Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 15.12.

Izvor: Vostok.rs, 16.Dec.2015, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 15.12.

16.12.2015. -

  

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

Interaktivna mapa situacije na frontu u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod

Pregled bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji za 15.12.

Žestoki sukobi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << na zapadu Hame, ubijeno više od sto terorista - Sirijska vojska uspela je da odbije nekoliko napada militanata terorističke grupe Džaiš el Fatah na severu pokrajine Hama, i tom prilikom je ubijeno više od sto terorista.

Žestoka borba je trajala 24 sata. Oružane terorističke grupe približile su se sirijskoj vojsci u selima Buida, Masana, Zlin, Zor i Zlakijat na severu Hame. U sukobima je ubijeno više od 100 terorista, a dva oklopna i nekoliko borbenih vozila je tom prilikom uništeno.

Sirijska novinska agencija Sana javila je, pozivajući se na vojne izvore, da je u napadu uništeno 13 tehničkih, tri artiljerijska oružja, 23 minobacača i 20 kamiona sa raketama.

Sirijska vojska odgovorila je sprovođenjem specijalne operacije u selu Zlakijat na severu Hame i uništila glavni štab terorista.

S druge strane, sirijske vazdušne snage sprovode akcije na položaje ekstremista Nusra fronta i njihovih saveznika u Zlakijatu i još tri sela u blizini granice sa pokrajinama Idlib i Hama.

Sirijski teroristi formirali novu organizaciju u Siriji - Oružane grupe koje su aktivne u Istočnoj Guti, predgrađu Damaska, saopštile su o stvaranju nove organizacije militanata Novi operativni centar, za borbu protiv napredovanja sirijske vojske, između ostalog, nakon oslobađanja od militanata vojnog aerodroma Mardž el Sultan, saopštili su izvori Sputnjiku.

Sirijska vojska je uz podršku Odreda narodne samoodbrane preuzela kontrolu nad vojnim aerodromima Mardž el Sultan, koji se nalazi u istočnom predgrađu Damaska i likvidirala na desetine militanata.

„U sastav organizacije ulaze Džejš el Islam, Nusra front, Ahrar el Šam i ostale. Na čelu operativnog centra nalazi se izvesni Abu Halid Islam i njegov pomoćnik Abu Busam el Bara“, izjavili su izvori.

Ranije je izvor iz Narodne samoodbrane saopštio da vladine snage i samoodbrana stvaraju bezbednosnu zonu oko aerodroma. Inženjerija je počela sa razminiranjem teritorije.

Vazdušna baza Mardž el Sultan nalazi se 18 km od sirijske prestonice. Vojni aerodrom je jedan od glavnih uporišta terorista Džejš el Islam.

Dejstvo VBR-ova kod Hame

Noćni borbeni letovi



Sirijska vojska oslobodila ključna mesta na granici sa Turskom - Sirijska vojska je uz pomoć ruskih vazdušnih snaga preuzela vodeću ulogu na zapadu provincije Latakija, stavila pod kontrolu dva strateška puta, uništila na desetine terorista i oterala ih sa ključnih područja na granici sa Turskom, prenosi iranska agencija Fars.

Auto-put Kvastal maaf, kao i put od Latakije do Kasabe koji nisu bili u funkciji skoro dve godine, sada su ponovo otvoreni za saobraćaj.

Kako je neimenovani izvor rekao agenciji Fars, značajnu ulogu u otvaranju puteva za saobraćaj imalo je zauzimanje turkmenske planine Jabal el Turkmen.

Auto-put Kvastal maaf povezuje pokrajinski glavni grad Latakiju i grad Kasab, kontrolnu tačku na granici sa Turskom. Grad istog imena, koji se nalazi oko 11 kilometara južno od granice, pretežno je naseljen Turkmenima.

Teroristi su nakon ofanzive sirijske vojske pobegli u grad Rabija, koje snage predvođene Damaskom takođe planiraju da oslobode.

Sirijska vojska je, zahvaljujuću ruskim vazdušnim snagama, uspela da potisne militante sa planine Koz.

Poletanje ruskih aviona



Saudijska Arabija formirala Islamsku vojnu koaliciju - Saudijska Arabija je formirala Islamsku vojnu koaliciju koja će se boriti protiv terorizma, preneli su lokalni mediji.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, koaliciju će činiti ukupno 34 države, a zajednički operativni centar biće smešten u saudijskoj prestonici Rijadu.

