Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 16.12.

Izvor: Vostok.rs, 17.Dec.2015, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 16.12.

17.12.2015. -

  

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

Interaktivna mapa situacije na frontu u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod

Pregled bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji za 16.12.

Sirijska vojska zauzela stratešku >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << visoravan na severu Latakije - Zauzimanje visoravni Nuba omogućiće sirijskoj vojsci da vodi ofanzivu sa tri strane od grada Salma.

Sirijska vojska, uz podršku pripadnika narodne samoodbrane, zauzela je stratešku visoravan Nuba u blizini glavnog uporišta terorista Nusra fronta u gradu Salma, 12 km od granice sa Turskom, saopštio je vojni izvor.    

Zauzimanje Nube omogućiće sirijskoj vojsci da kontroliše visoravan sa tri strane od grada Salma. Sa severne strane ostaje granica prema Turskoj koja se ne kontroliše. Prema rečima izvora, zauzimanje visoravni daće mogućnost da se vodi ofanziva na glavno uporište terorista sa tri strane istovremeno, što treba da ubrza proces oslobađanja Salme. Sa druge strane, sa visoravni Nuba kontroliše se put koji vodi iz Latakije i Alepa i sela između Salme i Rabe.

Sirijska vojska uništila rute za snabdevanje terorista - Sirijska vojska uništila je nekoliko ruta za snabdevanje iz Turske koje koriste teroristi DAEŠ-a, takozvane Islamske države, javila je agencija Fars.

Uz podršku sirijskih i ruskih vazdušnih snaga, vojska je uspela da uništi nekoliko pravaca za snabdevanja iz Turske koje koriste teroristi.

Sirijska vojska je osim ruta takođe uništila i uporišta DAEŠ-a u provinciji Alep na severu zemlje.

Najnovija ofanziva sirijske vojske usledila je dan nakon što su se sirijske trupe sukobile sa teroristima u jednom selu na jugu Alepa.  

S druge strane, sirijske vazdušne snage su uništile položaje terorista u mestima Bab, Džeb Gabše i Nedžara u Alepu.

Vojni aerodrom Kuvejris proradio nakon trogodišnje opsade - Vojni aerodrom Kuvejris na istoku provincije Alep u Siriji proradio je nakon trogodišnje opsade, saopštio je izvor iz komande ove avio-baze.

„Danas je u vojnu bazu Kuvejris uspešno sletelo nekoliko helikoptera. Aerodrom je ponovo počeo sa radom“, rekao je izvor.

Uporedo sa oslobađanjem vojnog aerodroma, sirijska vojska je nastavila ofanzivu ka severu, istoku i zapadu. Zadatak vojske je proterivanje terorista iz Kuvejrisa kako bi oko aerodroma bila formirana zona bezbednosti.

Krajem novembra je sirijska vojska saopštila da je oslobodila sva naseljena mesta u okolini aerodroma.

Istovremeno, načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba ruske vojske Sergej Rudskoj rekao je da je sirijska vojska ove nedelje oslobodila još devet gradova u provinciji Alep.

Prema njegovim rečima, državna vojska nastavlja sa oslobođenjem gradova od terorista, šireći zonu bezbednosti prema Idlibu.

On je dodao da sirijska armija, uz pomoć ruske avijacije, nastavlja da sprovodi ofanzivu u provincijama Hama, Homs, Latakija, Alep, kao i u blizini Damaska.

Rusija do sada izvršila 4.201 vazdušni udar u Siriji - Ruska avijacija je od početka vojne operacije u Siriji izvršila 4.201 vazdušni udar, a 145 ih je izvršeno strateškim bombarderima, izjavio je načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba ruske vojske Sergej Rudskoj.

Povratak ruske podmornice


Prema njegovim rečima, Rusija je fokusirala svoje udare na osnovnu infrastrukturu terorista, njihovu vojnu tehniku, a gađani su i sami teroristi.

Istovremeno, ruska avijacija uništila je preko 1.200 cisterni sa naftom, rekao je Rudskoj i dodao da su napadi na pozicije terorista u poslednje vreme intenzivirani.

Pres konferencija Rudskoja


„Samo za protekla 24 časa ruska avijacija je izvela 17 vazdušnih udara na pozicije DAEŠ-a (takozvane Islamske države) u blizini Rake i ubila preko 150 terorista“, rekao je Rudskoj i dodao da će Rusija nastaviti da ulaže napor kako bi se ujedinile snage sirijske vojske sa mnogobrojnim grupama koje se bore protiv DAEŠ-a.

