Pogledajte: Ahmed, osmogodišnji dečak koji se bori na prvoj liniji fronta u Siriji

Izvor: Blic, 30.Mar.2013, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte: Ahmed, osmogodišnji dečak koji se bori na prvoj liniji fronta u Siriji

Jedan od najšokantnijih prizora iz rata u Siriji: osmogodišnji dečak duboko povlači dim cigarete, dok malim prstima druge ruke steže kalašnjikov koji mu je čudno prebačen preko grudi. Suviše je mali da bi oružje mogao da drži kako treba, ali Ahmed je već borac građanskog rata koji razdire Siriju.

Njegove fotografije i video snimak, načinjeni na liniji fronta u četvrti Salahedin u Alepu, objavljeni su u brojnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svetskim medijima, kao drastičan podsetnik na dehumanizujuću prirodu rata.

Od bezbrižnog deteta u porodici punoj ljubavi, Ahmed je postao dečak-vojnik, koji život provodi u jednoj od najopasnijih ulica borbama opustošenog Alepa.

- Došao sam ovde da pomažem ujaku i njegovim drugovima, jer nemam drugog izbora. Škole nema, porodica mi je izginula, šta drugo mogu?- priča dečak.

Majka i otac, borac pobunjeničke Slobodne sirijske armije, poginuli su u minobacačkom napadu u četvrti Salahedin. Već nekoliko meseci ova četvrt, kroz koju prolazi linija fronta, Ahmedovo je jedino igralište.

Jedine igre kojih se igra su one ratne, sa pravim bombama i bojevom municijom, u kojima oponaša svog ujaka, pobunjenika, i njegove drugove u borbi protiv vladinih snaga.

U Ahmedovom govoru i ponašanju nema gotovo više ni malo dečije nedužnosti.

- Ovde uvek ima šta da se radi, nikad mi nije dosadno. Borbe su se od prošle godien dosta smirile, pre je bilo više minobacača, ali snajperi su još uvek veliki problem - priča zavaljen u stolicu, ozbiljnog lica, dok kao iskusan pušač povlači dim iz cigarete.

- Pre ili kasnije, stigne te režimski metak - objašnjava dečačić, a zatim kreće da sa ujakom baca bombe iz improvizovano zaklona.

Ujak aktivira bombu u detetovoj ruci, i bacaju je smejući se.

Ahmedovu sudbinu dele stotine Sirijskih mališana. Istraumatizovani ratom, lišeni obrazovanja i uključeni u najopasnija borbena dejstva, oni stasavaju kao nova izgubljena generacija.

VIDEO > Osmogodišnjak na prvoj liniji fronta u Siriji:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pogledajte: Ahmed, osmogodišnji dečak koji se bori na prvoj liniji fronta u Siriji

Izvor: medio.rs, 31.Mar.2013, 01:13

Jedan od najšokantnijih prizora iz rata u Siriji: osmogodišnji dečak duboko povlači dim cigarete, dok malim prstima druge ruke steže kalašnjikov koji mu je čudno prebačen preko grudi. Suviše je mali da bi oružje mogao da drži kako treba, ali Ahmed je već borac građanskog rata koji razdire...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.