Izvor: Vostok.rs, 05.Jul.2016, 08:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 04.07.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod


Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





Primirje u Siriji - detaljnije  Klinuti ovde ili na mapu ispod




Situacija na frontu - Kliknuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 04.07.



Dejstvo sirijske vojske u Latakiji 

Sirijska vojska očistila od terorista severni deo teritorije Alepa .Sirijska vojska očistila je od terorista severni deo teritorije Alepa i prekinula snabdevanje municijom koje se vršilo putem kroz grad Kastilu, saopštio je Sputnjiku neimenovani izvor iz sirijske armije.

„Povraćena je kontrola nad farmama u Malajama, odsečen je put kojim su se teroristi snabdevali municijom, što znači da su teroristi koji se nalaze u Alepu blokirani“, rekao je on.

U prošlu sredu su teroristi Džejš el islama započeli veliku ofanzivu na farme u Malajama, međutim sirijska vojska je uz pomoć artiljerije uspela da odbrani položaje i pređe u kontraofanzivu.

Navodi se i da su se na strani terorista Džejš el islama borili i pojedini plaćenici iz Turske, kao i iz drugih arapskih zemalja.

Televizija „Majadin“ je takođe saopštila da su u Malajama odbijena dva napada Džejš el islama i da je tada poginulo više od 100 boraca.

Dejstvo kurdskih snajperista
 




 
Pregled političkih i drugih vesti za 04.07.


Čižov: Ankara trebalo da se pozabavi pitanjem zatvaranja granice sa Sirijom  Čižov je istakao da bi Ankara trebalo da se pozabavi pitanjem zatvaranja granice sa Sirijom kako bi se zaustavio protok naoružanja i boraca.

„Bilo bi veoma dobro kada bi Turska obratila pažnju na protok boraca, oružja i kamiona sa municijom preko tursko-sirijske granice. Pre pitanja Indžirlika, bilo bi bolje da se zatvori ta granica“, istakao je on.

On se dotakao i pitanja ukidanja ograničenja prodaje turističkih aranžmana za Tursku i dodao da Moskva nema nameru da stimuliše ruske turiste da putuju u tu zemlju.

„Ukidanje administrativnih ograničenja ne znači da će Rusija stimulisati svoje građane da putuju u Tursku. Uspostavljanje odnosa između Moskve i Ankare je proces koji treba da se rešava postepeno“, zaključio je on.

Turska demantovala da je dala zeleno svetlo Rusiji za korišćenje baze Indžirlik 
Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je da je Ankara spremna da sarađuje sa Rusijom u borbi protiv terorističke organizacije DAEŠ, ali da nije dala zeleno svetlo za korišćenje baze Indžirlik.

Prethodno su turski mediji saopštili da je Čavušoglu dao saglasnost da se ruski avioni pojave u avio-bazi Indžirlik.

Peskov: Analiziraćemo poruku o ponudi Turske za vojnu bazu 
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da mu nije poznato da je postojala bilo kakva zvanična komunikacija po pitanju korišćenja turske avio-baze Indžirlik.

„Nije mi poznato da li je postojala komunikacija između vojnih zvaničnika, odnosno da li su vojne institucije uspele da obnove saradnju. Mi smo tu informaciju čuli preko medija, a u pitanju je svakako važna poruka koju ćemo analizirati kako iz političkog tako i iz vojnog ugla“, rekao je Peskov.

Prethodno je ministar spoljnih poslova Turske izjavio da bi Ankara mogla da dâ dozvolu Rusiji da koristi avio-bazu Indžirlik u operacijama protiv terorističke organizacije DAEŠ.

Peskov je takođe istakao važnost oživljavanja svih kanala za razmenu informacija kako bi se sprečili budući teroristički napadi.

„Kao što znate, jedno vreme su ti kanali za razmenu informacija bili blokirani. Sad ih je neophodno oživeti kako bi zajednički mogli u pravi čas da reagujemo kako bi sprečili buduće terorističke napade“, rekao je portparol Kremlja.

Život i rat u Alepu - reportaža

Čavušoglu: Turska bi mogla ustupiti Rusiji avio-bazu Indžirlik Saopštenje je došlo od turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua tokom intervjua za TRT kanal.

Diplomata je potvrdio da bi Moskvi moglo biti dato zeleno svetlo za korištenje turske vazduhoplovne baze Indžirlik, kako bi se vršili udari na terorističke mete u Siriji. Za sada, ruski avioni vrše letove iz vazduhoplovne baze Hmeimim u sirijskoj provinciji Latakija.

"Mi ćemo sarađivati sa svima koji se bore protiv "Islamske države", rekao je Čavušoglu, ističući da je "Ankara otvorila bazu Indžirlik za sve one koji žele da se pridruže aktivnoj borbi."
Bakan Çavuşoğlu: İncirlik`i Rusya`ya açarız ama... https://t.co/iL6rn47HlDpic.twitter.com/xLtE4r2QFE
— Haber 7 (@Haber7) July 4, 2016
"Zašto ne bi sarađivali sa Rusijom na isti način? Turska je spremna za takvu saradnju. Terorizam je naš zajednički neprijatelj. Zajednički napori su važni da bi se izbegle negativne posledice među stranama koje se bore protiv terorista", rekao je ministar.

U bazi se trenutno nalaze avioni Sjedinjenih Država, Nemačke, Velike Britanije, Saudijske Arabije i Katara koji učestvuju u kampanji koalicije koju predvodi SAD protiv terorista.

Asad naložio formiranje nove Vlade Sirijski predsednik Bašar el Asad izdao je ukaz da se formira nova sirijska Vlada, saopštila je agencija SANA.

Kako se navodi, mesto premijera je dobio bivši ministar energetike Imad Hamis.

Njemu je ponuđeno da formira svoj kabinet ministara.

Istovremeno, ministri odbrane i spoljnih poslova su ostali nepromenjeni, kao i ministar za pomirenje.

Iz Ministarstva informisanja saopšteno je i da novi predstavnici opozicije nisu ušli u sastav Vlade.

Moguć susret Putina i Erdogana krajem meseca 
Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, mogli bi da se sretnu do kraja jula ili početkom avgusta, izjavio je ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.

„Putin i Erdogan mogli bi da se sretnu već krajem ovog meseca ili početkom sledećeg“, rekao je on.

Prethodno je saopšteno da će se dva predsednika najverovatnije sastati na marginama predstojećeg samita G20, koji će biti održan 4. i 5. septembra u Kini.

To je saopšteno nakon njihovog telefonskog razgovora koji je usledio kao rezultat izvinjenja Turske zbog obaranja ruskog aviona u novembru prošle godine, nakon čega je Putin naložio ublažavanje sankcija Ankari.

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.