Oslobođena sirijska vazduhoplovna baza kod Alepa


„Nameravamo da nastavimo da se zalažemo kako bi se ujedinile snage sirijske vojske sa ostalim grupama koje su zainteresovane da se Sirija oslobodi od međunarodnih terorista“, rekao je on.

Istovremeno, sirijska armija proširila je kontrolu nad sirijsko-turskom granicom na severu provincije Latakija. Žestoke borbe su vođene u blizini gradova Sirmanije i Salme, nakon čega je sirijska vojska zauzela važne strateške visoravni, proširivši kontrolu nad granicom.






Pregled političkih i drugih vesti za 16.12.


Moskva u akcijama Turske vidi realnu pretnju za bezbednost Rusije - Moskva smatra da akcije Turske predstavljaju realnu pretnju za bezbednost Rusije i njenih građana, izjavio je zamenik ruskog šefa diplomatije Aleksej Meškov.

„Akcije Turske u određenim pitanjima, odnosno njena slabost, predstavlja realnu pretnju za bezbednosti Ruske Federacije i ruskih građana”, izjavio je zamenik ministra. On je naglasio da je osnovni razlog prekida bilateralnog sporazuma o uslovima međusobnih putovanja građana Rusije i Turske i preporuke turističkim operaterima da se uzdrže od prodaje aranžmana Rusima u toj zemlji.

Odnosi između Moskve i Ankare ne mogu biti kao pre i sadašnja politika turske vlasti ne omogućava da se daju pozitivne prognoze o njihovoj daljoj perspektivi, smatra Meškov.

Po njegovim rečima, „tačku“ u saradnji sa sadašnjom turskom Vladom „u krajnjoj liniji, na tom nivou koji je bio postignut poslednjih godina, stavila je sama Ankara“.

„Jedno je jasno — neće biti kao pre“, uveren je zamenik ministra, naglasivši da trajanje ovakve situacija zavisi pre svega od turske strane.

„Za sada ta politika koje se drži tursko rukovodstvo — kako sa tačke gledišta odbijanja da prizna svoju odgovornost za neisprovocirani napad na ruski Su-24, tako i u planu napuštanja dvojnih standarda u borbi sa međunarodnim terorizmom — ne omogućava da se donesu pozitivne prognoze“, rekao je ruski diplomata.

Turske vlasti trebale bi da nadoknade štetu Rusiji za oboreni Su-24 i garantuju da se slični incidenti neće ponoviti, rekao je ruski diplomata.    

Međutim, pres-sekretar turskog MIP-a Tanžu Bilgič izjavio je da Turska nema nameru da kompenzuje Rusiji štetu za obaranje Su-24.

Turska zatvorila mogućnosti za konstruktivni dijalog - „Strašna retorika“ od strane Ankare koja je usledila nakon obaranja Su-24 ne daje mogućnosti za dijalog.

Retorika Turske je nakon incidenta sa obaranjem ruskog bombardera zatvorila mogućnost za konstruktivni dijalog sa Rusijom, izjavila je zvanični predstavnica MIP-a Rusije Marija Zaharova.    

„Nakon toga što smo videli — ne samo nakon obaranja bombardera (Su-24), već i nakon te strašne retorike koja je počela od strane Ankare — posle toga, nažalost, zatvorena je mogućnost za konstruktivni dijalog“, rekla je Zaharova na brifingu.




Rusija bi mogla proširiti sankcije protiv Turske - Rusija bi mogla proširiti sankcije protiv Turske na hotele, drvoprerađivačku industriju, obuku pilota, kao i državne porudžbine. Ministarstvo ekonomskog razvoja Rusije izradilo je i podnelo vladi odgovarajući projekat.

Rusija bi mogla obustaviti uvoz rada i usluga. Na ruska pravna lica mogu staviti zabranu za zaključivanje ugovora sa pravnim licima iz Turske.

Kontrola za poštovanjem sankcija može pasti na službu Ruski finansijski monitoring (Rosfinmonitoring) uz učešće Centralne banke. Vlada će imati pravo da pravi izuzetke.

Pod ograničenjima će se naći novi ugovori koji su zaključeni nakon 10. decembra. U budućnosti bi se mogli napraviti izuzeci za turske kompanije koje već rade u Rusiji.

