PROCURILE ŠOK INFORMACIJE: Jordan planirao invaziju na susede?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2022, 04:33

PROCURILE ŠOK INFORMACIJE: Jordan planirao invaziju na susede?!

Državni vrh otkrio o čemu se radi

Jordan poriče zaveru da je planirao invaziju na južnu Siriju. Jordan ne planira da izvrši invaziju na južnu Siriju ili da uspostavi takozvanu "bezbednu zonu" u regionu, rekao je jordanski zvaničnik "Amon njuzu" 7. jula, opovrgavajući izveštaje koji su promovisali takav plan.

Neimenovani zvaničnik rekao je novinskoj agenciji da Jordan nikada nije razmatrao planove za uspostavljanje "bezbedne zone" u južnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Siriji.

- Nema govora o uspostavljanju sigurne zone - rekao je zvaničnik, ističući da "Jordan ni ne pomišlja da uspostavi takvu zonu".

Izvor ovih tvrdnji bio je sirijski advokat i opozicioni aktivista Sulejman al-Karfan koji je u intervjuu za "Slobodnu ligu Horan", objavljenom 4. jula, rekao da Jordan planira da izvrši invaziju na južnu Siriju kako bi uspostavio 35-kilometarsku "sigurnu zonu".

Al-Karfan je tvrdio da je odluka o uspostavljanju "bezbedne zone" u južnoj Siriji doneta tokom nedavnog sastanka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Prema njegovim rečima, plan su odobrili Jordan, UAE, Saudijska Arabija i Egipat. Al-Karfan je otišao toliko daleko da je tvrdio da su plan "blagoslovile" i SAD i Izrael koji žele da se suprotstave iranskom uticaju u regionu.

Ove tvrdnje su usledile posle niza pritužbi Jordana zbog situacije duž njegove granice sa Sirijom. Najviši zvaničnici Kraljevine, uključujući samog kralja Abdulaha II, nedavno su govorili o povećanju operacija trgovine drogom, kao i o aktivnostima snaga koje podržava Iran u regionu.

Uprkos ovim pritužbama, čini se da Jordan podržava da se južni region Sirije zadrži pod kontrolom snaga sirijske vlade.

Godine 2018. Kraljevina je igrala ključnu ulogu u omogućavanju sporazuma o pomirenju uz rusko posredovanje kojim je ceo region bio vraćen pod kontrolu vlade.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije pročitajte OVDE.

BONUS VIDEO: Stravične scene: Iscureo gas u Jordanu - povređeno više od 100 osoba

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.