RT: SAD, Francuska i saveznici ne treba da odu iz Sirije, moraju izgraditi novu - Makron

Izvor: Vostok.rs, 22.Apr.2018, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD, Francuska i saveznici ne treba da odu iz Sirije, moraju izgraditi novu - Makron


Izvor:
Vostok / RT

SAD, Francuska i njihovi saveznici ne treba da napuste Siriju nakon što rat bude završen, jer moraju izgraditi "novu Siriju", rekao je francuski predsednik Emanuel Makron u intervjuu za "Foks njuz".

"Morali bismo izgraditi novu Siriju nakon rata", rekao je Makron, dodajući da će uloga SAD biti "veoma važna" u ovom procesu. Dodao je da "to nije automatski da američke snage treba da izvrše ovaj zadatak", ali da je "to američka diplomatija i vašeg predsednika".

Dajući svoje razloge drugim državama da ostanu u Siriji, Makron je naveo "uobičajene osumnjičene" - Iran i sirijskog predsednika Bašara Asada.

"Dan kada završimo ovaj rat protiv `Islamske države`, ako odemo definitivno i potpuno, čak i sa političke tačke gledišta, ostavićemo reč iranskom režimu, Bašaru Asadu i tim momcima i oni će pripremiti novi rat. Oni će podstaknuti nove teroriste", rekao je Makron.

Makron je nedavno bio jedan od najjačih advokata za produženi američki boravak u Siriji. On je takođe naredio francuskim snagama da se pridruže američkom raketnom napadu na Siriju 14. aprila. Bombardovanje, koje je opisano kao odmazda za navodni hemijski napad od strane sirijske vlade, nije dobila odobrenje od Saveta bezbednosti UN i bilo je sprovedeno bez saglasnosti francuskog parlamenta.

Ističući da Pariz i saveznici treba da budu uključeni u posleratnu Siriju, francuski lider dao je i neke obaveze Rusiji i Turskoj, rekavši da će "čak i ove države imati važnu ulogu".

Vašington i njegovi saveznici, uključujući i Francusku, započeli su svoju kampanju protiv "Islamske države" u Siriji 2014. godine. Pored vazdušnih napada, ona je uključivala podršku takozvanoj "umerenoj opoziciji" na terenu uz obuku i dostavljanja oružja. Kasnije, Vašington i Pariz poslali su ograničene kontingente trupa u Siriju, što je izazvalo žestoke osude iz Damaska.

Iako su SAD i njihovi saveznici jednostavno, samo obavestili Siriju pre početka kampanje protiv terorista, Rusija i Iran deluju u zemlji na zahtev predsednika Asada.

Moskva i Teheran takođe su optužili Vašington da ne čini ništa da ispuni proklamovani zadatak borbe protiv "Islamske države", nego da radi sa terorističkim grupama kako bi srušio sirijsku vladu. Očigledno je da je porast "Islamske države" u Iraku i njeno dalje širenje na razorušenu Siriju omogućio haos nakon američke invazije na Irak 2003. godine.

Dok je Rusija zaista pružila pomoć sirijskim snagama vazdušnim udarima protiv terorista, ona je takođe pokrenula humanitarnu operaciju velikih razmera, pružajući hranu i neophodnu pomoć hiljadama Sirijaca. Moskva je više puta pozvala svoje zapadne partnere da se pridruže naporima, ali članovi koalicije SAD nisu želeli pružiti pomoć regijama koje je oslobodila Vojska Sirije.

Diplomatski napori Rusije, Turske i Irana u sklopu mirovnog procesa u Astani omogućili su stvaranje nekoliko deeskalacionih zona u Siriji, što je prošle godine dovelo do prestanka neprijateljstava u ogromnim delovima zemlje.

Krajem marta Donald Tramp izjavio je da će SAD "vrlo brzo izaći iz Sirije" i pustiti da se "drugi ljudi brinu o tome". Međutim, portparol Bele kuće kasnije je korigovao predsednika, rekavši da se "Islamska država" treba srušiti pre nego što se 2.000 američkih trupa vrati kući. Drugi američki zvaničnici, uključujući i sekretara za odbranu Džejmsa Matisa i izaslanika u UN-u Niki Hejlej, najavili su još veći broj američkih ciljeva u Siriji.

Prema Hejlijevoj, to nije samo poraz terorista, nego i "osiguravanje da se hemijsko oružje više ne koristi i da se prate postupci Irana" - što bi moglo imati neograničen vremenski okvir. Početkom aprila, takođe je bilo izveštaja da američka vojska razmatra uspostavljanje novih vojnih baza u severnoj Siriji, sa američkim prisustvom na tom području, a koje bi finansirala Saudijska Arabija.

Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut


Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.