Probleme mogu imati i, za sada, netaknuto sankcijama tržište samostalnih rezervacija hotela. Prema rečima generalnog direktora „VIP-Servis” Dmitrija Gorina onlajn-travel agencije zaključuju ugovore direktno sa hotelima, što znači da se teoretska zabrana može dotaći i njih.

Saudijska Arabija očekuje porast broja članica nove koalicije - Ministar inostranih poslova Saudijske Arabije Adil el Džubeir očekuje da će porasti broj zemalja-članica Islamske vojne koalicije za borbu protiv terorizma, čije je formiranje nedavno najavio Rijad.

„Očekujemo da će porasti broj zemalja koje su zainteresovane da se bore protiv terorizma“, rekao je Džubeir za televiziju „Skaj njuz Arabija“.

On je takođe rekao da koalicija nije isključivo sunitska niti šiitska, već je njen cilj borba protiv terorizma.

Istovremeno, ministar odbrane Saudijske Arabije precizirao je da borba neće biti uperena samo protiv DAEŠ-a (takozvane Islamske države), već i protiv ostalih terorističkih grupa.

Saudijska Arabija objavila je da će formirati Islamsku vojnu koaliciju za borbu protiv terorizma, u kojoj će biti 34 države, između ostalih Egipat, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, ali i Turska, Malezija i Pakistan. 

Nova runda pregovora o Siriji u petak - Vašington ne sprovodi politiku izolacije Rusije, izjavio je državni sekretar SAD Džon Keri nakon sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom u Moskvi.

„Mi smo oduvek govorili da kad god su SAD i Rusija bile saglasne — to je koristilo celom svetu. Smatram da je to demonstracija zrelosti dvojice lidera, kao i važnosti njihove uloge“, rekao je Keri.

Prema njegovim rečima, Moskva i Vašington su približili svoje stavove o veoma komplikovanim pitanjima koja se tiču Sirije i usaglasili buduće korake.

Uporedo, na pregovorima u Moskvi bilo je reči i o budućnosti predsednika Sirije Bašara el Asada, kao i o potencijalnim političkim rešenjima sirijskog konflikta.

„Mi smo rekli da ne mislimo da Asad ima mogućnost da bude lider Sirije u budućnosti. Međutim, nismo se fokusirali na nesuglasice, već na to šta može biti učinjeno kako bi se započeo politički proces u okviru kojeg bi sirijski narod sam odlučivao o budućnosti zemlje“, rekao je Keri.

Američki državni sekretar je dodao da se Rusija i SAD kreću u istom smeru kada je reč o borbi protiv terorizma i da su razmenile informacije o tome u kojim se delovima Sirije sprovodi operacija protiv terorista.

Govoreći o pojedinim izveštajima UN da postoje civilne žrtve u Siriji kao rezultat operacija ruske avijacije, ruski šef diplomatije je rekao da UN nisu predstavile nikakve dokaze negativnog uticaja ruske vojne operacije u Siriji na humanitarnu situaciju u zemlji.

„Mi smo zatražili od generalnog sekretara UN da nam pošalje bilo kakve činjenice o tome da postoje civilne žrtve, međutim nikakvu informaciju nismo dobili“, kazao je Lavrov i dodao da je Rusija nakon toga insistirala da UN budu pažljivije prilikom svojih izjava, kao i da iznose činjenice koje pružaju realnu sliku, uz navođenje izvora informacija.

Šefovi diplomatije Rusije i SAD potvrdili su da će se nova runda pregovora o Siriji održati u petak u Njujorku.

Lavrov je izrazio nadu da će nakon nove runde pregovora biti pripremljen projekt rezolucije, koji će biti dat na glasanje Savetu bezbednosti UN.

Na sastanku sa Kerijem u Moskvi dogovoreno je, naveo je Lavrov, i da će sve strane nastaviti da sastavljaju spisak svih terorističkih organizacija koje ratuju u Siriji, a precizirani su i budući koraci kako bi se poboljšala koordinacija u borbi protiv terorizma.

„Moskva i Vašington potvrdili su rešenost da se iskoreni zlo koje predstavlja terorizam“, rekao je Lavrov.

Istovremeno, Lavrov je rekao da je susret sirijskih opozicionara u prestonici Saudijske Arabije doprineo formiranju spiska svih opozicionih grupa koje će učestvovati u pregovorima sa sirijskim vlastima.

On je dodao da je neophodno nastaviti bečke pregovore u širokom formatu, kao što je to bio slučaj na prethodnom sastanku u novembru, koji je odobrio Savet bezbednosti UN.

