Izvor: Vostok.rs, 05.Okt.2018, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 04.10.

  


Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 04.10.


Stanje na frontu .


Pregled političkih i drugih vesti za 04.10. 
  
Pentagon: Isporuka S-300 sirijskom režimu je stvarno neodgovorno Pentagon je nazvao "neodgovornim" isporuku ruskih PVO sistema S-300 Siriji.
Juče su Siriji isporučeni ovi sistemi, a ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu je rekao da su isporučena četiri lansera i druga oprema, te da je planirano da se za tri meseca obuče posade sirjske vojske.

"Isporuka takvih PVO sistema sirijskom režimu je stvarno neodgovorno", navodi se u saopštenju Pentagona.

"Čini se da je cilj toga da se dodatno sakrije aktivnost (ruskih) partnera - Irana i Sirije", navodi se u saopštenju Pentagona.

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo juče je saopštio da će se isporukom ruskih PVO S-300 povećati pretnja za sve.

Moskva: Nakon isporuka PVO sistema S-300 Siriji uslediće i drugi koraci Nakon isporuka PVO sistema S-300 Siriji uslediće i drugi koraci, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinin, prenose RIA Novosti.
U celini odnosi Rusije i Izraela ostaju dobri, ali Moskva očekuje da Tel Aviv još jednom razmotriti informacije o incidentu sa IL-20 koji su dali Rusiji i izvede neke zaključke iz toga, saopštio je Veršinin.

„Isporuka sistema protivvazdušne odbrane S-300 je novi nivo protivvazdušne odbrane, naglašavam odbrane. Biće preduzeti koraci o kojima je javno saopštio ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu“, rekao je zamenik ministra.


„To naravno menja situaciju na zemlji“, naglasio je Veršinin.

Putin: Beč spreman da se pridruži humanitarnim akcijama u podršci sirijskom stanovništvu Predsednik Rusije Vladimir Putin je nakon razgovora sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom rekao da je Beč spreman da se pridruži humanitarnim akcijama u podršci sirijskom stanovništvu.

„Zapažamo spremnost Austrije da se pridruži humanitarnim akcijama i podršci sirijskom stanovništvu“, rekao je Putin na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Putin je naglasio značaj koordinacije takvog rada sa zvaničnim Damaskom.

On je dodao da je na sastanku pomenut i problem rešavanja sirijske krize i da postoje izgledi za intenziviranje političkog procesa.

„Važno je da se sva pomoć obezbedi kanalima dogovorenim sa zakonskim vlastima i da se proširi na sve oblasti pogođene terorističkom agresijom i građanskim ratom“, rekao je on.

Rusija očekuje da u Siriji neće biti velikih dejstava: nisu potrebne borbe radi borbi, izjavio je ruski predsednik.

On je napomenuo da Rusija zajedno sa Turskom radi na rešavanju situacije u Siriji.

„Imam sve osnove da verujem da ćemo postići postavljene ciljeve, što znači da tamo neće biti nikakvih velikih borbenih dejstava. Zato što borbe radi borbi nisu potrebne i potrebno je postići određene ciljeve. Instrumenti koje smo izabrali za postizanje ovih ciljeva trenutno rade efikasno“, naglasio je Putin.

Austrijski kancelar je sa svoje strane izrazio nadu da će se iz Sirije uskoro povući strane trupe, uključujući i iranske.

On je takođe izrazio nadu za „pozitivno rešenje“ sukoba u Ukrajini.

RT: Ne vidim nikakvu vojnu akciju u Idlibu u doglednoj budućnosti, fokus je na pomoći civilima - Putin Predsednik Vladimir Putin je rekao da u bliskoj budućnosti ne predviđa nikakvu vojnu akciju u Idlibu u Siriji, naglašavajući da je mir, a ne sukob, krajnji cilj.
"Ne vidim nikakvu vojnu akciju u Idlibu u doglednoj budućnosti, ne želimo borbe u ovoj oblasti. Ono što želimo je postizanje mira, a instrumenti koje smo izabrali do sada su bili efikasni", rekao je predsednik na pres konferenciji za novinare sa austrijskim kancelarom Sebastiajnom Kurcom u Sankt Peterburgu.

Putin je takođe rekao da humanitarni pristup u Idlibu "treba da pomogne ljudima", da li žele da žive na teritorijama pod kontrolom sirijske vlade ili opozicije.

"Ne treba da se bavimo time gde ovi ljudi žive, njima treba pomoći. Ne treba da pate", rekao je Putin.

Putin je rekao da je njegov turski kolega Redžep Taip Erdogan bio od pomoći, dodajući da on takođe stoji iza ideje o stvaranju demilitarizovane zone.

"Mi blisko sarađujemo sa našim turskim partnerima i vidimo da oni tretiraju ove sporazume kao nešto vrlo ozbiljno", rekao je Putin.



Kurc je takođe govorio o Siriji, navodeći da "Rusija, kao velika sila, ima veliku odgovornost da pronađe političko rešenje krize u Ukrajini i u Siriji". Dodao je da strane trupe moraju napustiti Siriju.

Austrijski kancelar pozitivno je govorio o odnosima između Austrije i Rusije, rekavši da dve zemlje imaju jedan "visok nivo saradnje". On je dodao da zemlje EU treba da održavaju dijalog sa Rusijom i da se trude da poboljšaju odnose sa Moskvom.
 Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -

OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Siriji po danima 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Francuska „zabrinuta“ isporukom S-300 Siriji

Izvor: Vostok.rs, 06.Okt.2018, 10:09

Francuska izražava zabrinutost zbog isporuke ruskih PVO sistema S-300 Siriji, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Francuske.. . . . "Francuska sa zabrinutošću primećuje da je Rusija isporučila PVO sisteme sirijskom režimu", rekao je portparol.. . On je naglasio da je isporuka...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.