Putinov sirijski manevar

Izvor: RTS, 17.Mar.2016, 05:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putinov sirijski manevar

Na petogodišnjicu rata, Rusija je povukla veći deo vazduhoplovnih snaga iz Sirije. Vojna intervencija uglavnom je postigla svoje ciljeve, navodi Moskva. Njen nagli prekid iznenadio je planetu.
Mediji spekulišu o pet mogućih scenarija zašto je Putin povukao snage. Završena misija, odlazak dok je u prednosti, izbegavanje avganistanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << scenarija, smirivanje napetosti sa Saudijskom Arabijom, upozorenje za Asada.

Dve hiljade muslimanskih ekstremista s prostora Rusije, uključujući 17 komandanata terorističkih grupa je likvidirano, a oslobođeno je više od 400 naseljenih mesta. Za Ruse u Siriji je to dosta. 
"Nije zaustavljen DAEŠ. Pitanje terorizma u Siriji nije zaustavljeno. Nije sigurno zaustavljena ni izbeglička kriza. Ono što je postignuto je da je legitimisan Asadov položaj kao pregovarački i da je Rusija postala ozbiljan regionalni igrač", kaže Jelena Milić iz Centra za evroatlanske studije.
Navodi da je izbegnuta direktna ruska konfrontacija sa Turskom, ali i da je nastupilo približavanje sa Vašingtonom zbog iranskog nuklearnog programa. U višeslojnost ulaska i izlaska Rusije veruje i Aleksandar Radić. Kaže da su svojim petomesečnim boravkom u Siriji Rusi ipak dali vojno-političko-diplomatsku lekciju NATO-u.
"Povukli su se pre nego što su kompromitovali upotrebu sile. Jer mislim da je zapadnim zemljama to nedostajalo - osećaj kad se radi sa vojskom, a kad se prelazi na diplomatiju", kaže vojni analitičar Aleksandar Radić.
Kad je Putin vojnicima rekao - hajte kući, iznenadio je i njih, i njihove porodice, ali i ostatak sveta, smatra Bojan Brkić, urednik u spoljnopolitičkoj redakciji RTS.
"Nadali su se da će Rusija da se uvuče u jedan konflikt koji će da se razvuče poput američkog prisustva u Avganistanu ili Iraku i izenađeni su da je on našao neki trenutak gde može da kaže da je ostvareno ono što se zamislilo i da tu intervenciju prekine", smatra Brkić.
Tako je nadmudrio i kolegu Obamu smatraju čak i američki mediji. Podsećaju, Vašington je ostao izgubljeno dete u šumi bliskoistočnog haosa.
Ipak, Putin nije povukao sve avione. Sa šest suhoja, koliko je ostalo, Brkić smatra da je uz S-400 rusko prisustvo i dalje snažno.
Mnogo sumnjičaviji je London koji tvrdi da je Rusija najavila povlačenje trupa iz Ukrajine, a da je tada došlo samo do rotacije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.