Putin posavetovao Kerija da se naspava - Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je prilikom sastanka sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem da Rusija i SAD zajednički traže rešenja za najkomplikovanije krize.

On je istakao da je susret šefova diplomatije Rusije i Amerike, Sergeja Lavrova i Džona Kerija, bio veoma konstruktivan.

„Pregovori koje ste imali u Ministarstvu inostranih poslova bili su veoma konstruktivni. Ministar Lavrov mi je preneo sve detalje vaših predloga, kao pitanja koja zahtevaju dodatne razgovore. Veoma sam srećan što imam priliku da se sretnem sa Vama“, poručio je Putin Keriju.



On je zahvalio Keriju za njegove napore u pronalasku rešenja za najkomplikovanije svetske probleme.

„Poštovani gospodine državni sekretaru, mi vidimo koliko napora ulažete kako bi se rešio niz gorućih problema, ne uspevamo da pratimo Vaše kretanje. Vidim, treba da se naspavate“, poručio je Putin Keriju.

Američki državni sekretar je tom prilikom poručio Putinu da je Amerika zahvalna Rusiji za saradnju, kao i da bečki pregovori o Siriji otvaraju čitav niz novih mogućnosti.

„Gospodine predsedniče, veliko Vam hvala za gostoprimstvo, za to što imate takav tim ljudi, predvođen Lavrovom, kao i za sve zajedničke napore“, rekao je Keri.

On je istakao da Rusija i SAD mogu mnogo toga da urade zajednički, kao i da su bečki pregovori veoma dobar početak za to.

„Gospodin Lavrov i ja smo saglasni da Rusija i SAD zajednički mogu postići mnogo toga“, naglasio je Keri.

Da se „hirurški precizni udari“ SAD ne svedu na „plastičnu hirurgiju“ - Američki „hirurški precizni udari“ na položaje terorističke grupe DAEŠ, takozvane Islamske države, ne bi trebalo da se svedu tek na „plastičnu hirurgiju“, jer se time problem samo maskira, ali se ne rešava, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Predsednik SAD Barak Obama je rekao da je neophodno hirurški precizno gađati DAEŠ. Najvažnije je da ti udari ne rezultiraju ’plastičnom hirurgijom‘, tako da se umesto rešavanja problema samo promeni njegov izgled“, napisala je Zaharova na Fejsbuku.

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -

 

    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 16.12.[2015-12-17 08:44:51]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu za 15.12. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na...

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 16.12.[2015-12-17 08:43:42]

   OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima  Interaktivna mapa situacije na frontu...

Moskva u akcijama Turske vidi realnu pretnju za bezbednost Rusije[2015-12-16 12:03:43]

Moskva smatra da akcije Turske predstavljaju realnu pretnju za bezbednost Rusije i njenih građana, izjavio je...

Svi članovi EU pristaju na produžetak sankcija protiv Rusije[2015-12-16 11:54:55]

Sve zemlje-članice EU pristaju da za pola godine nastave ekonomske sankcije protiv Rusije. Ovo pitanje ne...

Vežbe na „Iskenderu M“ u blizini Kaspijskog mora[2015-12-16 11:51:12]

Ruske raketne snage će sa vojnog poligona Kapustin Jar koji se nalazi u severozapadnom delu Astrahanske...

Špijuniranje na internetu stvara pretnju suverenitetu država[2015-12-16 11:36:50]

Teroristi i kriminalci su aktivni na internetu, koji je kao i pre, ranjiv za različite vrste...

Američki ministar odbrane u iznenadnoj poseti Iraku[2015-12-16 11:35:46]

Ministar odbrane SAD Ešton Karter u sredu je stigao u neplaniranu posetu Iraku, gde će se...

Turska zatvorila mogućnosti za konstruktivni dijalog[2015-12-16 11:34:12]

„Strašna retorika“ od strane Ankare koja je usledila nakon obaranja Su-24 ne daje mogućnosti za dijalog. Retorika...

U napadu Boko harama ubijeno 30, ranjeno 20 ljudi[2015-12-16 11:32:57]

U najnovijem napadu Boko harama na tri sela na severoistoku Nigerije poginulo je 30 ljudi, a...

Priština suspendovala uredbu o srpskim ličnim kartama[2015-12-16 11:32:07]

Uredba vlasti u Prištini o zabrani ulaska na Kosovo licima koja imaju prebivalište na Kosovu i...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.