Izvor: Vostok.rs, 10.Maj.2018, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 08.05.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje


Karta situacije na frontu za 07.05. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 08
.05



Kijevske snage 16 puta napale teritoriju DNR  Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 16 puta napale teritoriju DNR. Pod vatrom kijevskih snaga našlo se 10 naseljenih mesta Republike. Tokom napada ubijen je jedan vojnik DNR.



Narodna milicija LNR je saopštila da su kijevske snage tokom prethodnog dana šest puta napale pozicije Narodne milicije u području naselja Donjecki, Kalinovo, Logvinovo, Želobok i Prišib.




Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 08
.05.

 
 RT: Ekstremisti u Kijevu pripremaju marš „Besmrtne divizije“ u čast SS divizije Na Dan pobede ukrajinski ekstremisti pripremaju marš "Besmrtne divizije" u čast SS veterana "Galičina" u centru Kijeva. Štaviše, oni nameravaju da spreče marš "Besmrtnog puka", a kako izvori RT-a saznaju koji su upoznati sa situacijom, na ulicama glavnog grada biće organizovane "patrole", čiji je glavni zadatak sprečavanje upotrebe simbola Velikog ozadžbinskog rata tokom proslave 9. maja.


foto: Ruptly

Ukrajinski ekstremisti iz "Bratstva" nameravaju da održe akciju "Besmrtna divizija" u Kijevu na Dan pobede. Kako je rekao lider ove organizacije Dmitrij Korčinski, ekstremisti planiraju da kroz centar ukrajinske prestonice nose portrete "deda i pradedova iz SS divizije `Galicičina` ".


Učesnici "Besmrnog puka" prošle godine, foto: RIA Novosti

SS divizija "Galičina" je formirana tokom Drugog svetskog rata od ukrajinskih dobrovoljaca i bila je deo snaga nacističke Nemačke. Pripadnici četvrtog i petog puka "Galicičine" počinili su brojne zločine protiv civilnog stanovništva, a na suđenju u Nirnbergu proglašena je za kriminalnu organizaciju.
"Biće velike mere bezbednosti. Biće instalirani detektori za metal, ali ne postoji garancija da ne dođe do incidenta", rekao je izvor iz policije za RT.

"Tokom proslave Dana pobede provokacija+e su moguće", saopštio je i službe bezbednosti Vasilij Gricak.

SAD uvele nove sankcije protiv Rusije Sjedinjene Države su nametnele nove sankcije Rusiji, a koje se odnose na "Rosoboroneksport" (ruska državna kompanija za izvoz i uvoz oružja), prenosi TASS, navodeći zbirku službenih dokumenata iz Federalnog registra SAD.

Primećuje se da je odluka o preduzimanju mera preduzeta 30. aprila, a da je vremensko važenje dve godine.

Istovremeno, navodi se da su sankcije povezane sa "kršenjem nacionalnog zakonodavstva SAD-a o neširenju oružja".

Šestog aprila, američki trezor je najavio uvođenje sankcija protiv 14 ruskih kompanija, uključujuci i "Rosoboroneksport".

RT: „Vraćamo se našim izvorima i našoj ukrajinskoj istoriji“ - Porošenko Ukrajina ne treba da ima vojne praznike sa Rusijom, rekao je ukrajinski lider Petar Porošenko tokom proslave povodom Dana sjećanja i pomirenja.

"Vraćamo se našim izvorima i našoj ukrajinskoj istoriji. U našem vojnom kalendaru ne treba imati ništa zajedničko sa zemljom agresora", rekao je Porošenko.

Prema njegovim rečima, krajem aprila, načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Viktor Muženko odobrio je program mera za nastavak i uvođenje nacionalnih vojnih tradicija u vojsku.

"Vojska će konačno biti konačno oslobođena svih opasnih očiju sovjetsko-ruske ideologije. Ovi elementi negativno su uticali na moral ukrajinske vojske. Oni nas varaju sa propagandnim klišeima koje su nam napravili kako bi nas držali na mentalnoj orbiti Rusije", rekao je Porošenko.