Pored Saudijske Arabije, u koaliciji su i Jordan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Pakistan, Bahrein, Bangladeš, Benin, Turska, Čad, Togo, Tunis, Džibuti, Senegal, Sudan, Sijera Leone, Somalija, Gabon, Gvineja, delimično priznata država Palestina, Komorska Ostrva, Katar, Obala Slonovače, Kuvajt, Liban, Libija, Maldivi, Mali, Malezija, Egipat, Maroko, Mauritanija, Niger, Nigerija i Jemen.

Osim ovih država, još 10 islamskih zemalja, poput Indonezije, pružiće podršku novonastaloj koaliciji, zaključuje se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je „dužnost da se islamski narod zaštiti od zla svih terorističkih grupa i organizacija koji na zemlji seju smrt i čiji je cilj da terorišu nevine“.

Pres konferencija načelnika Generalštaba RF



``Slobodna sirijska armija`` i Rusija dele stavove u borbi protiv terorista - Stavovi Rusije i "Slobodne sirijske armije" (SSA) koji se tiču borbe protiv terorista DAEŠ-a (takozvane Islamske države) u potpunosti se poklapaju, izjavio je Sputnjiku general SSA Hosam el Avak.

„Naši stavovi se, kada je u pitanju borba protiv DAEŠ-a, poklapaju sa ruskim“, rekao je Avak.

I predsednik Rusije Vladimir Putin je nedavno izjavio da vazdušni napadi ruske avijacije doprinose ujedinjenju sirijske vojske, pod vođstvom predsednika Bašara el Asada i "Slobodne sirijske armije" u borbi protiv terorista.

Prema rečima Putina, pojedine grupe SSA, u čijem sastavu je oko 5.000 vojnika, bore se zajedno sa sirijskom armijom protiv terorista u sirijskim provincijama Homs, Hama, Alep i Raka.

Istovremeno, načelnik ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov rekao je da ruska avijacija u Siriji svakodnevno bombarduje oko 40 pozicija terorista kako bi podržala ofanzivu SSA.

Posledice eksplozije u Homsu








Pregled političkih i drugih vesti za 15.12.


Da se „hirurški precizni udari“ SAD ne svedu na „plastičnu hirurgiju“ - Američki „hirurški precizni udari“ na položaje terorističke grupe DAEŠ, takozvane Islamske države, ne bi trebalo da se svedu tek na „plastičnu hirurgiju“, jer se time problem samo maskira, ali se ne rešava, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Predsednik SAD Barak Obama je rekao da je neophodno hirurški precizno gađati DAEŠ. Najvažnije je da ti udari ne rezultiraju ’plastičnom hirurgijom‘, tako da se umesto rešavanja problema samo promeni njegov izgled“, napisala je Zaharova na Fejsbuku.

Lavrov i Keri: Teroristi pretnja svima - Pregovori šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i državnog sekretara SAD Džona Kerija počeli su u Moskvi.

Očekuje se da će centralna tema sastanka Lavrova i Kerija biti situacija u Siriji i perspektive objedinjavanja napora u borbi sa terorizmom. Na kraju razgovora šefove spoljnopolitičkih resora dve zemlje, kako se očekuje, primiće ruski predsednik Vladimir Putin.

„Rusija i Sjedinjene Američke Države se slažu da je DAEŠ pretnja svima, svakoj zemlji, i da tu nema pregovora“, rekao je Keri uoči sastanka. On je dodao i da je Rusija na pregovorima u Beču značajno doprinela u postizanju dogovora o nuklearnom naoružanju Irana.

Uoči posete Džona Kerija, ruska strana je ukazala da ima neka pitanja vezana za stavove Vašingtona na ovu temu.

„Prilikom određivanja oblasti za zajednički rad sa SAD mi se, kao i ranije, rukovodimo isključivo sopstvenim interesima, uključujući zadatak jačanja svoje i međunarodne bezbednosti. To se u punoj meri odnosi na sirijski problem za koji Vašington traži podršku američkim pristupima, koji nisu uvek u skladu sa međunarodnim pravom. Tokom sutrašnjih pregovora u Moskvi, nadamo se da ćemo dobiti od državnog sekretara potrebna objašnjenja", naveli su juče u MIP-u Rusije.

U ruskom spoljnopolitičkom resoru su saopštili, između ostalog, da će tražiti od američke administracije da revidira svoju politiku podele terorista na „dobre” i „loše”.

