Izvor: Vostok.rs, 10.Maj.2018, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 08.05.

  


Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 08.05.



Sirija odbila vazdušni napad Izraela Sirijska protivvazdušna odbrana odbila je raketni napad Izraela južno od Damaska, javila je sirijska državna televizija

Sirijska televizija je saopštila da je napad izveden na područje Kisva.    

„PVO Sirije je oborio dve izraelske rakete, obe su uništene u području Kisva, u provinciji Damask“, navodi se u saopštenju.

Neimenovani izvor na međunarodnom aerodromu u Bejrutu je rekao za RIA Novosti da su se u mogućem trenutku napada u vazdušnom prostoru Libana nalazili izraelski avioni.

Izraelska vojska je odbila da komentariše saopštenja o napadu na Siriju i svojoj umešanosti.

Međutim, kako je saopštio službenik pres-službe vojske Izraela, oni su počeli da pozivaju ograničeni broj rezervista.

Ranije je saopšteno da je izraelska vojska podignuta u stanje borbene gotovosti, kao i sistemi PVO, dok je naređeno da se skladišta na Golanskoj visoravni otvore.    

Srušio se ruski helikopter u Siriji Prilikom izvršenja planiranog leta nad istočnim regionima Sirije, ruski helikopter Ka-52 se srušio se, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Prema preliminarnim podacima, uzrok nesreće bi mogao biti tehnički kvar.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su oba pilota poginula. Tela pilota su pronađena i dopremljena su na aerodrom.

Od početka meseca ovo je druga nesreća u Siriji. Trećeg maja, avion Su-30SM srušio se nakon poletanja sa aerodroma Hmeimim. Oba pilota su poginula. Prema preliminarnim podacima Ministarstva odbrane, uzrok avionske nesreće bi mogla ptica koja je uletela u motor.


Pregled političkih i drugih vesti za 08.05.
 
SAD uvele nove sankcije protiv Rusije Sjedinjene Države su nametnele nove sankcije Rusiji, a koje se odnose na "Rosoboroneksport" (ruska državna kompanija za izvoz i uvoz oružja), prenosi TASS, navodeći zbirku službenih dokumenata iz Federalnog registra SAD.

Primećuje se da je odluka o preduzimanju mera preduzeta 30. aprila, a da je vremensko važenje dve godine.

Istovremeno, navodi se da su sankcije povezane sa "kršenjem nacionalnog zakonodavstva SAD-a o neširenju oružja u odnosu na Iran, Severnu Koreju i Siriju".

Šestog aprila, američki trezor je najavio uvođenje sankcija protiv 14 ruskih kompanija, uključujuci i "Rosoboroneksport".

Francuska: Napašćemo Siriju opet ako Damask bude koristio hemijsko oružje Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska izvršile su napad na Siriju 14. aprila, nakon izveštaja o navodnom napadu hemijskim oružjem u predgrađu Damaska - Istočnoj Dumi.

Francuska može ponovo da izvrši napade  na Siriju ako budu postojali izveštaji o novim napadima hemijskim oružjem, saopštio je francuski ministar odbrane Florens Parli.

"Cilj napada protiv Sirije je bio sprečavanje Bašara Asada da se ponovi takav napad. Ako se to dogodi, možemo razmotriti mogućnost ponovnih napada", rekao je Parli.

NATO: Putin iskoristio očaj sirijskog predsednika Asada Admiral američke mornarice i komandant NATO-a za južnu Evropu Džejms rekao je da je ruski predsednik Vladimir Putin "iskoristio očaj" sirijskog predsednika Bašara el Asada da proširi vojnu moć Rusije izvan granica Sirije.

Istakavši da su se neki "nebezbedni i neprofesionalni" incidenti, u koje su, kaže, bili umešani ruski avioni, dogodili tokom sukoba u Siriji, Fogo je rekao da region istočnog Mediterana postaje "zakrčen" ruskim vojnim brodovima.

"To je nešto sa čim se moramo uhvatiti u koštac kao profesionalne mornarice", naveo je Fogo.

"Ruske snage su uspostavile pomorsku bazu u sirijskoj mediteranskoj luci Tartus za vreme mandata Bašarovog oca, Hafeza el Asada, ali su nedavno tu bazu napunile velikim brojem aviona i brodova", zaključio je Fogo.
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 


Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 08.05.

Izvor: Vostok.rs, 10.Maj.2018

  . . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .  . Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje. . . Karta situacije na frontu za 07.05. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje. . . . Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.