Porošenko je prošle godine rekao da Ukrajina više ne slavi Pobedu nad nacizmom "prema scenariju u Moskvi".

U Ukrajini se 8. maja slavi po četvrti put kao Dan sećanja i pomirenja. Zemlja nastavlja da proslavlja Dan pobede 9. maja, ali glavni zvanični događaji na državnom nivou održavaju se dan ranije, prema zapadnoevropskom modelu.

SAD planiraju da izdvoje 250 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini U kongresu SAD planiraju da izdvoje 50 miliona dolara Ukrajini za nabavku smrtonosnog oružja, prema nacrt budžeta odbrane za finansijsku 2019. godinu, objavljeno je na sajtu Predstavničkog doma.
Ukupno se u dokumentu predlaže slanje 250 miliona dolara kako bi se pomoglo Kijevu u "sferi bezbednosti i obaveštajnih službi".

Ukrajinska ambasada u Sjedinjenim Državama objasnila je da će iznos koji je predviđen za pomoć Kijevu iznositi više od 100 miliona dolara nego u tekućoj fiskalnoj godini.

Ovo je prva verzija nacrta budžeta, koja sada mora proći kroz Komisiju o poslovima Oružanih snaga SAD, a potom da dobije podršku Senata SAD.

Kako je saopštio ministar odbrane Ukrajine Stepan Poltorak, Sjedinjene Države su tokom sukoba u Donbasu pružile pomoć Kijevu u visini od 800 miliona dolara.

"Bukvalno sam se sreo u februaru u SAD-u sa kolegom Džejmsom Matisom. Ako naši partneri ne bili zadovoljni kvalitetom promena u vojsci, mi ne bi dobili pomoć. I gotovo u potpunosti ispunjavaju svoje obaveze za podršku vosci. Tokom rata, samo su nam SAD pružile pomoć u visini od 800 miliona dolara ", rekao je on.

Po njegovom mišljenju, 2018. godine, moguće je "značajno poboljšati nivo borbene gotovosti trupa".

Poltorak je takođe naglasio da je na sastanku sa Matisom video "interes američke strane za proširenje saradnje".
Moguće nove sankcije SAD protiv Rusije Dobavljači ruskog vojno-industrijskog kompleksa mogli bi se suočiti sa sankcijama SAD koje bi trebalo da uvede predsednik ove zemlje, iako su predviđeni i izuzeci.
Ovaj amandman uključen je u nacrt zakona o finansiranju američkog Ministarstva odbrane za 2019. godinu, koji je u ponedeljak objavio Odbor za oružane snage Predstavničkog doma Kongresa SAD.

U tekstu amandmana se navodi da predsednik države u narednih pet godina treba da šalje odborima Kongresa izveštaj u kome su navedena „sva strana lica, ministarstva ili strukture druge države“ koja, prema informacijama Bele kuće, „prodaju, pozajmljuju ili na drugi način pružaju robu, usluge ili tehnologije licima koja pripadaju ili su pod kontrolom Vlade Ruske Federacije“, ili sa njima ostvaruje značajne transakcije.

Pritom se u nacrtu zakona precizira da se radi samo o aktivnostima koje doprinose „razvoju i proizvodnji velike vojne tehnike od strane Rusije ili tradicionalnog visokotehnološkog (nenuklearnog) oružja“.
 
Ukrajina - iz minuta u minut -
   OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Kijevske snage devet puta napale teritoriju DNR

Izvor: Vostok.rs, 10.Maj.2018

Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata devet puta napale teritoriju DNR. Pod vatrom kijevskih snaga našlo se šest naseljenih mesta Republike.. . . . Narodna milicija LNR saopštila je da su kijevske snage tokom prethodnog dana osam puta napale pozicije...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.