Oslabljena pozicija Turske u Siriji zbog spora sa Moskvom

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Jan.2016, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslabljena pozicija Turske u Siriji zbog spora sa Moskvom

PRAG - Bivši generalni sekretar NATO-a Havijer Solana smatra da je pogoršanje odnosa s Moskvom donijelo Ankari ne samo sankcije nego je oslabilo i poziciju Turske u Siriji.

U tekstu pod nazivom "Turski sirijski zaplet" koji je objavljen na sajtu "Projekat sindikat" koji objavljuje komentare globalnih lidera i mislilaca Solana ističe da Ankara ne smije da odustane od mogućnosti da se pomiri s Rusijom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

Solana, nekadašnji visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost, u tekstu podsjeća da je borba protiv "Islamske države" prioritet za EU, koja je počela da se zbližava s Turskom zbog izbjegličke krize.

"Poslije novembarskih terorističkih napada u Parizu intenzivirali su se pokušaji da se učvrsti saradnja zemalja u borbi protiv terorizma, uključujući i saradnju Francuske i Rusije. Ako Turska želi da se njeni odnosi s EU poboljšaju, biće prinuđena da se pridruži tome", navodi Solana.

On navodi da bi upravo Turska zbog svoje blizine Siriji mogla da odigra važnu ulogu u pokretanju mirovnog procesa u regionu, da nije drastičnog pogoršanja odnosa s Rusijom nakon što je turska avijacija oborila ruski avion iznad Sirije.

Sa vojnog aspekta Solana je podsjetio da je Rusija svoje avione angažovane u regionu opremila raketama tipa "vazduh-vazduh", što može da oslabi uticaj Ankare iznad sjeveroistočne granice sa Sirijom.

Sadašnji položaj Turske Solana opisuje kao "zamršeno klupko", iz kojeg zemlja može da se ispetlja ako se bude pridržavala "strateškog pristupa", prije svega ako bude priznala neophodnost stabilizacije situacije u Siriji i jednom za svagda objasnila svoju ulogu u borbi protiv "Islamske države".

Solana smatra da Turska treba da razmotri svoju poziciju.

"Turska ne smije da rizikuje da bude zemlja koja ugrožava osnovne slobode čime se produbljuje jaz sa EU. Dva faktora će zadržati njenu poziciju kao suštinskog saveznika SAD i EU: poboljšanje odnosa sa Kurdima i napredak u rješavanju kiparskog pitanja", navodi Solana.

Prema njegovom mišljenju, problem za Tursku jeste da njeni interesi nisu pravolinijski u pravcu eliminacije "Islamske države", ili čak skidanja sa vlasti sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

"Turska, takođe, pokušava da osigura da kurdske grupe ne konsoliduju redove i ne preuzmu kontrolu nad teritorijom u Siriji, bilo sada bilo tokom poslijeratne obnove", smatra Solana.

Što se tiče mirovnog procesa u Siriji, odluke koje donese Turska mogu ili da podstaknu ili ponište napredak u pravcu postizanja rješenja, zaključuje Solana.
Pogledaj vesti o: Sirija,   Moskva

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.