RT: SAD osudile Damask za hemijski napad posle izveštaja OZHO

Izvor: Vostok.rs, 30.Jun.2017, 09:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD osudile Damask za hemijski napad posle izveštaja OZHO

Izvor: Vostok, RT

Američki Stejt department je osudio sirijsku vladu, jer je Organizacija za zabranu hemijskog oružja u Siriji (OZHO) navodno utvrdila da je sarin, zabranjeni nervni gas, ubio desetine Sirijaca u severnoj provinciji Idlib 4. aprila.

Članovi UN-ovog nadzornog organa za hemijsko oružje, Organizacije za zabranu hemijskog oružja, pregledali su u četvrtak izveštaj Misije o utvrđivanju činjenica u Hagu, u Holandiji, ali nije objavljen javnosti.

Izveštaj se oslanja na intervjue očevidaca i uzorke koji su prethodno prikupljeni sa mesta navodnog hemijskog napada u gradu Han Šeikounu.

Prema izveštaju, Organizacija nije uspela doći do sporne lokacije iz bezbednosnih razloga.

"Veliki broj ljudi, od kojih su neki umrli, bili su izloženi sarinu ili sličnim supstancama", kaže se u sažetku izveštaja.

Sada stupa na snagu rad Zajedničke istražne komisije UN-a i OZHO-a da bi se utvrdila odgovornost za upotrebu zabranjenog hemijskog oružja.

Američki Stejt department objavio je naizgled kontradiktornu izjavu u odgovoru na izveštaj, napominjući da će izveštaj biti predat Komisiji, kako bi se utvrdilo ko je odgovoran za napad.

Međutim, iz Stejt departmenta je takođe saopšteno: "Činjenice odražavaju odvratne i veoma opasne činjenice o upotrebi hemijskog oružja od strane režima Asada. Kroz kontinuiranu upotrebu hemijskog oružja i neuspeha da uništi svoj program hemijskog oružja u celini, Sirija nastavlja da tone nepoštujući zakonske obaveze iz Konvencije o hemijskom oružju i Rezolucije 2118 Saveta bezbednosti UN. "

Američki ambasador u UN Niki Hejli je saopštila da očekuje istragu Komisije "kako bismo pronašli pravdu za žrtve".

Američki Stejt department je takođe pozdravio rad Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Siriji "koja se vodila na nepristrasan i visoko profesionalan način", navedeno je u saopštenju.

Izveštaj dolazi posle saopštenja Bele kuće ove sedmice u kojem se navodi da sirijski predsednik Bašar al Asad "priprema još jedan napad" hemijskim oružjem.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je "vrlo verovatno da je upozorenje znak za intervenciju".

"Priča će biti ista - incident se dešava na teritoriji koju kontrolišu teroristi. Slede civilne žrtve. Takozvana opozicija - de fakto teroristi, koji se ne razlikuju mnogo od "Islamske država", koji i dalje dobijaju pomoć od SAD i saveznika - najavljuju još jedan zločin od strane Damaska", saopštio je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zakharova.



Ona je izdvojila i potencijalne lokacije za moguće incidente - Sarakab i Ar-Riha, za koje Moskva "pretpostavlja da su lokacije priprema takvog napada".

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potvrđena upotreba sarina u Siriji

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jun.2017

DAMASK - Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCV) saopštila je danas da je istragom potvrdila da je nervni gas sarin upotrijebljen u smrtonosnom napadu u sirijskom gradu Han Šejhunu u aprilu...U napadu koji je izvršen 4. aprila poginulo je više od 90 ljudi, među kojima je bilo žena i djece...Generalni...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.