Izvor: Vostok.rs, 23.Mar.2017, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 22.03.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 22.03.


Međunarodna koalicija koju predvode SAD bombardovala školu u Siriji - Avijacija za koju se pretpostavlja da pripada međunarodnoj koaliciji koju predvode SAD bombardovala je školu zapadno od sirijskog grada Rake, usled čega je poginulo više desetina ljudi, prenosi sirijska „SANA“, pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema rečima nekoliko svedoka, u pitanju je škola južno od grada Mansura, koji se nalazi na nekih 30 kilometara od Rake.

„Nekoliko desetina ljudi je poginulo nakon što su pale bombe, a među njima je najviše žena i dece“, rekao je izvor.

On je dodao i da je škola, koja je služila kao sklonište za preko 50 porodica iz provincije Alep, u potpunosti uništena.

Za sada se niko od predstavnika koalicije nije oglasio kako bi prokomentarisao te tvrdnje.

Oružje terorista predstavljeno u ruskoj bazi Hmeimim
Pregled političkih i drugih vesti za 22.03.



Lavrov: Pojačana dejstva terorista u Siriji se sprovode kako bi osujetili sirijski pregovori  - Pojačana dejstva terorista u Siriji u poslednje vreme se sprovode kako bi osujetila novu rundu sirijskih pregovora zakazanih za sutra u Ženevi, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

On je to rekao nakon susreta sa specijalnim izaslanikom UN za Siriju Stafanom de Misturom, koji je doputovao u jednodnevnu posetu Moskvi.

Lavrov je izrazio nadu da će na ovu rundu pregovora doći svi predstavnici i vlasti i opozicije, kao i da će uspeti da ostvare direktni dijalog koji bi doprineo postizanju realnih rezultata.

Ruski šef diplomatije je istakao da je važno pronaći način da se Kurdi uključe u pregovore, iako je sasvim jasno da se to kosi sa stavom Turske.

Govoreći o nedavnom slučaju kada su sirijske vlasti zabranile De Misturi da poseti Damask, Lavrov je naveo da je to suvereno pravo Sirije, iako je njegovo mišljenje da je dijalog neophodan.

Lavrov je izrazio nadu da će nacrti novog ustava, koji su sačinjeni na prošlim pregovorima u Astani, pomoći da se ostvari napredak u pregovorima u Ženevi.

Ruski političar se osvrnuo i na nedavni incident na relaciji Sirija–Izrael, rekavši da će Rusija svoj sud donositi isključivo prema konkretnim činjenicama, odnosno na osnovu toga kako Izrael bude realizovao dogovor oko vojne saradnje u Siriji.

„Kada je izraelski premijer Benjamin Netanijahu posetio Moskvu, postignuta je saglasnost da izraelska i ruska vojska sarađuju kada je reč o situaciji u Siriji. Odluke ćemo donositi na osnovu toga kako se taj dogovor sprovodi“, zaključio je Lavrov.

Čavušoglu: Turska i Rusija uspele da normalizuju bilateralne odnose  - Turska i Rusija uspele su da normalizuju bilateralne odnose, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

„Turska i Rusija uspele su da preokrenu list i normalizuju odnose“, rekao je Čavušoglu koji boravi u poseti Vašingtonu.

Istovremeno, naglasio je on, Turska je i dalje privržena očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Gruzije i Ukrajine.

Turski ministar je u Vašingtonu govorio i o odbrambenom budžetu njegove zemlje, rekavši da će on biti uvećan za dva odsto.

On se osvrnuo i na situaciju u Siriju i naglasio da Turska računa na to da će njeni zvaničnici uoči nove runde pregovora u Ženevi uspeti da se sretnu sa specijalnim izaslanikom UN za Siriju Stafanom de Misturom.

Čavušoglu, međutim, nije izneo detalje o čemu bi predstavnici Turske razgovarali sa De Misturom.

Sirija prikupila dokumente koji potvrđuju zločine terorista protiv sirijskog naroda  - Ministarstvo pravde Sirije prikupilo je dokumente koji potvrđuju zločine terorista protiv sirijskog naroda i sirijske države. Autentičnost dokumenata potvrdili su lekari sudske medicine i nezavisne sudske komisije, izjavio je sirijski ministar pravde Nadžim el Ahmed.

„Sirija ima na desetine dokumenata koji potvrđuju zločine na njenoj teritoriji. Biće pokrenute tužbe pred lokalnim, regionalnim ili međunarodnim sudovima protiv osoba, kao i arapskih i drugih država koje su počinile terorističke zločine u Siriji“, rekao je El Ahmed.

Što se tiče sirijskih sudova, prema njegovim rečima, „teroristički zločini se vode kao kriminalni“. Ministar je istakao da je od početka rata „predsednik Sirije Bašar el Asad usvojio nekoliko uredbi o amnestiji, kojima je obuhvaćeno na hiljade ljudi“.

„Oni su mogli da se vrate normalnom životu, poslu ili studijama. Mnogi su se pridružili sirijskoj vojsci. Broj amnestiranih za 2016. godinu iznosi 4.746 osoba. Trenutno se radi na pomirenju sukobljenih strana na lokalnom nivou, kako bi u čitavoj Siriji ponovo vladale bezbednosti i stabilnost“, dodao je El Ahmed.
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.