Rusija: SAD nisu sprečile Tursku da obori ruski avion - Sjedinjene Američke Države, kao lider međunarodne koalicije u borbi protiv DAEŠ-a (takozvane Islamske države), nisu sprečile Tursku da obori ruski avion, uprkos dogovoru o bezbednosti letova nad Sirijom, koji su potpisale Moskva i Vašington, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Uprkos činjenici da su ministri odbrane SAD i Rusije potpisali memorandum o bezbednosti letova vojne avijacije u sirijskom vazdušnom prostoru, Vašington, koji je preuzeo odgovornost za akcije cele koalicije koju predvodi, nije se postarao da se njihov saveznik Turska povinuje određenim odredbama tog dokumenta“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Prema tom sporazumu, potpisanom 20. oktobra, otvoreni su neprekidni komunikacioni kanali između ruske i američke vojne komande da bi se sprečili incidenti na sirijskom nebu.

Istovremeno, rusko ministarstvo je istaklo da je iznenađeno „smešnim tvrdnjama“ o međunarodnoj izolaciji Rusije, koje je izneo Vašington uoči najavljene posete američkog državnog sekretara Džona Kerija Moskvi, 15. decembra.

„Imajući u vidu činjenicu da američki državni sekretar dolazi u našu zemlju drugi put za sedam meseci, i da je, kao i u maju, i ova poseta organizovana na hitan zahtev američke strane, takav propagandni pristup je smešan“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je naglasilo da je Rusija spremna za konstruktivnu saradnju sa Vašingtonom, ali da je ona „moguća jedino na principima jednakosti i uzajamnog poštovanja“.

Obama: Poseta Kerija Moskvi nastavak bečkog procesa - Obama se osvrnuo i na predstojeću posetu Kerija Moskvi, rekavši da sastanak sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom predstavlja nastavak bečkog procesa za pronalazak političkog rešenja sirijskog konflikta.

„Diplomatski gledano, Kerijeva poseta Moskvi predstavlja naš napor u pronalasku rešenja za završetak građanskog rata u Siriji“, rekao je Obama.

Oglasio se i portparol Bele Kuće Džoš Ernest, koji je rekao da će na sastanku Kerija i Lavrova biti reči i o odnosima između Rusije i Turske.

Kako je rekao, Keri će sa Lavrovom razgovarati o potrebi da se smire tenzije u rusko-turskim odnosima, a da je jedan od načina da se to postigne koordinacija napora u borbi protiv DAEŠ-a.

Erdogan: Rusko-turski odnosi ne treba da budu taoci nepažnje pilota Su-24 - Rusko-turski odnosi ne treba da budu taoci nepažnje ruskih pilota aviona Su-24, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

On je to rekao prilikom odlaska iz Turkmenistana, gde je učestvovao na međunarodnoj konferenciji „Politika neutralnosti: Međunarodna saradnja zarad mira, bezbednosti i razvitka“.

„Mi to nismo želeli, ali greška je načinjena, i to na suverenoj teritoriji Turske. Tu grešku su napravili piloti koji su bili nepažljivi i nisu čuli naša upozorenja“, rekao je on.

Incident koji se dogodio zbog greške pilota ne treba da utiče na odnose Rusije i Turske, posebno kada je reč o strateškim planovima, istakao je turski predsednik i dodao da su posledice tog incidenta žalosne.

Lavrov i Keri: Kompletirati listu terorističkih grupa - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri potvrdili su da je neophodno kompletirati listu islamskih terorističkih grupa protiv kojih se treba zajednički boriti.

O tome su ruski i američki zvaničnici razgovarali telefonom uoči njihovog susreta, koji je zakazan za sredu u Moskvi.

Kako se navodi u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova, i Lavrov i Keri saglasni su da je neophodno sastaviti spisak svih učesnika opozicije koji će učestvovati u budućim pregovorima sa jedne strane, kao i spisak terorističkih grupa sa druge.

To je neophodno učiniti uoči nove runde pregovora Međunarodne grupe za Siriju, kao što je dogovoreno na prethodnom susretu koji je održan 14. novembra u Beču, dodaje se u saopštenju.

Tri uslova za normalizaciju rusko-turskih odnosa - Ruski ambasador u Turskoj Andrej Karlov rekao je da za normalizaciju odnosa Ankara mora da se izvini za obaranje ruskog aviona, kazni krivce odgovorne za incident i plati za štetu koja je načinjena

„Ukoliko se naša očekivanja ne ispune, nijedna izjava zvanične Turske neće imati rezultata“, rekao je ambasador za turske medije.

On je rekao da Ankara tvrdi da je zainteresovana za dijalog, iako njeni zvaničnici daju izjave koje nisu u skladu sa tim stavom.

