Rusija optužila SAD da su koordinirale napad bespilotnim letelicama na njenu bazu u Siriji

Izvor: TangoSix.rs, 07.Nov.2018, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija optužila SAD da su koordinirale napad bespilotnim letelicama na njenu bazu u Siriji

Gostujući krajem oktobra na Osmom međunarodnom bezbednosnom forumu u kineskom gradu Sjanšanu, zamenik ministra odbrane Rusije Aleksandar Fomin izneo je optužbu da su Sjedinjene Američke Države koordinirale i komandovale jednim od masovnih napada naoružanih bespilotnih letelica sirijskih pobunjenika na bazu Hmejmim u Siriji u kojoj su smeštene ruske vojne snage. Akcija je izvedena uz pomoć, kako je Fomin rekao izviđačkog aviona P-8 “Posejdon“ ali nije precizirao kada se >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << napad dogodio.
Govoreći o detaljima napada zamenik ruskog ministra izneo je detalje da je tog dana na Hmejmim istovremeno krenulo 13 bespilotnih letelica u jednoj borbenoj formaciji, nju je kontrolisala posada američkog aviona P-8 koji je osam sati patrolirao iznad Mediterana. On je naglasio da to nije bila, kako se izrazio, ručna kontrola seljana, već da je to izvedeno iz običnog “Posejdona“ opremljenog savremenom opremom.
Deo posade “Posejdona“ / Foto: Boeing Prema njegovim rečima bespilotne letelice su, naletevši na elektronsko ometanje, prvo povučene da bi dobili nove komande, potom je njima upravljano iz svemira kako bi prodrli kroz tzv. rupe kroz koje su počeli da prolaze ali su zatim bili uništeni. Završavajući izlaganje, Fomin je zaključio da ovakve aktivnosti treba zaustaviti. Sa druge strane SAD su demantovale ove tvrdnje uz pojašnjenje da je P-8A mornarički patrolni avion.
Tokom čitave 2018. godine iz Sirije su stizali izveštaji o ovakvim i sličnim napadima na ruske baze, pretežno su to bili aerodrom Hmejmim kao i luka Tartus. Rusi su saopštavali da su bespilotne letelice koje su mogle da ugroze ljudstvo i tehniku, uglavnom veoma uspešno neutralisane, što sistemima za protivelektronska dejstva što upotrebom sistema za protivvvazduhoplovnu odbranu. Kako su prenele neke ruske agencije, samo u mesecu avgustu neutralisano je čak 47 bespilotnih letelica.
Deo prizemljenih i oborenih bespilotnih letelica islamista. Što se tiče konkretnog događaja koje je opisao zamenik ruskog ministra odbrane, pretpostavlja se da se ova akcija dogodila početkom ove godine, tačnije 6. januara kada je islamistička grupa Tahrir aš-Šam izvršila napad na Hmejmim i to korišćenjem bespilotnih letelica kućne radinosti koje su bile naoružane malogabaritnih ubojnim sredstvima.
Jedan od poznatijih i cenjenijih ruskih vojnih blogova Diana Mihailova doneo je pre izvesnog vremena određene detalje koji se tiču ovog incidenta. Tekst je napisan ne samo na osnovu informacija koje je izneo Aleksandar Fomin već su korišćeni podaci iz raznih drugih izvora, kako zvaničnih tako i nezvaničnih.
Autor navodi da je je komandovanje bespilotnim letelicama islamista izvedeno iz aviona P-8A ‘’Posejdon’’ Mornarice SAD koji je baš za vreme napada 4 sata patrolirao u međunarodnom vazdušnom prostoru istočnog Mediterana, na svega 40-60 km od ruskih vojnih instalacija. Bespilotnim letelicama pokušan je proboj protivvazduhoplovnog kišobrana artiljerijsko-raketnih sistema Pancir-S1 kao i ‘’mrtve zone’’ od tri kilometra diviziona raketnog sistema S-400 ‘’Trijumf’’.
