Ruski džihadisti osnovali kalifat u Siriji

Izvor: Vesti-online.com, 28.Okt.2013, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski džihadisti osnovali kalifat u Siriji

Radikalni islamisti s ruskog Kavkaza, koji ratuju u Siriji protiv predsednika Bašara al Asada, osnovali su na severu Sirije nezavisni kalifat u kojem vlada šerijat. Džihadisti iz Rusije nikome ne polažu račune i potpuno su autonomni, tvrde ruski mediji pozivajući se na izvore iz ruskih obaveštajnih službi.

Ratni vođe Abu Hanif i Abu Banat, koji se smatraju ideolozima kavkaskog vahabizma, zauzeli su još >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u aprilu 2013. godine selo Mašhad Ruhan gde su odmah uspostavili svoju vlast.

Abu Kalif, odnosno Šamil Ismailov rođen je 1980. godine u gradu Astrahanu na Kaspijskom jezeru. Studirao je u Kairu gde se povezao s ekstremnim islamistima, posle čega je osnovao centra za obuku dobrovoljaca za borbu u Rusiji i osnivanje Severnokavksakog emirata. Zbog svojih radikalnih stavova i ilegalnih radnji on je 2012. deportovan iz Egipta. Umesto da se vrati u Rusiju, on se odmah priključio ustanicima u Siriji.

Abu Banat je Dagestanac Muhamed Abdurahmanov, inače bivši specijalac ruske policije. Kako tvrde ruski mediji, nedavno je čak došlo do oružanog sukoba "Rusa" i Sirijske oslobodilačke vojske u kojima je poginulo oko 30 ljudi.

Ruski mediji tvrda da u Siriji ratuje preko 400 islamista iz Rusije, uglavnom iz Čečenije, dok list Al Kud al Arabi tvrdi da je iz Rusije pristiglo najmanje 1.000 boraca s Kavkaza, a u Siriji su dobili nadimak el Muhadžirin (Emigranti). Većina ih je stacionirana oko grada Alepa.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.