Izvor: Vostok.rs, 20.Jan.2017, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 19.01.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 19.01.


Sirijska vojska napreduje u Vadi Baradu - U dolini Vadi Barada sirijske snage napreduju ka izvorima vode. Sirijska vojska je upala u selo Ajn al-Fidža i borbe se trenutno vode na samo kilometar od crpne stanice, koja je cilj sirijske vojske.



Situacija u Siriji je i dalje teška. U najtežoj situaciji je Deir ez-Zor, dok je u drugim regionima mnogo bolje, što daje nadu za značajan napredak sirijskih snaga i oslobođenje jednog broja naselja.



Pregled političkih i drugih vesti za 19.01
.


Rusija pozvala SAD na sirijske pregovore u Astani - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je Rusija pozvala SAD na pregovare o Siriji u Astani.

„Već smo ih pozvali“, rekao je Lavrov novinarima odgovarajući na pitanje pod kojim uslovima Rusija može da pozove SAD na pregovore o Siriji.

Američki zvaničnici su pozvani na međunarodne pregovore o Siriji koje će se održati u glavnom Kazahstana Astani u ponedeljak, 23. januara.

"Mislimo da bi bilo ispravno da pozovemo predstavnike UN i novu američku administraciju na sastanak", rekao je Lavrov na konferenciji za štampu sumirajući rezultate ruske spoljne politike u 2016. godini.

Čurkin: UN bi mogle biti posrednik između Damaska i opozicije - UN bi na predstojećim pregovorima o Siriji u Astani mogle da budu posrednik između sirijske vlasti i opozicije, izjavio je na sednici SB UN stalni predstavnik Rusije pri toj organizaciji Vitalij Čurkin.

„Format u Astani podrazumeva poziv predstavnicima UN koji bi mogli da budu moderatori kontakata između sirijskih strana“, rekao je ruski diplomata.

Prema njegovim rečima, sastanak u prestonici Kazahstana je neka vrsta mosta ka inkluzivnim ženevskim pregovorima, koje je za 8. februar sazvao specijalni izaslanik za Siriju generalnog sekretara UN Stafan de Mistura.

Komentarišući predlog ruske strane, zamenik zvaničnog predstavnika generalnog sekretara UN Farhana Haka naveo je da u svetskoj organizaciji za sada ne znaju kakvu ulogu će igrati na pregovorima u Astani. „Još ćemo proučiti kakav format će biti na pregovorima, ali naravno da ćemo se postarati da pružimo što veću podršku. Mi se nadamo da će pregovori u Astani, sa svoje strane, biti korisni za februarske pregovore u Ženevi“, izjavio je on.
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.