Rusija potvrdila da su njeni vojni eksperti u Siriji

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Sep.2015, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija potvrdila da su njeni vojni eksperti u Siriji

MOSKVA - Rusko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je u srijedu da su vojni eksperti ove zemlje prisutni u Siriji, u prvoj zvaničnoj potvrdi nakon spekulacija u posljednje vrijeme da da bi Moskva mogla osnažiti svoje prisustvo na teritoriji svog saveznika na Bliskom istoku, što izaziva zabrinutost SAD.

Portparolka Marija Zaharova izjavila je da eksperti pomažu u ruskim isporukama oružja Siriji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << za koje Moskva tvrdi da imaju za cilj da pomognu u borbi protiv terorizma, prenosi Rojters.

Prethodno je zamjenik ruskog ministra inostranih poslova Mihail Bogdanov kazao da ruski instruktori obučavaju sirijske snage kako da koriste oružje koje se isporučuje na osnovu ranije sklopljenih ugovora.

I predsjednik Rusije Vladimir Putin je indirektno potvrdio da njegova zemlja pomaže Siriji u oružju i obuci. Na pitanje da li razmatra slanje regularnih trupa koje bi pomogle u borbi protiv terorizma, on je odgovorio krajem prošle sedmice “razmatramo razne opcije”.

Vašington i NATO izrazili su zabrinutost zbog izveštaja o prisustvu ruskih vojnih eksperata u Siriji. Portparol Bijele kuće Džoš Ernst (Josh Earnest) upozorio je da bi razmeštanje ruskih snaga u Siriji moglo da dovede do “konfrontacije” sa međunarodnom koalicijom predvođenoj SAD-om koja izvodi vazdušne udare po položajima ekstremističke “Islamske države”.

U međuvremenu, Rusija će nastaviti da isporučuje humanitarnu pomoć Siriji alternativnim rutama, zaobilazeći vazdušne prostore Grčke i Bugarske, izjavio je danas zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov nakon zatvaranja bugarskog i grčkog vazdušnog koridora.

On nije precizirao preko kojih zemlja će leteti ruski avioni sa humanitarnom pomoći, ali je portparol Ambasade Ruske Federacije u Teheranu Maksim Suslov izjavio u srijedu da je Iran pristao da otvori vazdušni prostor za ruske avione sa humanitarnim teretom za Siriju.

Rjabkov je rekao da žali zbog toga što su Vašington i Brisel vršili pritisak na pojedine zemlje i zato što neke države ne ispunjavaju svoje međunarodne obaveze i ne otvaraju vazdušne koridore radi rešavanja humanitarnih problema.

On je kazao da je međunarodna zajednica dobro upoznata sa humanitarnom situacijom u Siriji i sa patnjama i žrtvama sirijskog naroda.

Rjabkov je ocijenio da je licemjerno davati verbalnu podršku naporima da se situacija popravi, dok se u praksi ometaju konkretni koraci.

Istovremeno, portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova je okvalifikovala američki zahtjev Grčkoj i Bugarskoj da zatvore prostor za prelet ruskih aviona ka Siriji kao “međunarodno siledžijstvo” i da su na dijelu veoma “čudne aktivnosti” kada je riječ o krizi u Siriji koja ima za cilj da pogrešno prikaže poziciju Rusije u borbi protiv terorizma.

(NN/Radio Slobodna Evropa)
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.