstavnik Austrije pri EU Nikolaus Maršik.


„Budući da Rusija igra ključnu ulogu u stabilnosti i bezbednosti Evrope i svetu u celini, zadatak Austrije biće da se nastavi razvoj odnosa između Unije i Rusije“, rekao je.


Predsedavanje Austrije Evropskom unijom počinje 1. jula.

Zaharova: Vreme je da SAD prestanu da izvrću činjenice i štite Kijev Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova reagovala je na reči predstavnice Stejt departmenta Heder Nojert koja je na Tviteru napisala da predstavnici DNR i LNR navodno prete posmatračima OEBS-a.

„U svojim izveštajima Misija OEBS-a zaista beleži da obe strane gađaju njene dronove, samo što Vašington ne komentariše granatiranja koja izvode Oružane snage Ukrajine“, navodi se u komentaru Zaharove na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Ona je pozvala „američke partnere da odgovornije i profesionalnije prilaze javnim izjavama“.

„Vreme je da prestanu da izvrću činjenice i da štite Kijev, a umesto toga treba da podstiču početak realizacije Minskog sporazuma, prekid granatiranja Donbasa, ukidanje blokade tog regiona i dodeljivanje ustavnog statusa Donbasu u okviru Ukrajine“, dodala je ona.

Kijev razmišlja o kupovini američkih PVO sistema Ukrajina može da iskoristi dodatne prihode državnog budžeta za kupovinu američkih sistema PVO, izjavio je ministar odbrane zemlje Stepan Poltorak, piše portal „Korespondent“.

„Na primer, četiri milijarde dolara bi nam bile dovoljne da kupimo pet divizija sistema PVO ’Patriot‘ i u potpunosti zatvorimo granicu sa Rusijom“, izjavio je ministar odbrane.

Potreban novac bi se mogao naći, kako tvrdi Poltorak, borbom protiv krijumčarenja. Ranije je Vlada Ukrajine usvojila odgovarajući akcioni plan.


Od početka vojne operacije u Donbasu ukrajinska vojska je od Vašingtona dobila oklopna vozila, dronove, radare i drugu opremu.


Prošle godine je američka administracija odobrila isporuke oružja Kijevu, uključujući i prenosive protivtenkovske raketne sisteme "Džavelin". Krajem aprila portparol Stejt departmenta saopštio je da su sistemi „Džavelin“ već isporučeni u Ukrajinu. Vašington je naglasio da Kijev ne može da koristi sisteme na liniji razgraničenja u Donbasu.

Ukrajina - iz minuta u minut -
   OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 
 

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 24.06.

Izvor: Vostok.rs, 25.Jun.2018, 09:06

  . . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .  . Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje. . . Karta situacije na frontu za 21.06. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje. . . . Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.