Rusija: u Siriji pobunjenici koristili hemijsko oružje

Izvor: Vostok.rs, 10.Jul.2013, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: u Siriji pobunjenici koristili hemijsko oružje

10.07.2013. -

Rusija je 9.jula predala Generalnom sekretaru UN dokumenta koja potvrđuju da su pobunjenici koristili hemijsko oružje u Siriji, a ne vladine snage kako se ranije tvrdilo. Osude režima Bašara Asada za varvarske metode ratovanja stigle su iz SAD i nekoliko država EU, kako bi imali razlog da ukinu embargo na ispuruke oružja pobunjenicima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

Ruski eksperti su ustanovili, da su upravo sirijski pobunjenici 19.marta aktivirali balon sa gasom u predgrađu grada Alep. Ruski materijali se razlikuju od američkih u jednom veoma važnom segmentu. SAD su dobile uzorke preko posrednika. Ruske analize, pak, urađene su na licu mesta gde je došlo do kontaminacije gasom. Uzorci su bili testirani u ruskim laboratorijama, koje su sertifikovani od strnae Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHZ).

Detaljna istraživanja su pokazala, da su upravo pobunjenici aktivirali „Bašair-3“ sa gasom sarin, saopštio je ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin. Poginulo je 26 osoba, od kojih su 16 sirijski vojnici. 86 osoba je otrovano. Glavni zaključak ruske ekspertize se sastoji u tome, da sarin nije bio industrijske proizvodnje, govori Čurkin:

- Rezultati analiza potpuno jasno pokazuju da je korišćena municija koja nije bila proizvedena industrijski i da je bila punjena sarinom. Tehničke specifikacije sarina pokazuju da ni on nije bio proizveden industrijski. Odsustvo hemijskih stabilizatorau uzorcima pronađenih toksičnih agenasa,ukazuju da su gas i municija sasvim nedavno proizvedeni....

Ove činjenice potpuno razbijaju teoriju na kojoj se grade osude na račun Damaska. Vojna skladišta sadrže potpuno drugačiju opremu. SAD su izjavile da još nisu dobili ruske izveštaje, ali su unapred izrazili svoje sumnje u njihovu tačnost. O ovome je govorio predstavnik za medije Belog doma, Džej Karni:

- Mi za sada nismo videli nikakve podatke koji bi išli u prilog tome da je bilo ko u Siriji, osim vladinih snaga koristio ili imao mogućnost da koristi hemijsko oružje. Ozbiljno sumnjamo da je hemijsko oružje bilo korišćeno ... van sfere kontrole sirijske vlade.

OZHZ je bila formirana pri UN 1997.godine. Glavni zadatak organizacije je da se omogući kontorla nadgledanja zabrane primene hemijskog oružja, kao i pomoć pri uništavanju eventualno otkirenog oružja. To je glavno međunarodno telo koje je ovlašćeno da potvrđuje da li je hemijsko oružje bilo korišćeno ili ne.Sirija je već izjavila da poziva eksperte OZHZ i UN kako bi oni sproveli detaljnu istragu činjenica u vezi sa eventualnim korišćenjem hemijskog oružja.

Izvor: Glas Rusije, © Kollaž: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.