Odbrana aerodroma na kome su smešteni ruski vazduhoplovi ojačana je raketnim sistemima Tor za koji se smatra da je u dejstvu po BPL bolji od Pancira. Iako mnogi zapadni ali i ruski analitičari navode da ruski vojni zvaničnici nisu izneli konkretne dokaze za tvrdnje o umešanosti SAD i zapadnih saveznika pa i Izraela u organizovanju i pomaganju napada islamističkih grupa na ruske baze, činjenica je da su mnogo puta u sličnim situacijama u proteklih nekoliko godina pre izvršenja ovakvih akcija na nebu blizu Sirije leteli izviđački avioni poput radarskih sistema E-3, G550 ‘’Eitam’’, avion za prikupljanje obaveštajnih podataka RC-135V i W ‘’Rivet Joint’’ kao i bespilotne letelice RQ-4B ‘’Global Hawk’’. Svi su oni korišćeni za utvrđivanje taktičke situacije za vreme različitih raketnih napada a često su prenosili infromacije u realnom vremenu.
Iznet je podatak da su 6. januara prilikom napada BPL na Hmejmim, iz patrolnog aviona P-8A pripadnicima islamističke grupe slani podaci preko zaštićene radio veze odnosno taktičke mreže za prenos podataka JTIDS Link 16 koja je zaštićena frekventnim skokovima od 77800 skokova u sekundi (77.8 kHz) dok za podešavanje postoji 51 frekvencija u dijapazonu od 0,96 do 1215 GHz.
Navedeno je da je ovo otkriveno zemaljskim sistemima za pasivno otkrivanje i elektronsko izviđanje tipa 1L222M Autobaza-M, Orion, 85V6-A Vega i Valerija koje su sposobne da skeniraju etar u frekventnom opsegu koji se kreće od 150 MHz do 18 GHz a za to je sposoban i sistem za radioelektronsko izviđanje koji se nalazi u avionu Il-20M. Informaciju da je na američkom Posejdonu bio uključen sistem potvrdilo je i Ministarstvo odbrane Rusije.
Artiljerijsko-raketni sistem Pancir-S1 na aerodromu Hmejmim. Obraćena je pažnja i na Fominovu tvrdnju da su islamisti vrlo vešto prošli pored radijusa dejstva odnosno zone uništenja nekih od atriljerijsko-raketnih sistema Pancir-S1, što još jednom pokazuje da su dobijene infromacije od posade P-8A i to naravno u realnom vremenu. Istovremeno, imajući u vidu da se događaj desio tokom noći, ruski blog zaključuje da je sa Posejdona za otkrivanje ciljeva mogao biti upotrebljen elektro-optički sistem MX-20HD odnosno njegov televizijski kanal ali i SAR (synthetic aperture mode) radarski sistem AN/APS-137D(V)5 koji je sposoban da formira radarsku sliku objekta na kopnu sa rezolucijom od 1 m.
Ruski sistemi Pancir-S1 su otkriveni a islamisti su imali kompletnu taktičku sliku sa svim nevidljivim ‘’rupama’’ PVO sistema u prilaznim rejonima baze Hmejmim. Ipak pravovremenom reakcijom, posade Pancira, koji su bili raspoređeni blizu poletno-sletne staze aerodroma, uspele su da obore svih 13 neprijateljskih bespilotnih letelica.

The post Rusija optužila SAD da su koordinirale napad bespilotnim letelicama na njenu bazu u Siriji appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Vijetnam i SAD završili čišćenje toksičnih materija sa aerodroma

Izvor: Beta, 07.Nov.2018

Vijetnam i Sjedinjene Države završili su čišćenje površina kontaminiranih dioksinom na aerodromu u Danangu koja je zagadjena za vreme Vijetnamskog rata.Aerodrom u Danangu bio je jedno od žarišta zagadjenja dioksinom gde su američke snage skladištile herbicid poznat "ejdžent orindž" koji su...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.