Podeljeni sirijski pobunjenici postigli dogovor o jednoj komandi

Izvor: Blic, 16.Okt.2012, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podeljeni sirijski pobunjenici postigli dogovor o jednoj komandi

Podeljeni sirijski pobunjenici postigli su dogovor o jednoj, zajedničkoj komandi koja bi nadgledala borbu za svrgavanje sirijskog predsednika Bašara Al Asada, pošto su se našli pod sve većim pritiskom stranog faktora da se "srede i ujedine", saopšteno je danas iz redova sirijskih pobunjenika.

Odluka pobunjenika, uključujući i komandanata Slobodne sirijske armije, doneta je s ciljem da se unapredi vojna saradnja među pobunjeničkim borcima i stvori jedinstvena komanda, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bi uz pomoć stranog faktora bila spremna da upotrebi "moćno naoružanje".

- Sporazum je postignut, oni samo treba da ga sada potpišu - naveo je isti izvor, koji ističe da im strani faktor stalno ponavlja da se "srede i ujedine" i da im je "potrebna čista i kredibilna strana da bi ih (pobunjenike) opskrbili kvalitetnim naoružanjem".

Brojni irački šiitski ekstremisti koji se bore u Siriji, često rame uz rame s vojskom sirijskog predsednika Bašara al Asada, lojalni su vrhovnom iranskom šiitskom verskom vođi.

Za iračke šiite koji su lojalni iranskom ajatolahu Ali Hameneiju, ustanak u Siriji preti uticaju šiita u regionu, pa Iračani koji se tamo bore navode da imaju obavezu da pomognu Asadu, zbog njihove odanosti najvišem organu vlasti Islamske Republike, navodi britanska agencija.

Iračka šiitska milicija uključena u sukobu Sirije otkriva koliko je brzo spirala krize prerasla u rat između Asadu naklonjenog šiitskog Irana i sunitskih zalivskih država, koje podržavaju sirijske pobunjenike, navodi Rojters.

Sukob je već "uvukao" sunitske islamističke borce iz celog regiona za "pobunjeničku stvar", dok s druge strane sirijski pobunjenici optužuju libanski šiitski Hezbolah da podržava Asadovu vojsku na terenu.

S druge strane, poverljivi dokumenti i pozadina izjava američkih i zvaničnika s Bliskog istoka potvrđuju da većina naoružanja koje je upućeno sirijskim pobunjeničkim snagama, završe u rukama islamskih džihadista, piše "Njujork tajms".

Džihadisti kao deo "savezničkih snaga" sirijske opozicije koje se bore za svrgavanje Asada podigli su sumnju o ulozi SAD u pružanju tajne i logističke podrške za pošiljke oružja sirijskim pobunjenicima, koje su namenile Saudijska Arabija i Katar.

Cilj Vašingtona je da se "pomogne sekularnim demokratskim grupama (u Siriji) da obore diktatorski režim i uspostave demokratsku vlast, prijateljsku prema SAD-u i njenim saveznicima", piše list.

"Umesto toga, isporuka oružja može posejati seme budućih pobuna, neprijateljski nastrojenih prema SAD", navodi Njujork tajms.

Povezane vesti: Pobunjenici zauzeli strateški grad na severu Sirije Sirijske snage ušle u pobunjeničku četvrt grada Homsa Uticajni član Hezbolaha poginuo u Siriji Sirijski pobunjenici tvrde da napreduju u osvajanju Alepa Štab pobunjeničke vojske vraćen iz Turske u Siriju

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.