Izvor: Vostok.rs, 09.Avg.2017, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 08.08.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 08.08.


Dejstvo sirijske vojske kod Deir ez Zora

Sirijska vojska nastavlja sa oslobađanjem teritorija Sirijska vojska je u nedelju uveče duboko ušla u teritoriju provincije Dejr el Zor sa severne strane nakom ubrzanja svoje velike ofanzive na uporište DAEŠ-a duž reke Eufrat, prenosi „Ruska vesna“.

Nakon borbi sa teroristima uz podršku divizije „Tigar“, koju su podržali ruska avijacija i provladini borci iz plemena El Bakir, preuzeta je kontrola nad gradovima Džaberom i Hamisijom, dok su militanti DAEŠ-a naterani da se povuku do svog uporišta — grada Madana.



Ovo uporište džihadista se nalazi na oko 65 kilometara severozapadno od grada Dejr el Zora i ostaje jedan od nekoliko glavnih prepreka duž auto-puta M5.

U nedelju je ruska avijacija je izvela oko 20 naleta, bombardujući pozicije DAEŠ-a u području grada Madana.

Juče je saopšteno da je sirijska vojska od terorista oslobodila i grad Suhne koji se nalazi u istočnom delu provincije Homsa, čime je u potpunosti ova provincija oslobođena od terorista.






Pregled političkih i drugih vesti za 08.08.



I Liban kreće u borbu protiv terorista  Rukovodstvo Libana je prihvatilo preporuke o početku vojne operacije za oslobađanje pogranične oblasti sa Sirijom od militanata terorističke organizacije DAEŠ, navodi se u saopštenju Visokog vojnog saveta za odbranu zemlje.

„Odobrene su preporuke za otpočinjanje vojne operacije libanske vojske u Ras Balbeku i El Kau protiv grupa DAEŠ-a“, navodi se u saopštenju.

U dokumentu se kaže da libansko rukovodstvo preuzima na sebe odgovornost za oslobađanje Libana od pretnje terorizma.

Izjava Visokog vojnog saveta je objavljena nakon vanredne sednice koju je sazvao predsednik Libana Mišel Aun, uz učešće premijera te zemlje Sada Haririja.

Gutereš: Istražna komisija UN o ratnim zločinima u Siriji treba da nastavi rad  Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da istražna komisija UN o ratnim zločinima u Siriji treba da nastavi rad, uprkos ostavci tužiteljke Karle del Ponte.

Ona je juče nezadovoljna rezultatima rada istražne komisije UN o Siriji najavila ostavku, rekavši da su u Siriji počinjeni gori zločini nego na tlu bivše Jugoslavije ili Ruande.

Gutereš je izrazio žaljenje zbog ostavke Karle del Ponte, ali je istakao značaj utvrđivanja odgovnosti za zločine protiv civila tokom konflikta, rekao je portparol UN Stefan Dižarik novinarima.

"On podržava kontinuirani rad komisije kao važan i sastavni deo procesa utvrđivanja odgovnosti", dodao je on, prenosi AFP.

Istražna komisija UN o Siriji saopštila je da je Karla del Ponte u junu obavestila kolege o svojoj odluci da "u bliskoj budućnosti" napusti mesto člana te komisije.

Del Ponte se tročlanoj komisiji o Siriji pridružila u septembru 2012. godine.

U Istražnoj komisiji UN, koja je uspostavljena u avgustu 2011. godine, su i brazilski stručnjak za ljudska prava Paulo Seho Pinjero i Karen Koning AbuZajd iz SAD.

Rjabkov: Moskva će odgovoriti na bilo kakve mere SAD  Moskva će odgovoriti na bilo kakve mere SAD kada je reč o smanjenju broja američkih diplomata u Rusiji, upozorio je pomoćnik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov.
Kako je rekao, broj američkih diplomata u ambasadi u Moskvi, kao i u tri konzulata u Sankt Peterburgu, Jekaterinburgu i Vladivostoku od 1. septembra biće jednak broju ruskih diplomata u SAD.

„Videćemo kako će oni te diplomate rasporediti, ali ubuduće ćemo se pridržavati tog principa“, rekao je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, bilo kakva reakcija Vašingtona biće protumačena kao signal da su američke vlasti spremne na dodatno pogoršanje odnosa.

„Ne daj bože da se odluče na takav potez, jer će istog trenutka uslediti naša reakcija. To će potom rezultirati pogoršanjem uslova za normalno funkcionisanje diplomatskih misija, a to će se naravno odraziti na bilo kakav dijalog i uspostavljanje normalnih bilateralnih odnosa“, dodao je.

Rjabkov je podsetio da je Rusija upozoravala SAD o mogućnosti odgovora na proterivanje ruskih diplomata, kao i za oduzimanje diplomatske imovine.
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.