Izvor: Vostok.rs, 07.Avg.2016, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 06.08.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod


Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





Primirje u Siriji - detaljnije  Klinuti ovde ili na mapu ispod




Situacija na frontu - Kliknuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 06.08.



Teroristi pokušavaju da probiju obruč na jugozapadu Alepa - Militanti terorističke organizacije Nusra front bezuspešno pokušavaju da probiju obruč na jugozapadu Alepa.



Militanti pokušavaju da deblokiraju oružane formacije koje se nalaze na jugu i jugoistoku grada. Sirijska vojska odbija napade terorista.



Prema podacima sirijske obaveštajne službe, nastavljaju se granatiranja stambenih kvartova kako bi se zaplašilo stanovništvo. Na ovaj način pokušavaju da onemoguće humanitarnu operaciju koju izvode pripadnici sirijske i ruske vojske. U tu svrhu teroristi najviše koriste samoubice.

Nusra front drži tela posade oborenog ruskog helikoptera Mi-8 - Tela poginulih članova posade ruskog helikoptera Mi-8 oborenog u Siriji nalaze se u rukama terporističke grupe „Džebhat Fatah el Šam“, raniji Nusra front, saopštio je izvor.

„Tela Rusa se nalaze u rukama ’Nusra fronta‘. Za sada ne znamo tačno da li se kod terorista nalaze tela dvoje ili troje članova posade“, rekao je izvor.

Kod ove terorističke grupe je pronađeno skladište sa američkim naoružanjem.

Grupom koja drži tela poginulih komanduje izvesni Muhamed Muhejsni, državljanin Saudijske Arabije.

Ranije je saopšteno da je do sada nepoznata grupa „Opšti fond za poslove zatvorenika“ predložila da se izvrši razmena tela Rusa za zatvorenike iz sirijskih zatvora i za lica koje „Hezbolah“ drži u Libanu. Imena i broj ljudi čije oslobađanje se traži nisu navedeni.




 
Pregled političkih i drugih vesti za 06.08.


Peking podržava humanitarnu operaciju ruske vojske u Alepu  - Kineske vlasti pozdravljaju rusku humanitarnu operaciju u sirijskom gradu Alep, izjavila je predstavnica MSP-a zemlje Hu Čuning.

Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Kine je izjavila da kineska strana pozdravlja rusku humanitarnu operaciju u gradu Alepu koja se izvodi u skladu sa odlukom UN i podržava sve mere za slabljenje humanitarne krize u Siriji koje preduzima međunarodna zajednica.

Kina poziva sve strane da nastave da podržavaju principe političkog rešavanja, povećavaju kontakte i konsultacije, obezbeđuju stalan progres u pitanjima koja se tiču prekida vatre, borbe protiv terorizma i pružanja humanitarne pomoći i igraju konstruktivnu ulogu u hitnom rešavanju sirijskog pitanja, izjavila je Hu Čuning.

Rusija je 28. jula započela humanitarnu operaciju u Alepu. Tri humanitarna koridora otvorena su u gradu koji je opkoljen snagama Damaska, ali koji drže terorističke grupe.

Lavrov i Keri o realizaciji rezolucije SB UN u Siriji  - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem o konkretnim koracima za realizaciju rezolucije Saveta bezbednosti UN o Siriji, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

„Petog avgusta se na inicijativu američke strane održao telefonski razgovor ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova i državnog sekretara SAD Džona Kerija“, navodi se u saopštenju.

Prema navodima ruskog Ministarstva, tokom razgovora se „raspravljalo o konkretnim koracima koje Rusija i SAD kao kopredsedavajuće Međunarodne grupe za podršku Siriji treba da preduzmu za sprovođenje rezolucije Saveta bezbednosti UN o Siriji u skladu sa sporazumima postignutim tokom posete Džona Kerija Moskvi 14. i 15. jula“.

Lavrov i Keri su takođe razgovarali o potrebi intenziviranja borbe protiv terorističkih i drugih ekstremističkih grupa koje deluju „sve drskije“, navodi se u saopštenju.

„Ruska strana je istakla potrebu intenziviranja borbe protiv terorističkih i drugih ekstremističkih grupa koje deluju sve drskije, što dovodi do novih žrtava među sirijskim civilima, kao i zbog upotrebe hemijskih sredstava terorista“, piše u saopštenju.

Klincevič: Obamu iritira efikasnost dejstava ruskih vazdušnih snaga u Siriji  - U Kremlju su komentarisali kritičke izjave predsednika SAD Baraka Obame na račun Rusije.

Obama je, govoreći u Pentagonu nakon zasedanja Saveta nacionalne bezbednosti, izrazio sumnju da se Rusiji može verovati i izjavio će da mogući neuspeh primirja u Siriji biti na savesti Moskve.

Na pitanje novinara kako Moskva ocenjuje tako oštre izjave i veruje li Rusija Sjedinjenim Američkim Državama po pitanju sirijskog rešenja, pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov je odgovorio: „Kada mi tako nešto izjavljujemo, onda pažljivo odmeravamo moguće posledice“.

Ranije je zamenik predsednika odbora Državne dume za međunarodne poslove Aleksandar Romanovič istakao da u optužbama američkog predsednika nema ničeg čudnog, jer je u celom svetu nastao momenat kritikovanje Rusije u svim oblastima, od sporta do politike.

Prvi zamenik predsednika odbora Saveta federacije za odbranu i bezbednost Franc Klincevič objasnio je napade Obame time što njega iritira efikasnost dejstava ruskih vazdušnih snaga u Siriji i učvršćivanje vlasti sirijskog predsednika Bašara el Asada. Klincevič je podsetio da je svrgavanje Asada sa vlasti i dalje jedan od glavnih ciljeva SAD.

Režim prekida vatre u Siriji stupio je na snagu 27. februara zahvaljujući dogovoru Rusije i SAD. Primirje se ne odnosi na zabranjene terorističke organizacije DAEŠ, Nusra front i druge formacije koje Savet bezbednosti UN smatra terorističkim.

Putin: Nedopustivo je koristiti terorističke grupe za geopolitičke interese - Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da nisu dozvoljeni dvojni standardi u borbi protiv terorizma, naglasivši da ne treba deliti teroriste na „dobre“ i „loše“.

Ruski predsednik je naglasio da su nedavni teroristički napadi još jednom pokazali da se terorizmu može suprotstaviti samo zajedničkim snagama uz koordinaciju UN.

„Posebno ću naglasiti da nedavni teroristički napadi, koji su izvedeni u različitim regionima sveta, još jednom pokazuju da se terorizmu može suprotstaviti samo zajedničkim snagama, u skladu sa normama i principima međunarodnog prava uz koordinaciju UN. Ne treba da postoje dvojni standardi, ne treba deliti teroriste na ’dobre‘ i ’loše‘. I naravno, nedopustivo je i krajnje opasno pokušavati koristiti terorističke, radikalne, ekstremističke grupe za političke ili geopolitičke interese“, rekao je on u intervjuu informativnoj agenciji „Azertadž“, uoči putovanja u Baku na sastanak sa liderima Azerbejdžana i Irana.
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.