RT: Pretnje SAD Siriji neprihvatljive - Kremlj

Izvor: Vostok.rs, 27.Jun.2017, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Pretnje SAD Siriji neprihvatljive - Kremlj

Izvor: Vostok, RT

Rusija je kritikovala pretnje Vašingtona protiv sirijske vlade nakon saopštenja Bele kuće da sirijske snage pripremaju navodni napad hemijskim oružjem.

"Nisam upoznat sa bilo kakvim informacijama ili pretnjama o upotrebi hemijskog oružja", rekao je portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov novinarima.

Statements from @PressSec on #syria pic.twitter.com/gEqPAf6WBk
— Sean Spicer (@PressSec) June 27, 2017
Ranije danas, sekretar za štampu Bele kuće Šon Spejser je saopštio da su SAD "identifikovale potencijalne pripreme za drugi napad hemijskim oružjem od strane režima Asada koji bi verovatno doveo do masovnog ubijanja civila."

"Čuli smo ovu izjavu. Ne znamo na osnovu čega je ona zasnovana. I, naravno, da se ne slažemo sa saopštenjem "drugog napada," jer, kao što znate, uprkos svim zahtevima ruske strane, nije bilo nezavisne međunarodne istrage iz prethodne tragedije sa upotrebom hemijskog oružja. Mi ne verujemo da je moguće svaliti odgovornost na sirijske snage", rekao je Peskov.

Vašington je optužio u aprilu Damask za napad koji je ubio na desetine civila u provinciji Idlib. Moskva i Damask su osudili nedostatak dokaza kako bi se dokazale optužbe.

Portparol Kremlja je takođe upozorio na potencijalne provokacije od strane terorista.



"Vi znate da su utvrđeni slučajevi upotrebe toksičnih hemijskih sredstava od strane militanata "Islamske države" i drugih kriminalnih grupa u više navrata. Svakako da se potencijalne opasnosti od takvih provokacija ponavljaju ", rekao je Peskov.

Bilo kakve pretnje protiv sirijske vlade su "neprihvatljive", prema rečima Peskova, koji je ponovio poziv na istragu o napadu u Idlibu.

"Bez sprovođenja istrage je nemoguće, nelegitimno i apsolutno pogrešno, u pogledu postizanja konačnog cilja - sirijskoj pomirenja, staviti krivicu na Asada. Naravno, mi smatramo neprihvatljivim bilo kakve pretnje prema legitimnioj vladi Sirijske Arapske Republike ", rekao je Peskov, dodajući da Moskva smatra bilo kakvu upotrebu toksičnih hemijskih sredstava neprihvatljivim.

Damask je negirao navode Bele kuće o navodnoj pripremi za upotrebu hemijskog oružja, saopštivši da je "spreman na diplomatsku bitku u UN".

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut
 

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.