RT: Izrael zapretio Iranu „vijetnamskim ratom u Siriji“ i „preventivnim“ napadom

Izvor: Vostok.rs, 09.Dec.2019, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Izrael zapretio Iranu „vijetnamskim ratom u Siriji“ i „preventivnim“ napadom

Jačajući svoju retoriku koja podstiče rat, izraelski ministar odbrane rekao je da Sirija može postati iranski „Vijetnam“, te obećao da će sprečiti Teheran da se tamo učvrsti. Saopštenje dolazi nakon što je Tel Aviv zapretio Iranu "preventivnim" napadom. Izrael, svakodnevno vrši upade u Siriju, dejstvujući raketnim napadima po razorenoj zemlji pod izgovorom da je gađao „iranske položaje“, te je upozorio Iran da ne stvara „vatreni prsten“ oko Izraela, preteći odmazdom. "Nije tajna da Iran pokušava da uspostavi vatreni prsten oko naše zemlje. Već se nalazi u Libanu i pokušava da se bazira u Siriji, Gazi i drugim mestima", ustvrdio je izraelski ministar odbrane Naftali Benet, govoreći na pres konferenciji. Napominjući da će Izraelske odbrambene snage (IDF) „neumorno raditi“ na odbacivanju navodne „iranske pretnje“, Benet je rekao da je krajnje vreme da Izrael pređe sa odbrane na ofanzivu.
"Moramo da pređemo sa obuzdavanja u napad."
    Obrazlažući svoju tvrdnju da Iran želi uspostaviti stalno prisustvo u Siriji, Benet se pozvao na katastrofalni rat u Vijetnamu kako bi potkrepio svoje stavove. "Kažemo Iranu, Sirija će postati vaš Vijetnam."
  Iran je više puta odbacio te navode, ističući da se njegovi vojni savetnici nalaze u sirijskim oružanim snagama legalno, jer su pozvani, te da im je dozvoljeno da ostanu u Damasku, za razliku od izraelskih snaga koje krše međunarodno pravo svojim raketnim napadima. Benet je izneo svoje grozno upozorenje nakon što je izraelski ministar spoljnih poslova Israel Kac nagovestio da se Tel Aviv neće ustručavati od "preventivnog" vojnog udara protiv Irana ako bude mišljenja da Teheran napreduje u razvoju nuklearnog oružja. "To je opcija. Nećemo dozvoliti da Iran proizvodi ili nabavlja nuklearno oružje. Ako nam je preostala samo vojna opcija, mi ćemo se vojno ponašati“, rekao je Kac za italijanski dnevnik "Koriere dela sera u petak. Dok Izrael, za koga se procenjuje da ima neprijavljeni nuklearni arsenal između 80 i 90 bojevih glava, podstiče strah od Irana da bi mogao napraviti nuklearno oružje, on i dalje ostaje usko vezan za svoja nastojanja na terenu. Nakon testiranja misterioznog „raketnog sistema“ Izraela u petak, Teheran je optužio jevrejsku državu za testiranje „nuklearne rakete, namenjene Iranu“. Veruje se da je izraelska vojska lansirala malo poznatu balističku raketu "Jeriho", za koju se tvrdi da može da nosi nuklearnu glavu. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.