Karlov je podsetio da je pilota, nakon što se katapultirao iz oborenog bombardera Su-24, ubio turski građanin Alparslan Čelik, nakon čega je pred kamerama govorio na tečnom turskom i pokazivao deo padobrana ubijenog pilota.

Putin: Prekinuti sve kanale finansiranja terorista - Rusija računa na to da će celokupna svetska zajednica udružiti snage kako bi prekinula sve kanale kojima se finansira DAEŠ (takozvana Islamska država), izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Naš stav o zaštiti kulturnog nasleđa je svima dobro poznat, pogotovu u konfliktnim zonama, gde se trenutno najbezobraznije kradu i uništavaju unikatni istorijski spomenici“, rekao je Putin otvarajući Međunarodni kulturni forum koji se održava u Sankt Peterburgu.

Prema njegovim rečima, Rusija poštuje ulogu Uneska u implementaciji rezolucije Saveta bezbednosti UN, koju je inicirala Moskva, a radi se o zabrani trgovine antikvitetima i drugim kulturnim dobrima.

„Mi smo svesni da se sredstva od tog zločinačkog biznisa, ali i od trgovine narkotika, koriste kako bi se podržavali ekstremisti. Računamo da će celokupna svetska zajednica ujediniti napore kako bi ti kanali finansiranja bili prekinuti“, zaključio je Putin.

Teroristi preko Turske dopremali sarin u Siriju - Dva poslanika turskog parlamenta tvrde da su 2013. godine sa teritorije Turske militanti DAEŠ-a u Siriji prebacili sav potreban materijala za proizvodnju smrtonosnog gasa sarina. Prema njihovim rečima, vlasti su znale o isporukama, ali nisu ništa preduzele. Poslanici kažu da imaju dokaze koje su predstavili turskom parlamentu.



„Materijale za hemijsko oružje su dopremali u Tursku, a zatim ga isporučivali u kampove DAEŠ-a u Siriji“ — tada su to bili članovi Al Kaide u Iraku. Mi imamo dokumenta koja to potvrđuju. Tužilaštvo je pokrenulo istragu tokom koje su uhapšeni ljudi umešani u ovaj incident. Međutim, nedelju dana kasnije slučaj je predat drugom tužiocu, koji je sve uhapšene pustio. Oni su prešli tursko-sirijsku granicu i sakrili se“, rekao je poslanik Republikanske narodne partije Eren Erdem. Čitajte više

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -

 

    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 15.12.[2015-12-16 09:19:49]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu za 15.12. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na...

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 15.12.[2015-12-16 09:19:05]

   OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima  Interaktivna mapa situacije na frontu...

Putin posavetovao Kerija da se naspava[2015-12-15 23:03:14]

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je prilikom sastanka sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem da Rusija...

Dmitrij Rogozin se pohvalio fotografijama koje je dobio od Mladića i Karadžića[2015-12-15 18:03:19]

Potpredsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Rogozin objavio je na svom fejsbuk profilu pisma i fotografije koja...

Žestoki sukobi na zapadu Hame, ubijeno više od sto terorista[2015-12-15 17:11:32]

Sirijska vojska uspela je da odbije nekoliko napada militanata terorističke grupe Džaiš el Fatah na severu...

Deset najgorih scenarija za 2016. po Blumbergu[2015-12-15 17:05:07]

Blumberg je sastavio spisak od deset najpesimističnijih scenarija za 2016. godinu i pokušao da prognozira do...

Čemu još jedna koalicija?[2015-12-15 17:02:41]

Saudijska Arabija je formirala islamsku antiterorističku koaliciju koju će činiti 34 države, među kojima su Jordan,...

Sirijski teroristi formirali novu organizaciju u Siriji[2015-12-15 16:58:10]

Oružane grupe koje su aktivne u Istočnoj Guti, predgrađu Damaska, saopštile su o stvaranju nove organizacije...

SAD ubeđuju saveznike da kopneno operišu u Siriji[2015-12-15 16:49:50]

Uspesi ruske operacije u Siriji ne daju mira SAD koje pokušavaju da nateraju svoje saveznike da...

Ruska oprema „mistrala“ vraćena u Rusiju[2015-12-15 16:48:39]

Ruska posada koja se obučavala za upravljanje nosačem helikoptera tipa „mistral“ rasformirana je i raspoređena na...


NAJNOVIJE VESTI
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 16.12.

Izvor: Vostok.rs, 17.Dec.2015, 09:45

17.12.2015. -..  ..  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima ..Interaktivna mapa situacije na frontu u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod..Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.